Exerciţii militare de amploare în Japonia pentru prima dată după aproape 30 de ani

Exerciţii militare de amploare în Japonia pentru prima dată după aproape 30 de ani

FOTO EPA-EFE

Pentru prima dată în ultimele trei decenii, Forţele pentru Autoapărarea Terestră a Japoniei (GSDF) desfăşoară exerciţii ample la nivel naţional pentru a-şi pregăti trupele de un potenţial război.

Ştiri pe aceeaşi temă

De la mijlocul lunii septembrie, circa 100.000 de militari, 20.000 de vehicule şi 120 de aeronave participă la diverse exerciţii în întreaga Japonie menite pregătirii operaţionale.

„Acest exerciţiu al Forţelor pentru Autoapărarea Terestră este focusat cu adevărat pe îmbunătăţirea eficienţei operaţionale, a disuasiunii şi a capacităţilor de răspuns”, explică pentru CNN purtătorul de cuvânt al GSDF, colonelul Noriko Yokota.

„Fiecare unitate desfăşoară exerciţiul în aşa fel încât să poată răspunde cu încredere atunci când este fortaţă să ia măsuri suplimentare”, adaugă el.

În condiţiile în care regiunea indo-pacifică a devenit în ultimii ani un butoi cu pulbere din cauza creşterii rivalităţii între ţări şi militarizării, în special a Chinei, Japonia consideră că se află în cel mai sensibil mediu de securitate de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Acum câteva zile, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o rachetă balistică. China îşi sporeşte constant presiunile asupra Taiwanului, trimiţându-şi recent forţele aeriene pentru a face incursiuni în spaţiul de apărare a insulei.

Fără a menţiona o ţară anume, oficiali din cadrul GSDF afirmă pentru CNN că unele puteri regionale sunt dispuse să schimbe statu-quoul cu forţa, iar o ţară continuă în mod special să dezvolte arme nucleare şi să conteste politicile de neproliferare. Această ţară este, fără îndoială, Coreea de Nord.

„Mediul de securitate actual din jurul Japoniei este extrem de dificil. Noi, Forţele pentru Autoapărare, suntem obligaţi să sporim eficacitatea operaţiunilor”, subliniază comandantul Diviziei a 2-a GSDF, generalul-locotenent Yuichi Togashi.

Înfiinţate în 1954, Forţelor pentru Autoapărarea Terestră a Japoniei nu au fost implicate niciodată într-un conflict armat, ceea ce înseamnă că pentru trupele GSDF manevrele desfăşurate în aceste zile sunt apropiate condiţiilor de război. Aceste exerciţii vor mai dura încă trei săptămâni, până la mijlocului lui noiembrie, relatează CNN.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările