Bătută şi torturată timp de 24 de ani pentru „a repara“ crima tatălui ei

Bătută şi torturată timp de 24 de ani pentru „a repara“ crima tatălui ei

Spogmai avea doar 12 ani când a fost despărţită de părinţi, fiind oferită de tatăl său unui vecin pentru a încheia un conflict cu acesta. Nefiind vorba de o căsătorie aranjată după metoda clasică, ci urmare a unei tradiţii numite ”baad” de localnici, Spogmai a fost practic predată într-o zi unui vecin, bărbat care avea de 3 ori vârsta ei, pentru a-i fi soţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vocea ei tremură atunci când îşi spune povestea şi îşi aminteste cum a început totul, şi cum avea să ajungă sclavă. ”Mă jucam afară, inocentă ca orice copil la vârsta aia, când mama m-a chemat deodată în casă, plângând, pentru a-mi spune ceva. M-a pus să mă îmbrac în hainele mele cele mai bune, iar apoi m-a dus la nişte vecini cărora m-a şi lăsat”, scrie Huffington Post.

Noul ei soţ o viola constant şi, astfel, ea a fost nevoită să îndure torturi şi bătăi de la noua sa familie fără a avea de ales. Spogmai a trăit vreme de 24 de ani în captivitate. A acceptat, totuşi, să-şi spună povestea sub protecţia anonimatului pentru că încă se teme, iar ”Spogmai” nu este numele ei real.

Printre obiceiurile afganilor se află şi acesta a-l oferirii fetelor tinere ca drept de proprietate pentru a rezolva diferite dispute sau a acoperi datorii. Astfel, Spogmai, care acum are 36 de ani, este o femeie afgană care a căzut victimă acestui flagel şi a acceptat să-şi spună povestea în provincia Ghanzi, în sud-estul ţării, unde şi locuieşte.

Este foarte uşor de observat praful aşternut pe părul ei negru din cauza muncilor pe care aceasta trebuie să le facă în gospodărie, la fel şi rochia pe care o poartă este într-o condiţie foarte precară din acest motiv.  Ghazni este o zonă preponderent rurală, iar drumul spre Kabul este neasfaltat în multe locuri.

Când Spogmai avea numai 8 ani, în perioada intervenţiei militare a Uniunii Sovietice în Afganistan, tatăl ei a avut o dispută cu nişte vecini, iar acesta a lovit cu piatră pe femeia familiei respective, lovitură cu care a ucis-o pe aceasta. Astfel, în spiritul tradiţiei ”baad”, acesta şi-a oferit fiica vecinului său văduv.

Deşi obiceiul ”baad” este incriminat de codul penal afgan, autorităţile închid ochii adesea, mai ales în cazul femeilor trecute de 18 ani, situaţie care le lasă fără speranţă pe cele care ajung victime.

 ”Când mama a aflat că sunt torturată şi bătută, a încercat să găsească înţelegere la mai multe persoane din comunitate, dar nimeni nu a fost dispus să îmi ia apărarea”, a adăugat Spogmai.

Pe lângă violurile şi bătăile la care era supusă, Spogmai a fost nevoită să aibă grijă şi să hrănească şi familia noului său soţ, ai cărei copii o acuzau de uciderea mamei lor naturale. Pe lângă aceştia Spogmai a dat naştere şi pentru 3 fete şi 2 băieţi cu noul soţ.

 În concluzie, drepturile femeilor rămân un subiect sensibil în Afganistan, iar decizia Curţii de Apel de la Kabul din 2015 (când a anulat pedeapsa capitală pronunţată în primă instanţă la adresa a patru bărbaţi vinovaţi de uciderea tinerei Farkhunda, pe care au acuzat-o că a dat foc unui exemplar de Coran) face ca femeile din Afganistan să fie în continuare expuse violenţei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: