Zece universităţi din România, prezente într-un top lansat de Uniunea Europeană

Zece universităţi din România, prezente într-un top lansat de Uniunea Europeană

Următorul set de rezultate "U-Multirank" va fi publicat în 2015, a anunţat comisarul Androulla Vassiliou

10 universităţi din România au intrat în noul clasament al universităţilor la nivel global, realizat de Uniunea Europeană cu fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, a anunţat comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou. Noua clasificare „U-Multirank” evaluează performanţa a peste 850 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Instituţiile de învăţământ superior din România, cuprinse în clasamentul european, diferit faţă de topurile internaţionale existente(QS, Times Higher Education, Shanghai), sunt: Universitatea Babeş-Bolyay din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Bucureşti, Universitatea Petroşani, Universitatea de Vest Timişoara, potrivit Agerpres.

Spre deosebire de clasamentele tradiţionale internaţionale, evaluările „U-Multirank” se bazează pe cinci indicatori de performanţă: reputaţia pentru cercetarecalitatea predăriiorientarea internaţionalăsuccesul transferului de cunoştinţe şi angajamentele regionale. Totodată, noul clasament ia în considerare şi opiniile a 60.000 de studenţi de la universităţile participante.

În acest fel, evaluarea se face în funcţie de performanţa de ansamblu, evitându-se clasamentele simpliste, care pot duce la "comparaţii înşelătoare între instituţiile de diferite tipuri sau care maschează diferenţe semnificative de calitate între cursurile de la aceeaşi universitate".

62% dintre universităţi sunt din Europa, doar 14% din Asia

Potrivit comisarului european Androulla Vassiliou, noul clasament scoate în evidenţă multe instituţii cu performanţe, printre acestea fiind peste 300 de universităţi care nu au apărut în clasamentele mondiale până în prezent.

Din cele 850 de universităţi cuprinse în clasament, 62% sunt din Europa, 17% din America de Nord, 14% din Asia şi 7% din Oceania, America Latină şi Africa.

"Suntem mândri de educaţia noastră de clasă mondială. (...) Apreciez foarte mult acest nou clasament, pentru că ne oferă o imagine mult mai bună a performanţelor universităţilor şi colegiilor, nu numai în cercetare, dar, de asemenea, în procesul de predare şi învăţare, în transferul de cunoştinţe, în internaţionalizarea şi în angajament regional. Acestea sunt cele cinci dimensiuni pe le-am inclus în acest clasament. (...) Universităţile nu sunt măsurate într-un clasament la 1 la 100, dar am marcat o gamă largă de domenii diferite, folosind 30 de indicatori diferiţi", a subliniat Androulla Vassiliou.

Finanţare de două milioane de euro de la UE

U-Multirank este rezultatul unei iniţiative care îşi are originea într-o conferinţă organizată sub preşedinţia franceză din 2008 a Uniunii Europene, care a solicitat o nouă clasificare a universităţilor, bazată pe o metodologie ce reflectă o varietate de dimensiuni de excelenţă în context internaţional.

Ulterior, Comisia Europeană a comandat un studiu de fezabilitate care a fost efectuat de către un consorţiu de organizaţii din cadrul învăţământului superior şi al cercetării, cunoscut sub numele de CHERPA şi finalizat în 2011.

Studiul, bazat pe colaborarea cu 150 de instituţii de învăţământ superior din Europa şi din întreaga lume, a confirmat faptul că atât conceptul unei clasificări multidimensionale, cât şi punerea sa în practică sunt realiste.

U-Multirank va fi elaborată în 2013-2014 şi va primi o finanţare de două milioane de euro din partea UE în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii, cu posibilitatea de a prelungi cu doi ani finanţarea iniţială în 2015-2016. Obiectivul este ca o organizaţie independentă să realizeze, ulterior, clasificarea.


Pe aceeaşi temă:

500 de universităţi din lume intră în 2013 într-un top al Comisiei Europene

Cambridge şi Oxford se retrag din clasamentul universitar anunţat de Comisia Europeană

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările