Prinţesa Ayako a Japoniei a renunţat la statutul regal din dragoste şi s-a căsătorit cu un „bărbat de rând“. Câţi bani i-a oferit Împăratul pentru noua viaţă
0Prinţesa Ayako, nepoata cea mică a împăratului japonez Akihito, a renunţat la statutul regal după ce s-a căsătorit cu alesul inimii sale, Kei Moriya, considerat un „om de rând“. Ea a primit însă o sumă consistentă pentru a-şi clădi o nouă viaţă.
Prinţesa Ayako (28 de ani), a treia fiică a Prinţului Takamado, regretatul verişor primar al Împăratului Akihito, s-a căsătorit pe 29 octombrie cu Kei Moriya (32 de ani), angajat al unei companii navale. Acest pas a însemnat ca tânăra să părăsească familia imperială a Japoniei şi să renunţe la statutul regal. În schimb, a primit despăgubiri de 950.000 de dolari pentru a-şi continua viaţa ca doamna Ayako Moriya.
Ceremonia a avut loc în prezenţa prietenilor şi a familiei la Templul Meiji din Tokyo, unde s-au strâns peste 1000 de persoane pentru a felicita cuplul. Mireasa a ales acest templu în onoarea străbunicului său, Împăratul Meiji, scrie CNN.
Ea a purtat tradiţionalul kimono japonez şi a avut o coafură specifică aristocraţiei imperiale, în timp ce soţul ei i-a adus un omagiu socrului, Prinţul Takamodo, care a murit în 2002, purtând la ceremonie o pălărie din mătase ce i-a aparţinut acestuia. După ceremonie, mireasa s-a schimbat într-o robă japoneză de culoare roşie.
„Nu vă pot spune cât de emoţionată şi binecuvântată mă simt. Sunt extrem de fericită. Astăzi voi părăsi familia imperială, dar întotdeauna le voi sprijini pe Majestăţile Lor“, a declarat Ayako imediat după ce s-a căsătorit, potrivit Time.
Soţul său le-a mărturisit jurnaliştilor prezenţi la eveniment că va face tot posibilul pentru a-şi ajuta partenera să facă tranziţia către viaţa normală cât mai uşor. „Vreau să lucrăm împreună, uniţi, şi să ne construim o familie fericită. Am ştiut din prima clipă că ne dorim să ne petrecem tot restul vieţii împreună“, a mărturisit Kei Moriya.
În Japonia, femeilor nu li se permite succesiunea la tron, iar membrele familiei regale sunt obligate să renunţe la titlul, statutul şi alocaţia lor în cazul în care se căsătoresc cu bărbaţi care nu sunt din cercul regal sau artistocratic. În schimb, bărbaţii nu suferă aceleaşi repercusiuni în cazul în care se îndrăgostesc de femei din afara familiei regale.
Ayoko nu este însă singurul membru al familiei regale japoneze care se îndepărtează de monarhie. De asemenea, cea mai mare nepoată a împăratului, Prinţesa Mako, a planificat nunta cu un bărbat de rând pentru anul 2020.
Cea mai veche monarhie a lumii traversează o perioadă delicată, mai ales după ce Împăratul Akihito (84 de ani) a anunţat că va abdica pe 30 aprilie 2019 şi va pasa Tronul Crizantemei fiului său cel mare, Prinţul Naruhito (58 de ani). Următorul în linia succesorilor la tron este fratele mai mic al acestuia, Prinţul Akishino (52 de ani). După acesta, următorul la tron ar mai fi doar fratele mai mic al Prinţesei Mako, Hisahito, în vârstă de 11 ani. Dacă Hisahito va avea numai fete, familia imperială va trece printr-o criză de succesori la tron.
Scăderea numărului de moştenitori ai liniei regale japoneze a dus la solicitarea ca femeilor să li se permită succesiunea la tron sau cel puţin să-şi păstreze statutul regal pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile publice, iar alte voci militează pentru luarea în considerare a rudelor mai îndepărtate, tot de sex masculin.