Hedy Lamarr, actriţa care a inventat o tehnologie folosită în prezent de telefonia mobilă, omagiată de Google la 101 ani de la naştere

Hedy Lamarr, actriţa care a inventat o tehnologie folosită în prezent de telefonia mobilă, omagiată de Google la 101 ani de la naştere

Hedy Lamarr a murit pe 19 ianuarie 2000, la vârsta de 85 de ani FOTO Getty Images

Motorul de căutare Google şi-a modificat logoul, luni, pentru a marca împlinirea a 101 ani de la naşterea actriţei şi inventatoarei americane de origine austriacă Hedy Lamarr.

Hedy Lamarr. Google ăi dedica astăzi un logo special

Noul logo al Google spune povestea vieţii şi carierei lui Hedy Lamarr, sub forma unor slide-uri animate, care se succed pe fondul unei coloane sonore ce a fost compusă de Adam Ever-Hadani. Dorindu-se un tribut adus carierei sale de la Hollywood, logoul Google are formatul unei pelicule, care captează spiritul epocii anilor 1940 prin intermediul unor ilustraţii şi afişe de film.

Considerată pentru o vreme „cea mai frumoasă femeie din lume“, Hedy Lamarr, graţie farmecului şi prezenţei sale magnetice pe marele ecran, a fost în anii ei de glorie una dintre cele mai populare actriţe de la Hollywood.

Născută Hedwig Eva Maria Kiesler, pe 9 noiembrie 1914, la Viena, a primit primul ei rol principal la vârsta de 17 ani, într-un film german intitulat „Geld Auf Der Strasse“.

Hedy Lamarr. Cariera cinematografică

După o scurtă carieră în cinematografia germană, care a inclus şi o scenă controversată, în care a simulat un orgasm, în filmul „Ecstasy“ (1933), tânăra actriţă şi-a părăsit primul soţ, un colaborator la guvernelor fasciste din Germania şi Italia, mutându-se în secret la Paris. Acolo, l-a cunoscut pe Louis B. Mayer, directorul studiourilor MGM, care i-a recomandat să îşi schimbe numele şi i-a oferit un contract la Hollywood, unde a devenit o veritabilă vedetă de cinema, cu roluri importante din anii 1930 până în anii 1950.


Hedy Lamarr a jucat în numeroase filme extrem de populare, precum „Algiers“ (1938), cu Charles Boyer, „I Take This Woman“ (1940), cu Spencer Tracy, „Comrade X“ (1940), cu Clark Gable, „Come Live With Me“ (1941), cu James Stewart, „H.M. Pulham, Esq.“ (1941), cu Robert Young, şi „Samson and Delilah“ (1949), cu Victor Mature.

Hedy Lamarr, inventatoarea unei tehnologii utilizate de sistemel Wi-Fi, telefonia mobilă şi Bluetooth

Cu toate acestea, Hedy Lamarr nu era doar o „femme fatale“. Pe lângă succesul din cinematografie, a patentat o metodă tehnologică - denumită „Secret Communication System“ (sistem de comunicare secretă) -, în 1942, care a devenit ulterior de o importanţă crucială atât pentru siguranţa comunicaţiilor militare, cât şi pentru tehnologia telefoniei mobile.

Astfel, în timpul primei sale căsătorii, Hedy Lamarr a devenit interesată de ştiinţele aplicate şi, plictisită de actorie, s-a folosit de cunoştinţele acumulate pentru a deveni inventatoarea unor tehnologii. La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, dorind să ajute trupele americane, şi-a dat seama că bruiajul de către puterile Axei a comunicaţiilor radiofonice ale Aliaţilor ar putea fi o problemă majoră. Alături de bunul ei prieten compozitorul George Antheil, Hedy Lamarr, inspirându-se din modul de funcţionare al pianului, a inventat tehnologia denumită „modulaţie prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvenţă“.

(FHSS), care avea capacitatea de a rezolva acea problemă. Deşi Marina americană a adoptat această tehnologie abia în anii 1960, principiile invenţiei sale sunt încorporate în zilele noastre în numeroase aparate şi dispozitive moderne, precum Wi-Fi, GPS, CDMA şi Bluetooth. Graţie acestei invenţii, numele actriţei Hedy Lamarr a fost inclus în National Inventors Hall of Fame în anul 2014.

Hedy Lamarr a fost căsătorită de şase ori şi a avut trei copii, dintre care unul adoptat. A murit pe 19 ianuarie 2000, la vârsta de 85 de ani.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: