Alihan Smailov, noul premier al Kazahstanului, a primit aprobarea Parlamentului

Alihan Smailov, noul premier al Kazahstanului, a primit aprobarea Parlamentului

Alihan Smailov, noul premier al Kazahstanului

Parlamentul Kazahstanului a aprobat marţi numirea lui Alihan Smailov, în vârstă de 49 de ani, în calitate de prim-ministru al ţării, funcţie pentru care a fost propus de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev.

Ştiri pe aceeaşi temă

Smailov a preluat cu titlu interimar conducerea guvernului la 5 ianuarie, pe fondul protestelor violente înregistrate în această ţară central-asiatică în ultima săptămână şi care l-au făcut pe Tokaev să demită executivul anterior, condus de Askar Mamin.
 
Tokaev a anunţat nominalizarea lui Smailov, vicepremier în guvernul precedent, prin videoconferinţă din Akorda, palatul prezidenţial kazah.
 
Imediat ce a primit susţinerea unanimă a parlamentului, Tokaev a semnat decretul de numire al lui Smailov ca prim-ministru.
 
Noul şef al guvernului kazah are o îndelungată traiectorie în administraţia publică. Înainte de a fi vicepremier, funcţie pe care a deţinut-o din 2020, Smailov a activat ca ministru de finanţe.
 
Turcia salută numirea unui nou prim-ministru şi calmarea tensiunilor în Kazahstan după violenţele înregistrate săptămâna trecută în această ţară, a declarat marţi ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, la o reuniune extraordinară a Organizaţiei Statelor Turcice (OST), informează Reuters.
 
Naţiunile turcice vor fi alături de Kazahstan cu toate resursele lor şi îi vor oferi sprijin deplin, a afirmat Cavusoglu la reuniunea desfăşurată în format virtual.
 
Ministerul de Interne kazah a anunţat că 9.000 de persoane au fost arestate în legătură cu aceste violenţe.
 
Organizaţia Statelor Turcice are ca membri Turcia, Kazahstan, Azerbaidjan, Uzbekistan şi Kârgâzstan, iar Turkmenistan şi Ungaria ca parteneri.
 
Tot marţi, compania Turkish Airlines a anunţat că de joi, 13 ianuarie, va relua zborurile spre Kazahstan, întrerupte din cauza violenţelor din această ţară.
 
Zborurile comerciale vor fi reluate joi spre capitala Nur-Sultan, vineri spre Aktau şi sâmbătă spre Turkistan, a declarat Bilal Eksi, CEO al companiei turce.
 
„Discuţiile noastre cu autorităţile privind cursele comerciale spre Almatî continuă”, a adăugat el pe Twitter. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările