Fostul ministru al Culturii a plagiat în teza de doctorat. S-a cerut Ministerului retragerea titlului de doctor

Fostul ministru al Culturii a plagiat în teza de doctorat. S-a cerut Ministerului retragerea titlului de doctor

FOTO: Adevărul

Fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, şi-a plagiat teza de doctorat, plagiatul fiind constatat de Universitatea din Bucureşti.

Ionuţ Vulpescu a plagiat în teza sa de doctorat, iar rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a cerut Ministerului Educaţiei să îi retragă titlul de doctor, spun sursele Edupedu.ro. Decizia vine după ce Universitatea a fost sesizată cu privire la plagiat de către lectorul Cătălin Cioabă, conform edupedu.ro
 
Ionuţ Vulpescu a susţinut în noiembrie 2008, la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, teza de doctorat intitulată “Etica între teologie şi filosofie. Analiză comparativă asupra valorii morale a muncii în ethosul creştin“. Vulpescu l-a avut coordonator de doctorat pe profesorul Vasile Morar. 
 
Lectorul universitar Cătălin Cioabă a scris în urmă cu două luni, pe Contributors, că teza de doctorat a lui Ioan Vulpescu “conţine o cantitate considerabilă de text preluat fără indicarea sursei”. Teza “Etica între teologie şi filozofie. Analiză comparativă asupra valorii morale a muncii în ethosul creştin” are “elemente indubitabile de plagiat”, scria Cioabă, care a sesizat Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti cu privire la acest plagiat.
 
Potrivit cercetătorului, este vorba despre pasaje luate copy-paste “de pe internet, din articole de specialitate sau chiar din articole de presă”. Cioabă a relatat pe Contributors că a identificat în teza fostului ministru pasaje “preluate din Wikipedia, Jurnalul naţional, portalul Crestinismortodox.ro, sau chiar referate online de pe pagini precum „Regielive””.
 
Ionuţ Vulpescu este senator PSD şi a fost deputat al aceluiaşi partid, în 2012-2016. A fost ministru al Culturii în 2014-2015, în guvernul Ponta, precum şi în 2017 în Guvernul Tudose. Vulpescu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi şi-a obţinut doctoratul la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: