Ministrul turc de externe: Turcia refuză să sprijine aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Stockholmul şi Helsinkiul oferă asistenţă organizaţiilor kurde

Ministrul turc de externe: Turcia refuză să sprijine aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Stockholmul şi Helsinkiul oferă asistenţă organizaţiilor kurde

Foto: EPA-EFE / Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu

Turcia continuă să aibă o atitudine negativă faţă de implementarea planurilor pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, deoarece aceste ţări susţin terorismul şi duc o politică neprietenoasă faţă de aceasta. Acest lucru a fost declarat jurnaliştilor sâmbătă de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care se află în vizită în Republica Cehă, pentru negocieri cu omologul său ceh Jan Lipavsky.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Suedia şi Finlanda care doresc să adere la NATO sprijină terorismul şi impun restricţii Turciei”, a spus Cavusoglu. Stockholmul şi Helsinkiul, a spus el, oferă asistenţă organizaţiilor kurde pe care Ankara le consideră teroriste.

Totodată, ministrul ceh de externe a spus că poziţiile Cehiei şi Turciei în problema admiterii Suediei şi Finlandei în NATO sunt divergente. „Intrarea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică va consolida capacitatea de apărare şi securitatea blocului în Europa Centrală”, a susţinut Lipavsky.

Situaţia din Ucraina
Părţile au discutat, de asemenea, despre situaţia din Ucraina şi despre ameninţarea unei crize alimentare internaţionale care decurge din conflictul din acea ţară. Cavusoglu a amintit de iniţiativa Turciei de a crea coridoare prin care să poată fi exportat grâul depozitat în porturile ucrainene. Pe această temă, a menţionat el, o reuniune cvadripartită a ONU, Rusia, Ucraina şi Turcia ar putea avea loc în curând în Turcia.

„Ne aşteptăm ca Rusia să răspundă propunerii noastre”, a spus şeful diplomaţiei turce. Cavusoglu a discutat săptămâna aceasta situaţia din Ucraina cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Miniştrii de externe ai Republicii Cehe şi Turciei şi-au exprimat sprijinul faţă de autorităţile de la Kiev şi au numit Rusia „una dintre cele două ameninţări principale cu care se confruntă lumea modernă”. Al doilea, după cum a spus Cavusoglu, este terorismul internaţional.

Lipavsky şi Cavusoglu au discutat despre perspectivele cooperării ceho-turce în lumina viitoarei tranziţii la Praga a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Ea va conduce comunitatea de la 1 iulie până la 31 decembrie a anului curent inclusiv.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările