China este cea mai mare ameninţare asupra păcii, potrivit sud-coreenilor

China este cea mai mare ameninţare asupra păcii, potrivit sud-coreenilor

Pentru prima oară sud-coreenii cred că China e o ameninţare mai mare decât Coreea de Nord FOTO Guliver / Getty Images / Korea Summit Press

Un sondaj realizat în Coreea de Sud concluzionează că poporul vede China drept cea mai mare ameninţare în privinţa păcii dintre cele două Corei, 91% dintre oameni spunând că Beijingul nu vrea să vadă o reunificare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Studiul, publicat marţi de către Institutul pentru Pace şi Studiu al Unificării (IPUS) din cadrul Universităţii Naţionale din Seul, dezvăluie că 46% dintre oameni văd China drept „cea mai mare ameninţare la pacea din peninsula Coreeană”, o creştere dramatică faţă de 2016, când doar 17% erau de această părere.
 
Potrivit South China Morning Post, 33% dintre sud-coreeni văd Coreea de Nord ca pe cea mai mare ameninţare, o scădere de la procentajul de 64% faţă de 2017, anul acesta fiind pentru prima oară când China ocupă prima poziţie.
 
China „nu-şi doreşte reunificarea dintre cele două Corei”, potrivit 91% dintre respondenţi, comparativ cu 90, 88 şi 53% pentru Japonia, Rusia şi Statele Unite.
 
Choi Gyu-bin, cercetător IPUS, a sugerat că cifrele ar putea fi influenţate de disputa în privinţa sistemului de apărare antirachetă „Terminal High Altitude Area Defence”  (THAAD), sistem american instalat în 2017 pe teritoriul Coreei de Sud.
 
„Răzbunarea economică a Chinei faţă de decizia Seulului de a permite instalarea THAAD în Coreea de Sud a avut un impact negativ asupra percepţiei sud-coreene asupra Chinei”, a declarat Choi, citat de SCMP.
 
Acesta din urmă a mai explicat că rezultatele sondajului ar putea fi şi o reacţie la creşterea intimităţii dintre cele două Corei, referindu-se la atât la summiturile dintre Phenian şi Seul cât şi la întâlnirile dintre Coreea de Nord cu China şi apoi cu SUA. Nordul şi Sudul au promis în timpul summiturilor că vor pune capăt celor şapte decenii de ostilităţi.

Sondajul mai arată că jumătate dintre oameni consideră China ca fiind o ţară de care „trebuie să ai grijă”, crescând de la 24%, câţi au fost de această părere, înainte de disputa privind THAAD. Totodată, doar 13% dintre sud-coreeni au considerat că Beijingul poate fi un partener de cooperare. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: