Loteria admiterii: toţi caută licee de elită

Loteria admiterii: toţi caută licee de elită

Mulţi dintre elevii care au completat foile de înscriere vor să intre la liceele unde se învaţă foarte bine pentru că astfel au mai multe oportunităţi de angajare în viitor. Elevii de gimnaziu mai au două zile la dispoziţie pentru a se înscrie la liceul dorit. Cei mai mulţi au depus deja fişele de admitere.

Dascăli cu salarii duble din meditaţii

Dascăli cu salarii duble din meditaţii

Calculele făcute de „Adevărul“ arată că fiecare profesor care dă meditaţii câştigă anual, în medie, aproximativ 6.000 de euro. Mulţi profesori mai câştigă un salariu lunar din ore suplimentare, potrivit datelor studiului Milward Brown, dat publicităţii luna aceasta.

Medii încheiate de instanţă

Medii încheiate de instanţă

Tribunalul Bucureşti a suspendat la începutul săptămânii trecute greva profesorilor care au refuzat să finalizeze situaţia şcolară a elevilor Cele trei cadre didactice din Sindicatul Tinerilor Profesori sunt revoltate de sesizarea în instanţă a inspectoratului şi susţin că vor face recurs.

Război pentru note furate în sala de examen

Război pentru note furate în sala  de examen

Tehnologia avansează în zilele noastre cu o viteză uimitoare. De acest avantaj au înţeles să profite elevii şi studenţii, atunci când copiază. Tinerii cumpără pentru examene tehnologie care acum câţiva ani părea luată din filmele SF. Pe de altă parte, profesorii contracarează cu aparatură demnă de filmele de spionaj.

Actori de succes după ce au luat viaţa în glumă

Actori de succes după ce au luat viaţa în glumă

Talentul elevilor din trupa de teatru „Personnae“ a adus Şcolii nr. 30 din Craiova cinci premii la un festival din Ardeal. Maria, din clasa a V-a, Claudia, Bianca, Sorin, Claudiu şi Laurenţiu, toţi dintr-a VII-a, au cucerit juriul Festivalului Alter Ego de la Turda cu „Parodia TV“, inspirată din realitate.

Titlu mondial la karate pe muzică

Titlu mondial la karate pe muzică

Maria Roberta Pisarciuc (foto), de 13 ani, este elevă în clasa a VII-la la „Spiru Haret” din Tecuci, judeţul Galaţi, şi a reuşit să obţină recent în Austria, titlul mondial la „musical forms”, o formă de karate ce implică mişcări de arte marţiale pe un fond muzical.

Religia: opţională, dar fără alternativă

Religia: opţională,  dar fără alternativă

Potrivit noii legi a Educaţiei, copiii vor învăţa în continuare la orele de religie cum să se roage. Ei pot refuza aceste ore cu acordul părinţilor, dar nu au cu ce să le înlocuiască. Textul legii dezbătute în prezent la Senat aduce schimbări în sistemul de învăţământ, însă nu şi în ceea ce priveşte religia. Materia se va învăţa din clasa I până într-a XII-a.

Scoşi din şcoală şi trimişi la muncă

Scoşi din şcoală  şi trimişi la muncă

Pe fondul crizei economice, numărul elevilor care abandonează şcoala este în creştere, avertizează „Salvaţi Copiii“ România. Copiii au ieşit la un protest cu desene pe asfalt, în parcul Cişmigiu din București, pentru a le atrage atenţia adulţilor că locul lor e la şcoală şi la joacă, nu la muncă.

Vacanţa petrecută în şcoli de vară

Vacanţa petrecută în şcoli de vară

Elevii din clasele primare merg cu drag la cursuri organizate special pentru ei, în cele trei luni pe care le petrec departe de şcoală. Părinţii caută din timp şcoli de vară pentru copiii lor, pentru a le asigura o activitate relaxantă şi, totodată, educativă în timpul liber.

Realizarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 nu are cadru legal. Dacă transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în unic furnizor de manuale a fost, să zicem, reglementată, celelalte acţiuni derulate în vederea asigurării manualelor şcolare nu au cadrul legal.

acum 2 zile · comentarii (8)

Se încheie procesul de trecere de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, prilej de bilanţ pentru evoluţia elevilor din gimnaziu. Cifrele nu sunt deloc bune, cum voi arăta în continuare. Este încă o ocazie de a evalua starea învăţământului românesc după 29 de ani de reformă eşuată. N-o spun eu, o spunea Liviu Dragnea la recentul Congres al PSD:

acum 12 zile · comentarii (5)

Nu este primul an în care constatăm acest adevăr evident.  Fără ca la nivelul conducerii ţării să se ia vreo măsură. În loc de analize, radiografii ale situaţiei ilustrate de aceste examene, realizate de experţi independenţi, clasa politică se luptă cu justiţia, pentru „dreptul“ de a fura nestingherită. În rest, nu contează. Învăţământul se degradează de la un an la celălalt, fără ca vreo instituţie a statului să se sesizeze.

acum 16 zile · comentarii (11)

Educaţia în România ultimilor 30 de ani a fost constant o „prioritate naţională”. Am auzit recent la susţinerea tezei de doctorat a lui Alin Savu[1] că au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din 1990 şi până în prezent cu scopul îmbunătăţirii calităţii educaţiei, însă fără prea mari rezultate.

acum 18 zile · comentarii (7)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

acum 20 zile · comentarii (2)

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Naţională (EN), prilej pentru un prim bilanţ al situaţiei din învăţământ. Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface că nu ştie câţi elevi au fost înscrişi în clasa a VIII-a şi nu se întreabă de ce sunt aşa de mulţi cei care nu au venit la examenul de Evaluare Naţională. Răspunsul e simplu. Ştiau că nu-l promovează.

luna trecuta · comentarii (27)

Anul acesta trebuia să celebrăm Centenarul cu un an şcolar 2018/2019 într-un sistem de educaţie rupt total de amintirile comuniste, responsabil de fiecare tânăr care ar fi ştiut, la final, cine este. Şi care ar fi avut un viitor determinat de examenul de bacalaureat teoretic (deci universitate) sau profesional (deci o meserie bine ştiută şi apoi ştiinţe aplicate).

luna trecuta · comentarii (0)

Pe vremuri, bunicile aveau rolul de a transmite religia copiilor. Chiar dacă foştii copii, actualii adulţi, nu mai cred (aşa mult) în religie, probabil când se vor apropia de momentul morţii, vor începe să-şi readucă aminte de învăţăturile din copilărie şi vor deveni mai religioşi, ca o protecţie naturală la stresul anticipării trecerii în nefiinţă. Acest lucru nu se va mai întâmpla aşa des în cazul copiilor de azi.

acum 2 luni · comentarii (73)

A apărut broşura de admitere pentru anul şcolar 2018-2019 în municipiul Bucureşti. Este foarte greu de realizat evaluări de ordin general pentru că lipsesc datele sumative. De exemplu, nu se prezintă numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a, numărul total de locuri la liceu, la şcoala profesională, la învăţământul dual. Este necesară o muncă de Sisif pentru procesarea datelor.

acum 2 luni · comentarii (0)

Şocul a fost să realizez că până când nu omoară-arde-pângăreşte tot de jur-împrejur, mediocritatea nu are linişte. Mărturisesc, în inocenţa mea, uimirea de a vedea împlinirea programatică a răului înzidită visceral în vieţuitorul mediocru. Frica naşte ură. Ura răscoleşte din hăuri atavismul prey-predator. Încolţită, prada (mediocritatea, adică) are un gând şi numai unul: să şteargă de pe faţa pământului ameninţarea de moarte. Meritocraţia, adică.

acum 2 luni · comentarii (5)

Printre modificări ale legilor justiţiei, dezincriminări şi comisii infinite de anchetă pentru tot felul de subiecte marginale, în Parlamentul României se discută şi lucruri importante. Noi ne facem datoria şi vă aducem în atenţie o problemă gravă ce ar putea fi rezolvată de către Senatul României chiar în actuala sesiune parlamentară, astfel încât viitorul an şcolar să înceapă cu perspective mult mai bune pentru fenomenul abandonului şcolar.

acum 2 luni · comentarii (0)

Nu m-aş fi oprit asupra comunicatului de presă al deputatului Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte PNL, dacă n-aş fi avut şi eu informaţii care conduceau la aceleaşi concluzii. 50% din şcoli nu au suficienţi bani să achite către stat contribuţiile sociale reţinute, atenţie, din salariile brute ale profesorilor! Furt pe faţă! Situaţia îmbracă aspecte penale care trebuie cercetate de către organele în drept.

acum 2 luni · comentarii (28)

Suntem în plin proces de aprobare a proiectelor de manuale pentru ciclurile primar şi gimnazial. Nu este prima oară când scriu despre curriculumul şcolar şi despre manuale. Degeaba. Mă şi mir că mai am răbdare să mă aplec asupra acestui subiect, ştiind că vorbesc la pereţi, scriu, dar nu citeşte nimeni, dintre cei cu putere de decizie, ce spun. Şi nu sunt păreri personale.

acum 3 luni · comentarii (22)

Am salutat în momentul apariţiei programul CRED, un proiect cu finanţare europeană. Părea unul dintre posibile răspunsuri  la teribilul avertisment lansat  de Liviu Dragnea la recentul Congres PSD: „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat“. Din păcate, doar vorbe.

acum 3 luni · comentarii (0)

În momentul de faţă, toată activitatea de producere a manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 este blocată. Toată legislaţia secundară a fost construită în baza OUG 76/2017, de transformare a Editurii Didactice şi Pedagogice într-o entitate economică cu capital exclusiv de stat  care să se ocupe de producerea manualelor şcolare, eliminând competiţia adusa de alte edituri, competiţie generatoare de calitate.

acum 3 luni · comentarii (3)