Ţările membre ASEAN se reunesc în Brunei. Agenda discuţiilor: disputele teritoriale şi comerţul liber

Ţările membre ASEAN se reunesc în Brunei. Agenda discuţiilor: disputele teritoriale şi comerţul liber

De la stânga la dreapta: premierul din Singapore Lee Hsien Loong, premierul din Thailand Yingluck Shinawatra, premierul din Vietnan Nguyen Tan Dung, preşedinte sud-coreean Park Geun-hye, sultanul sin Brunei Hassanal Bolkiah, preşedintele din Myanmar U Thein Sein şi premierul din Cambodgia Hun Sen îşi unesc mâinile în timpul unei sesiuni de fotografii cu ocazia reuniunii ASEAN. FOTO: Reuters

Conducătorii ţărilor asiatice se reunesc în Brunei, în ciuda recentelor escaladări a tensiunilor legate de revendicarea unor teritorii disputate şi a eforturilor de implementare a comerţului liber în regiune. Discuţiile vor fi dominate de China, potrivit aşteptărilor specialiştilor, mai ales din cauză că SUA nu vor lua parte la reuniune.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderii care fac parte din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) se întâlnesc miercuri în cadrul unei reuniuni iniţiale, iar ulterior li se vor alătura şi conducătorii altor opt ţări, printre care Japonia, China, Coreea de Sud şi India. Aceştia vor purta mai multe discuţii timp de două zile în spatele uşilor închise, notează Al-Jazeera pe pagina sa online.

Reprezentanţii ţărilor asiatice vor încerca să rezolve tensiunile legate de teritoriile maritime şi să relanseze iniţiativele de implementare a unor zone regionale de liber schimb.

Preşedintele american Barack Obama a fost nevoit să-şi anuleze vizitele a patru ţări din Asia de Sud-Est, inclusiv participarea la reuniunea ASEAN şi la summitul din Indonezia, pentru a se ocupa de problema blocajului federal din Statele Unite. În schimb, Obama va fi înlocuit de Secretarul american de Stat John Kerry.

Această schimbare de planuri îi va permite premierului chinez Li Keqiang să îşi impună punctul de vedere asupra discuţiilor şi să influenţeze evoluţia negocierilor, apreciază specialiştii.

Deşi reuniunea ASEAN are loc în fiecare an, mulţi critică sesiunile de negocieri spunând că discuţiile îndelungi nu sunt urmate şi de acţiuni concrete. Cu toate acestea ASEAN este importantă atât din punct de vedere politic, cât şi economic. În ultima perioadă a fost resimţită o rivalitate din ce în ce mai accentuată între China şi Statele Unite ale Americii, pentru asigurarea unei influenţe sporite în regiune, unde trăiesc peste 500.000 de oameni.

SEAN îşi propune să devină până la sfârşitul lui 2015 o comunitate de state asemănătoare Uniunii Europene, cu un flux comercial simplificat, investiţii şi servicii sporite. Însă scepticii consideră că timpul alocat nu este suficient.

Odată cu problema comerţului care ocupă un loc important pe agenda discuţiilor, o altă chestiune presantă sunt disputele teritoriale. China şi Taiwan pretind posesie asupra apelor bogate în resurse şi asupra lanţurilor de insule şi recifuri, în timp ce alte ţări membre ASEAN, cum ar fi Brunei, Malaezia, Filipine şi Vietnam, se opun. Există temeri potrivit cărora nesoluţionarea acestor dispute ar putea declanşa următorul conflict armat din Asia.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările