SUBIECTE BAC 2012. Eminescu şi Blaga la proba scrisă la română din toamnă. Ministerul Educaţiei a publicat baremul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Bucureşti, 13.000 de candidaţi s-au înscris pentru proba scrisă la limba şi literatura română, la sesiunea din toamnă
În Bucureşti, 13.000 de candidaţi s-au înscris pentru proba scrisă la limba şi literatura română, la sesiunea din toamnă

Tinerii care au dat luni examenul scris la română, în sesiunea de toamnă a bacalaureatului, au avut de tratat motivul farmecului feminin la Mihai Eminescu şi al ”muncii eficiente” la Lucian Blaga, cei doi autori regăsindu-se şi în subiectele din vară. În plus, au avut de prezentat tema şi viziunea despre lume dintr-un roman studiat. Profesorii susţin că subiectele sunt echilibrate raportat la examenul din vară şi ”ofertante” pentru candidaţi.

UPDATE 16.00. Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul oficial subiectele şi baremul de notare pentru proba scrisă la limba şi literatura română, sesiunea de toamnă, care a avut loc luni, la nivel naţional.

UPDATE 13.50. Elevii care au fost interesaţi şi au studiat cât de cât materia la limba şi literatura română ar putea lua fără probleme note de trecere la această probă.

”Subiectele din varianta extrasă acoperă întreaga programă şi sunt echilibrate, au şi genul liric şi cel epic, aşa cum s-a întâmpla şi în vară, doar ordinea a fost diferită. Singura facilitate de acum ar fi că la subiectul al treilea au putut să-şi aleagă romanul pentru eseul argumentativ”, este de părere Emilia Tănase, profesor de limba şi literatura română la ”Jean Monnet”.

Profesoara susţine că subiectele din toamnă ”nu sunt dificile şi, teoretic, cine a învăţat poate să ia nota de trecere la această probă”.

Tănase spune că, de altfel, şi subiectele de la sesiunea din vară au fost uşor de rezolvat pentru cei care au învăţat constant.

Iar diferenţa la notare o vor face textele de tip argumentativ (subiectul II şi III), unde examinatorii vor vedea dacă elevii au citit şi învăţat mai mult decât strictul necesar şi au capacitatea de a-şi susţine un punct de vedere, preferabil original, cu argumente concrete. 

UPDATE 11.30. La proba scrisă de limbă şi literatură română de luni dimineaţă a fost extrasă varianta numărul 3.

Textul oficial al variantei extrase, precum şi baremul de corectare urmează să fie publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei destinat subiectelor la examene.

La primul subiect, candidaţii au avut de răspuns la zece întrebări, pe baza textului poeziei "De-or trece anii...", semnată de Mihai Eminescu: 

De-or trece anii cum trecură,
Ea tot mai mult îmi va plăce,
Pentru că-n toat-a ei făptură
E-un "nu ştiu cum" ş-un "nu ştiu ce".

M-a fermecat cu vro scânteie
Din clipa-n care ne văzum?
Deşi nu e decât femeie,
E totuşi altfel, "nu ştiu cum".

De-aceea una-mi este mie
De ar vorbi, de ar tăce;
Dac-al ei glas e armonie,
E şi-n tăcere-i "nu ştiu ce".

Astfel robit de-aceeaşi jale
Petrec mereu acelaşi drum...
În taina farmecelor sale
E-un "nu ştiu ce" ş-un "nu ştiu cum".

(Mihai Eminescu, De-or trece anii...)

La al doilea subiect, se cere redactarea unui text argumentativ de 15-30 de rânduri despre "munca eficientă", plecând de la un citat marca Lucian Blaga: ”Trebuie să existe o anumită concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da”.

Iar al treilea subiect prevede redactarea unui eseu în care să analizeze tema şi viziunea despre lume într-un roman studiat, la alegere.

Pentru fiecare subiect se acordă trei puncte, iar un punct se acordă din oficiu.

Eminescu şi Blaga, prezenţi şi în subiectele din vară

Cei doi autori apar şi în două subiecte care au picat la proba de limbă şi literatură română din vară.

Astfel, în sesiunea din iulie 2012, varianta nr. 4 extrasă cuprindea următoarele subiecte:

  • Un text din "Craii de Curtea-Veche" de Mateiu Caragiale, cu nouă cerinţe gramaticale
  • Redactarea unui un text de tip argumentativ, de maximum 30 de rânduri, pornind de la afirmaţia lui Lucian Blaga: "Nu e de ajuns să ai mari calităţi; trebuie să ştii cum să le foloseşti cu rost"
  • Redactarea unui eseu de două-trei pagini, pe tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic aparţinând lui Mihai Eminescu.

Aproape 13.000 de candidaţi înregistraţi în Bucureşti

Aproape 13.000 de candidaţi din Capitală s-au înscris pentru a susţine proba scrisă la limba română, la bacalaureatul de toamnă, dintre care trei dau testul la domiciliu, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Examenul urmează să se desfăşoare în 38 de centre, iar alte 11 centre au fost stabilite pentru evaluare, potrivit inspectorului general şcolar Constantin Trăistaru, citat de Mediafax.ro.

Acesta a menţionat că trei dintre cei înscrişi au cerut să dea proba scrisă la limba şi literatura română la domiciliu, fapt permis atunci când există probleme locomotorii, ei fiind monitorizaţi de o comisie desemnată de inspectorat.

La nivel naţional, aproape 54.000 de tineri s-au înscris pentru a participa la prima probă scrisă din cadrul sesiunii a doua a bacalaureatului din acest an, care se va desfăşura de asemenea cu supraveghere video, informează Ministerul Educaţiei.

Examenul a început la ora 9.00, elevii având acces în clase doar până la ora 8.30. Varianta de subiecte pentru proba scrisă a avut loc luni dimineaţă şi a fost comunicată ulterior centrelor de examinare.

Fără manuale, fiţuici şi telefoane mobile

Potrivit metodologiei de examen, candidaţii nu pot intra în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Nu au voie nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, iar cei care vor fi prinşi cu astfel de materiale vor fi eliminaţi din examen.

Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat din 2012 a început în 20 august, cu probele orale (comunicarea în limba română/limba maternă/limba străină şi verificarea competenţelor digitale).

Marţi, 28 august, elevii care provin de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale susţin proba scrisă de limbă maternă. 

Calendarul stabilit de Ministerul Educaţiei continuă cu următoarele probe:

  • 29 august: proba obligatorie a profilului;
  • 31 august: proba la alegere a profilului şi specializării;
  • 2 septembrie: afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea constestaţiilor (16:00-20:00);
  • 3-4 septembrie: rezolvarea contestaţiilor;
  • 5 septembrie: afişarea rezultatelor finale.

La sesiunea a doua a bacalaureatului din toamna anului trecut, doar 19,52% dintre candidaţii care s-au prezentat la examene au obţinut note de trecere.

Iar la prima sesiune de bac de anul acesta rata de promovare a fost de 43,04%, mai mică cu aproape 1,5% faţă de rezultatele înregistrate în 2011, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite