De ce a fost înlocuit sensibilul Cotimanis cu ironicul Călinescu: „El ar putea să deturneze tot ceea ce e fals, stupid şi plicticos“

De ce a fost înlocuit sensibilul
Cotimanis cu ironicul Călinescu: „El ar putea să deturneze tot
ceea ce e fals, stupid şi plicticos“

Bebe Cotimanis se va dedica proiectelor de teatru, iar Florin Călinescu îi va lua locul la masa concursului „Românii au talent“ FOTO Colaj Adevărul

Revenirea lui Florin Călinescu (59 de ani) în televiziune, ca membru al juriului „Românii au talent“ ridică semne de întrebare cu privire la decizia Pro TV ca Bebe Cotimanis (60 de ani) să fie înlocuit cu acesta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Analistul media Iulian Comănescu este de părere că revenirea lui Florin Călinescu în televiziune poate însemna pentru show-ul „Românii au talent“ „un galop de sănătate“, din moment ce acesta se află acum într-o poziţie mult mai relaxată faţă de perioada în care modera „Chestiunea Zilei“. În ciuda absenţei de pe micul ecran, analistul crede că acesta se va adapta la cerinţele actuale ale televiziunii. „Diferenţa de ritm e în favoarea lui. Ne-am văzut acum vreun an, ştie perfect cu ce se mănâncă televiziunea din ziua de azi, vedeţi şi rarele interviuri pe care le dă. Pentru Călinescu, «Românii au talent» e un galop de sănătate, va fi într-o poziţie mult mai relaxată decât pe vremuri. Să nu uităm că pe ecran sunt patru membri ai juriului, doi prezentatori şi cel puţin un concurent. E cu totul altceva decât să duci în spate «Chestiunea zilei», mai ales că un format cizelat şi scump te ajută. Singurul pericol, pentru el, e să fie prea bun pentru un astfel de format“, arată Comănescu.

Pentru Călinescu, «Românii au talent» e un galop de sănătate, va fi într-o poziţie mult mai relaxată decât pe vremuri

Iulian Comănescu, analist media

Călinescu, un plus pentru „Românii au talent“

Mai mult, analistul evidenţiază un aspect important al revenirii lui Florin Călinescu. „Pe vremea când se-apucase de interviuri în Pro TV, cineva din managementul companiei a spus o vorbă mare: «Într-un an, Călinescu a DAT interviuri tuturor personalităţilor din România». Cu siguranţă, Călinescu va funcţiona, e într-un format bine pus la punct, în care îşi poate pune în valoare fantezia şi calităţile de vorbitor. Nu cred că există soluţie mai bună pentru el în momentul de faţă, fiindcă show-urile centrate în jurul unei personalităţi nu se mai poartă şi tentativa de a reveni pe o astfel de poziţie s-ar baza pe un format autohton, cu riscurile inevitabile. Gândiţi-vă că televiziunea inventată în România, aşa cum e, nu îi oferă mai mult decât «Tanti Florica», care, oricât de OK a fost, n-a fost pentru el la nivelul din anii ’90“, continuă el.

 

Vocea lui Călinescu „metabolizează“ textele

 

Iulian Comănescu rememorează o serie de întâmplări petrecute în perioada în care îi scria textele lui Călinescu pentru emisiunile de dimineaţă. Acesta spune că Florin Călinescu are capacitatea să îşi însuşeacă rândurile de text în aşa măsură încât să provoace hohote de râs. „Am ajuns să-i scriu emisiuni pe la începutul lui 96, de azi pe diseară, după ce predecesorul meu fusese dat afară intempestiv, habar n-am ce făcuse. M-am dus noaptea în Pro TV, am scris cum m-a tăiat capul, nu ştiam nimic despre televiziune. A doua zi, de la ora 07:00, a citit şi toată lumea râdea. Asta a fost tot, i-am dat drumul. Călinescu mai bombănea din când în când, cum bombănea în general, cu privire la faptul că la bere ne lăudăm că ceea ce spune el scriem, de fapt, noi. Nu mi-amintesc să fi făcut aşa ceva, dar după o vreme am avut de pornit un matinal la staţia Pro TV din Cluj, unde Călinescu a apărut chiar în ziua primei emisii. La repetiţii, înainte ca el să vină, am stat eu pe scaunul lui şi mi-am citit textul. Suna ca dracu, oamenii din regie se uitau dezaprobator la mine. Când a început matinalul şi Călinescu a făcut acelaşi lucru, au început să sară toţi într-un picior. Oi fi scris eu, dar de spus trebuia să spună el. Ştie cumva să metabolizeze nişte rânduri de text, să şi le însuşească, aşa cum n-am mai văzut pe nimeni după, şi am mai scris pentru destui. Şi în general ştie să metabolizeze şi să-şi însuşească ceea ce face o întreagă echipă, de la care cere foarte mult, cu folos“, povesteşte analistul media.

În ceea ce priveşte viitoarea reprezentaţie a lui Călinescu din timpul show-ului „Românii au talent“, analistul media are aşteptări mari. Iulian Comănescu speră „ca Florin să-i halească cu tot cu fulgi şi să deturneze tot ceea ce e fals, stupid şi plicticos către un tip de televiziune care să-i poarte amprenta de pe vremuri“. Totodată, acesta se arată interesat de felul în care va lua naştere chimia dintre cei patru membri ai juriului. „Stau şi mă gândesc şi la ascendentul lui în faţa lui Andi Moisescu, care a intrat pe TV prin ’97, pe scaunul de la matinal, de pe care tocmai se ridicase Călinescu, şi a fost multă vreme apăsat de asta. Va fi foarte interesant să vedem ce chimie se creează între cei patru. Chiar dacă nu-l văd pe Călinescu letal atunci când nu e cazul, e capabil şi să fie băiat simpatic, dacă vrea. Dar, în orice caz, nimeni nu îi poate ţine piept într-un studio“, spune Comănescu.

Pe de altă parte, acelaşi analist spune că nu l-ar fi văzut pe Florin Călinescu într-un format ca „Vocea României“ sau „X Factor“, „fiindcă nu e A&R (n.r. - Artist and Repetoir) sau producător muzical“. „Dacă e vorba de talent în general, în accepţiunea americană a termenului (artist, performer, vedetă), are însă cu siguranţă destule de spus. Să nu uităm că e şi absolvent de regie şi, în general, un om mult mai complicat decât lasă să se vadă personajul pe care l-a interpretat la TV“, completează Comănescu.

Tentativă de revenire la „fenomenul Pro“

În ceea ce priveşte apariţia lui Florin Călinescu în locul Bebe Cotimanis, analistul media spune că ar putea fi „o tentativă de repoziţionare a Pro TV, cât timp Florin s-a identificat cu Pro TV-ul originar, «fenomenul». Povestea aceea e însă irepetabilă şi conţine un marketing pe care Pro TV nu-l mai face, în momentul de faţă“. Cotimanis, ca membru al juriului, a arătat că sub aspectul de „killer“, cu o voce pe măsură, se ascunde un suflet sensibil, care l-a făcut să lăcrimeze de mai multe ori în timpul concursului. Poate fi acesta un motiv al înlocuirii cu Călinescu, a cărui atitudine zeflemitoare, caustică, a rămas aceeaşi de pe vremea „Chestiunii Zilei“? Iulian Comănescu explică: „Mi-e greu să speculez, cu excepţia faptului că în persoana lui Florin Călinescu, talent show-urile din România beneficiază de primul jurat care se apropie, ca anvergură, de echivalentul lor de pe piaţa anglo-americană. Numai Andrei Gheorghe s-ar mai putea ridica la un asemenea nivel. Pe de altă parte, în mod bizar, «băiatul rău» de la «Românii au talent» e Mihaela Rădulescu în momentul de faţă, iar asta din motive de călcat pe alături, şi nu la modul programatic. Andi Moisescu aşteaptă pensia cam de când a terminat liceul, iar Andra se uită la concurenţi ca mâţa-n calendar“, zice Iulian Comănescu.

Anunţul privind revenirea lui Florin Călinescu în televiziune a fost făcut în ediţia de luni seară, 12 octombrie, a Ştirilor Pro TV, când acesta a anunţat în direct că, în această toamnă, va porni în căutarea noilor pretendenţi la titlul de cel mai talentat român şi va putea fi văzut la masa juriului, la începutul anului viitor, în sezonul cu numărul şase al show-ului „Românii au talent“.

Mi-e dor de oamenii cărora mă adresam, mă întreabă mereu pe stradă: «Unde eşti, ce faci?»

Florin Călinescu, actor şi realizator TV

„Am dat concurs şi, dintre mai mulţi concurenţi, m-am mirat şi eu că am avut această ocazie. Talentul meu principal este să vorbesc oamenilor“, a declarat Florin Călinescu, într-o discuţie în direct cu Andreea Esca. „Mi-e dor de oamenii cărora mă adresam, mă întreabă mereu pe stradă: «Unde eşti, ce faci?» (...) M-am întors la o viaţă mai simplă şi am realizat că mai există timp pentru oameni“, a mai spus Călinescu. „Pentru că aparţin acestui popor, sunt convins că nu sunt singurul care a fost bântuit de talent şi cred cu tărie că oamenii din această ţară sunt mai dăruiţi în comparaţie cu multe alte popoare. Acum sper că, dacă cei care decid soarta acestui show au hotărât să scoată elefantul din magazinul de porţelanuri, să îi pot deosebi pe cei cu adevărat talentaţi, care merită lumina reflectoarelor. Văzând şi făcând!“, a afirmat el.

Ulterior, Pro TV a anunţat că Bebe Cotimanis se va dedica în următoarea perioadă proiectelor de televiziune şi teatru în care este implicat: „Datorită experienţei sale, Bebe Cotimanis, jurat în sezonul cinci «Românii au talent», a contribuit din plin la descoperirea talentelor şi a mizat de fiecare dată pe emoţia pe care concurenţii au reuşit să o transmită. În perioada următoare, actorul se va dedica proiectelor de televiziune şi teatru în care este implicat“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările