Cei mai mulţi invitaţi permanenţi ai celor două posturi de televiziune sunt oameni extrem de dubioşi, cu trecuturi profesionale extrem de controversate. Domină panelurile cu foşti puşcăriaşi sau oameni acuzaţi de corupţie, foşti securişti, actuali acoperiţi, sociopaţi şi oportunişti greţoşi deghizaţi în politicieni. Jurnaliştii celor două posturi de televiziune sunt şi ei foarte departe de a avea o reputaţie profesională acceptabilă şi mulţi dintre ei au lucrat în trecut pentru unii dintre cei mai controversaţi moguli media din România. Poziţiile lor, în trecut, au fost stridente şi contradictorii, dar perfect aliniate celor care îi plăteau. Ambele televiziuni au nu numai invitaţi, ci şi foarte multe „tehnici“ în comun şi par nişte replici grosolane, dar şi mai agresive ale postului de propagandă rusesc Russia Today. În viitor, voi publica rezultatele documentării.

Dar să revin.

Ieri a fost un festival de slavă şi de glorie pe cât de penibil şi ilar, pe atât de îngrijorător. Vedetă după vedetă a Antenei 3, au ieşit cu toţii public pe post şi au pupat virtual mâna sau alte părţi ale Domnului Profesor. Cu o frenezie demnă de un cult religios, apostolii Profesorului au vorbit cu convingere şi cu pasiune despre faptele glorioase şi despre rolul sfânt pe care îl va juca marele OM în lupta contra abuzurilor şi a corupţiei. Domnul Truică, unul dintre cei mai corupţi bogătaşi ai României, a fost şi el prezentat ieri ca un fel de arhanghel al luptei împotriva abuzurilor şi a coruptiei.

Elucrubraţiile Preasfinţiei Sale fost mare securist reformat în mogul au fost repetate de zeci de ori pe postul de televiziune şi comentate extatic de invitaţii din studiourile Antenei 3. Gâdea s-a crezut pentru câteva ore reîncarnarea lui Pavel, comentând eroica eliberare a Mesiei tuturor reptilelor.

„Decizia de astăzi este una care nu are cum să nu te bucure după trei ani de coşmar, de iad, de hotărâri nedrepte, de tot ceea ce ar putea să fie mai oribil în lumea în care trăim. Nu este nimic mai îngrozitor ca nedreptatea şi ca faptul că cineva poate să îţi ia libertatea doar pentru faptul că ai îndrăznit să crezi altceva, să crezi că unui regim totalitar şi abuziv nu trebuie să îngenunchezi“.

Desigur, datoria de 695.000 de lei pe care o are Gâdea la domnul Voiculescu este irelevantă.

Mircea Badea şi-a pus şi el platoşa Arhanghelului Mihail şi a declarat: „EL a fost luat ostatic de un sistem mafiot care a provocat foarte multă suferinţă familiei, apropiaţilor şi lui, doar pentru că nu a vrut să se supună şi să deservească un sistem ticăloşit... În acest moment, ne-am luat ostaticul înapoi şi mă simt mult mai dezinhibat din motive evidente, pe care sper că multă lume le-a înţeles (...) E minunat că este în libertate acum“.

Doamnele Stoicescu şi Grecu au fost şi ele în extaz, la fel ca domnul Tudor, şi s-au întrecut în a lăuda sfinţia domnului Voiculescu. Până şi simbolul melcului jurnalist şi, totodată, vedeta televiziunii lui Ghiţă a fost cuprins de efervescenţa mistică şi a simţit nevoia să scrie elegant: „Mă bucur sincer că Voiculescu a fost pus liber. Cine n-are loc de mine sau de părerea mea să mă pupe-n c*r“.

Voiculescu este unul dintre cele mai toxice personaje din România. Securist, îmbogăţit din furt, mogul al unei televiziuni care a fost construită să controleze scena politică şi, implicit, puterea, preşedintele unui partid mârşav şi oportunist, infractor care a făcut eforturi incredibile de a evita justiţia (peste 40 de amânări), sociopat care a contribuit fundamental la alegerea lui Oprescu şi a lui Firea ca primari ai Capitalei.

Ce s-a întâmplat ieri şi, în general, cultul lui Voiculescu de la Antena 3 şi al lui Ghiţă de la RTV rezultă în radicalizarea opiniilor, moderări isterice şi o polarizare foarte periculoasă. Sunt consecinţele unei societăţi bolnave care nu pare deloc preocupată de vindecare.

Asta dacă nu există vreo credinţă că pupatul curului lui Voiculescu este medicamentul magic. Lucru care ar explica multe, ne-ar da speranţă şi l-ar face, posibil, şi pe Ciutacu om.