Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldat taiwanez FOTO EPA-EFE
Soldat taiwanez FOTO EPA-EFE

O simulare arată că Statele Unite ar suferi pierderi uriaşe în cazul unui război cu China din cauza Taiwanului, care ar presupune cea mai mare bătălie navală din istorie, dar insula democratică şi-a menţine autonomia.

Un război între China şi Statele Unite din cauza Taiwanului ar duce la pierderi uriaşe de nave şi avioane pentru forţele americane. Însă, la final, cu ajutorul Japoniei, Statele Unite şi Taiwanul ar fi capabile să respingă o invazie a armatei chineze, scrie The Times, care citează o simulare realizată de foşti oficiali de la Pentagon şi de experţi de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS).

Scenariul CSIS, care anticipează un război în 2026 din cauza Taiwanului şi exclude folosirea armelor nucleare, sugerează că nu ar exista învingători clari în urma ostilităţilor, însă balanţa ar fi în favoarea insulei şi a protectorului său, Statele Unite.

Pierderile militare însă ar fi „extrem de mari”, cu scufundarea unei părţi însemnate din flota americană şi cea japoneză şi distrugerea a sute de aeronave. În cel mai rău scenariu, Statele Unite ar putea pierde 900 de militare în patru săptămâni de lupte.

„Cu toate acestea, contraatacurile aeriene şi navale ale aliaţilor ar lovi cu forţă flota chineză de nave amfibie şi de suprafaţă, scufundând în cele din urmă aproximativ 150 de vase”, estimează Mark Cancian, consilier principal la CSIS. „În majoritatea scenariilor, flota chineză suferă mult mai mult, pentru că este foarte expusă”, afirmă el.

Pentagonul are propria evaluare

Potrivit „The Times”, Pentagonul a făcut propria evaluare asupra unui eventual război cu China din cauza Taiwanului, dar aceasta rămâne clasificată.

Acum şase ani, Rand Corporation a analizat de asemenea un posibil rezultat în caz de război între China şi Statele Unite, estimând „pierderi militare masive de ambele părţi”. La fel ca în scenariul avansat de CSIS, armata chineză ar suferi pierderi mult mai mari decât cea americană.

Totuşi, în ultimii şase ani, armata chineză a făcut progrese în privinţa înzestrării cu arme de ultimă generaţie. De asemenea, s-a dotat cu un arsenal important de rachete balistice în cadrul unei politici de descurajare a grupurilor navale americane de a intra în regiune în vreme de război.

Potrivit lui Mark Cancian, exerciţiile militare desfăşurate recent de China în jurul Taiwanului au reflectat capacităţile luate în considerare în simularea CSIS.

„În aproape toate scenariile, Statele Unite, Japonia şi Taiwanul sunt capabile să împiedice forţele chineze să ocupe întreaga insulă”, subliniază el.

În opinia sa, Statele Unite vor trebui să-şi „consolideze suficient poziţia” pentru a „descuraja China” sau „pentru a câştiga războiul fără a experimenta o uzură mare”.

Experţii CSIS nu au evaluat un posibil bilanţ al victimelor sau prejudiciile economice suferite de Taiwan şi China. În ceea ce priveşte Statele Unite, „ar fi nevoie de ani de zile pentru ca să-şi reconstruiască forţele din cauza ratelor scăzute de producţie”. Iar alte naţiuni, precum Rusia şi Iran, „ar putea profita de slăbiciunea Statelor Unite”, apreciază Cancian.

Expertul de la CSIS a declarat că va sugera unele îmbunătăţiri pentru strategia Statelor Unite privind descurajarea Chinei. El a sugerat deja că Statele Unite ar trebui să se doteze cu mai multe rachete cu rază lungă de acţiune şi să construiască noi adăposturi în Guam şi Japonia pentru a-şi proteja aeronavele, deoarece majoritatea aparatelor riscă să fie distruse la sol.

Concluzia CSIS? „Statele Unite şi Taiwan reuşesc, în mare, să ferească insula de ocupaţia chineză, dar preţul este foarte mare, cu pierderi de sute de avioane, portavioane şi devastări teribile pentru economia taiwaneză şi, de asemenea, pentru marina şi forţele aeriene chineze”, notează Mark Cancian.

O simulare urmează să fie făcută fără participarea Japoniei. Rezultatele ei sunt aşteptate până la sfârşitul acestui an.

Taiwanul, un dosar tot mai complicat

Pentagonul nu prezice un război în cazul Taiwanului până în 2026, deşi tensiunile s-au amplificat în ultimul timp în jurul acestei insule.

China a efectuat luni noi exerciţii militare în Strâmtoarea Taiwan, în semn de nemulţumire faţă de o vizită a unei delegaţii de aleşi americani.

La fel ca în cazul vizitei recente a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, China consideră prezenţa aleşilor americani la Taipei drept o încălcare a suveranităţii sale.

Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să asigure insulei mijloace de a se apăra. În acelaşi timp, China consideră Taiwanul o provincie separatistă şi intenţionează să o încorporeze până în 2050, chiar şi cu forţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite