Monica Anghel şi Marcel Pavel, primul mare succes la Eurovision

Monica Anghel şi Marcel Pavel, primul mare succes la Eurovision

Marcel Pavel şi Monica Anghel

Cei doi artişti au participat la ediţia din 2002, din Talinn, Estonia, reuşind să califice România pentru competiţia din anul următor

Ştiri pe aceeaşi temă

La conferinţa de presă de la Talin, jurnaliştii străini au dansat precum le-au cântat cei doi artişti români. Au ocupat locul opt, cea mai mare reuşită la acea vreme a reprezentanţilor României.

Monica Anghel şi Marcel Pavel se cunosc de 25 de ani. Duetul de la Eurovision din 2002 li s-a părut cea mai bună alegere, iar rezultatul le-a dat dreptate. „A fost atât ideea mea, cât şi a lui Marcel Pavel să avem o piesă împreună pentru Eurovision şi ni s-a părut o idee extraordinară pentru că publicul din România ne iubeşte foarte mult pe amândoi“, povesteşte Monica. „Practic, noi am câştigat Eurovisionul datorită publicului. El a fost cel care şi-a exprimat dorinţa ca noi să participăm“, spune Monica. Piesa „Tell Me Why“, compusă de Ionel Tudor, pe versurile Mirelei Fugaru, venea ca o mănuşă pentru vocile celor doi artişti. „Am reuşit prima calificare, am deschis uşile pentru ceilalţi“, spune Marcel Pavel când se gândeşte la Eurovision.


Deschizători de drumuri


Marcel Pavel îşi aminteşte cum în cadrul unei conferinţe de presă jurnaliştii străini i-au provocat la o probă de sunet. „Nu erau condiţiile necesare, aveam nişte microfoane pentru discurs, nu exista sonorizare. Am cântat mai mult la rece. Eu am cântat o arie dintr-o operă, iar Monica a cântat gospel. Toţi ziariştii s-au ridicat în picioare“, îşi aminteşte cântăreţul.  


Cei doi pică de acord în ceea ce priveşte atitudinea, cel puţin rezervată, a străinului faţă de români „Din cauza imaginii proaste pe care o avem, oamenii nu ne privesc cu admiraţie. Având în vedere reputaţia României, nu au cum să te respecte de prima oară. În schimb, după ce ne-au auzit cântând la prima repetiţie, situaţia s-a schimbat total. Delegaţiile celorlalte ţări au început să fie foarte drăguţe cu noi, nu mai ştiau cum să ne intre în graţii. Şi-au dat seama că suntem nişte artişti români foarte buni. Cred că şi noi, delegaţia României din acel an, am reuşit să schimbăm imaginea României în bine“, spune convinsă Monica Anghel. „Important este că ne-am prezentat extraordinar de bine. Am făcut acel duet cu Marcel ca şi când ar fi fost o înregistrare în studio. Sigur, s-ar putea să par lipsită de modestie, dar când este vorba de profesia mea pe care o fac cu bucurie de 24 de ani, este normal să prezint lucrurile aşa cum sunt“, spune Monica.


Piedica românului


Reprezentanţii României la Eurovision vor vorbi, invariabil, de votul geo-politic şi-l vor prezenta ca pe o realitate care nu poate fi negată. „Concursul acesta devine, la un moment dat, un soi de cumetrie. «Vecinului îi dau puncte pentru că e vecin cu mine», acesta este sistemul, este un fel de troc, ceea ce mi se pare urât. Deja nu mai are frumuseţea şi valoarea de acum câteva zeci de ani. Şi acum va ţine de votul geo-politic“, spune Marcel Pavel. Atât el, cât şi Monica, sunt de părere că acest factor i-a dezavantajat în mijlocul competeţiei. „Noi eram pe locul 3 la jumătatea jurizării. După aceea, au început vecinătăţile, cumetriile. Nu vreau să epatez, dar la acea ediţie nu au existat voci mai bune ca ale noastre“, adaugă Marcel Pavel.

Monica Anghel nu ştie dacă acest lucru i-a defavorizat sau nu. „Suntem bucuroşi că am reuşit atunci, pentru prima dată, să calificăm România pentru următorul an. Până atunci, ieşeam pe ultimele locuri. Am fost deschizători de drumuri“, punctează cântăreaţa. Nu crede, de altfel, că reprezentantului român i-ar lipsi ceva. „Cred că ne-am născut greşit. Este vorba, până la urmă, de poziţia de pe hartă. Uitaţi-vă la ţările nordice care-şi dau zece puncte între ele, indiferent de cât de buni sau nu sunt artiştii respectivi“, spune aceasta. „Poate că România merita mai mult, dar atât s-a putut face. Dar asta nu pentru că artiştii români nu şi-au făcut datoria. Mă uit la artiştii mari din lumea asta care nu fac nimic ieşit din comun pe scenă, nu inventează mersul pe jos. Eu nu merg pe ideea de show ieşit din comun“, spune Monica.


Cu toate acestea, cântăreaţa nu exclude o viitoare participare la concurs, iar Marcel Pavel s-a înscris deja anul acesta. „Voi concura anul acesta, alături de Pronconsul. Acum nu aspir nici măcar la calificarea în finala naţională, dar noi încercăm. Noi oricum cântăm şi cântăm bine, de ce să ne ascundem după deget?“, întreabă retoric artistul. „Acum mă duc pentru că-mi place cum a ieşit piesa şi vrem să o facem cunoscută“, mai spune acesta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: