Îşi inventează viitorul prin chimie şi medicină

Îşi inventează viitorul prin chimie şi medicină

Fundaţia Dinu Patriciu a publicat numele bursierilor liceeni şi studenţi în anul universitar 2010-2011. Din 2008, Georgiana Druncea a câştigat în fiecare an de liceu bursa „Inventează‑ţi viitorul“.  Și în următorul an şcolar ea va primi în fiecare lună 200 de lei de la Fundaţia Dinu Patriciu.

75 de euro - bani de şomer cu Bac

75 de euro - bani de şomer cu Bac

Florin Grigore (21 de ani) a terminat un liceu de meserii în Bucureşti şi nu crede că ar câştiga mai mulţi bani dacă ar absolvi o facultate.  Florin a absolvit Grupul Şcolar RATB nr. 19 din Capitală şi este şomer pentru că nu şi-a găsit niciun job ca tehnician de transporturi. El vrea să se angajeze doar în această meserie.

Universităţi „vânate“ de tinerii români

Universităţi „vânate“ de tinerii români

Educaţia britanică este preferată de absolvenţii de liceu din România care vor să își facă studiile superioare în străinătate. Statele Unite ale Americii și Franţa sunt următoarele destinaţii favorite. La Harvard învaţă în prezent 26 de români, iar la cele mai importante două universităţi din Marea Britanie au ajuns alţi 187 de tineri.

Cine te poate ajuta când pleci la studii

Cine te poate ajuta când pleci la studii

Atunci când porneşti în aventura de a îţi căuta o universitate străină la care să aplici pentru studii, e bine să găseşti oameni care au trecut prin aceeaşi experienţă, care te pot sfătui cum să scrii eseul de intenţie, cum completezi dosarul sau cum predau profesorii de la facultatea respectivă.

Posturile de profesor s-au dat ca pâinea caldă

Posturile de profesor s-au dat ca pâinea caldă

În doar 30 de minute, locurile de profesor titular au fost împărţite dascălilor cu cele mai mari note la examenul de titularizare care s-a încheiat săptămâna trecută. Concurenţa mare a făcut şi mai dificilă obţinerea unui post în acest an. Profesorii cu note mari au avut mai multe şanse să aleagă şcoala dorită.

Şcoala „Stăneştilor“

Şcoala „Stăneştilor“

300 dintre cei 362 de elevi ai Şcolii Generale nr. 3 din Iveşti, judeţul Galaţi, poartă numele Stănescu, astfel că profesorii au trecut și poreclele copiilor în catalog. Prenumele mai multor elevi de la școala din Iveşti este identic, astfel că învăţătorii şi profesorii au mari probleme atunci când îi ascultă.

Manuale noi şi mai bune, cel mai devreme din 2011

Manuale noi şi mai bune, cel mai devreme din 2011

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, speră să pună peste un an pe băncile elevilor manuale noi şi mai bune. Editorii spun că nu e timp destul. Problema manualelor proaste nu îşi poate găsi cu adevărat o rezolvare mai devreme de câţiva ani, spun editorii de carte şcolară şi părinţii. Ministrul de profil este în schimb optimist.

Limbi străine învăţate de la 3 ani

Limbi străine învăţate de la 3 ani

Şcolarii învaţă mai bine o limbă străină decât adulţii, iar procesul trebuie să înceapă încă de la grădiniţă. Cei mici pot învăţa engleza, franceza sau germana chiar şi de la vârsta de 3 ani. Începând cu clasele primare, ei pot adăuga încă o limbă străină în bagajul de cunoştinţe.

Grădiniţa de vară, salvarea părinţilor

Grădiniţa de vară, salvarea părinţilor

Vara, cei mici pot frecventa în continuare instituţiile preşcolare pentru a nu rămâne singuri acasă și pentru a se juca cu copii de vârsta lor. G Vara, cei mici pot frecventa în continuare instituţiile preşcolare pentru a nu rămâne singuri acasă și pentru a se juca cu copii de vârsta lor

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Naţională (EN), prilej pentru un prim bilanţ al situaţiei din învăţământ. Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface că nu ştie câţi elevi au fost înscrişi în clasa a VIII-a şi nu se întreabă de ce sunt aşa de mulţi cei care nu au venit la examenul de Evaluare Naţională. Răspunsul e simplu. Ştiau că nu-l promovează.

acum 5 zile · comentarii (26)

Anul acesta trebuia să celebrăm Centenarul cu un an şcolar 2018/2019 într-un sistem de educaţie rupt total de amintirile comuniste, responsabil de fiecare tânăr care ar fi ştiut, la final, cine este. Şi care ar fi avut un viitor determinat de examenul de bacalaureat teoretic (deci universitate) sau profesional (deci o meserie bine ştiută şi apoi ştiinţe aplicate).

acum 6 zile · comentarii (0)

Pe vremuri, bunicile aveau rolul de a transmite religia copiilor. Chiar dacă foştii copii, actualii adulţi, nu mai cred (aşa mult) în religie, probabil când se vor apropia de momentul morţii, vor începe să-şi readucă aminte de învăţăturile din copilărie şi vor deveni mai religioşi, ca o protecţie naturală la stresul anticipării trecerii în nefiinţă. Acest lucru nu se va mai întâmpla aşa des în cazul copiilor de azi.

acum 26 zile · comentarii (73)

A apărut broşura de admitere pentru anul şcolar 2018-2019 în municipiul Bucureşti. Este foarte greu de realizat evaluări de ordin general pentru că lipsesc datele sumative. De exemplu, nu se prezintă numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a, numărul total de locuri la liceu, la şcoala profesională, la învăţământul dual. Este necesară o muncă de Sisif pentru procesarea datelor.

acum 28 zile · comentarii (0)

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

luna trecuta · comentarii (3)

Şocul a fost să realizez că până când nu omoară-arde-pângăreşte tot de jur-împrejur, mediocritatea nu are linişte. Mărturisesc, în inocenţa mea, uimirea de a vedea împlinirea programatică a răului înzidită visceral în vieţuitorul mediocru. Frica naşte ură. Ura răscoleşte din hăuri atavismul prey-predator. Încolţită, prada (mediocritatea, adică) are un gând şi numai unul: să şteargă de pe faţa pământului ameninţarea de moarte. Meritocraţia, adică.

luna trecuta · comentarii (5)

Deşi România este o ţară care nu mai are flotă maritimă, marinarii civili români sunt răspândiţi pe toate meridianele lumii. Educaţia profesională a acestora se bazează pe instituţiile de învăţământ existente în ţară. Vă propun un interviu cu rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, instituţie înfiinţată în zorii libertăţii post-comuniste.

luna trecuta · comentarii (1)

Printre modificări ale legilor justiţiei, dezincriminări şi comisii infinite de anchetă pentru tot felul de subiecte marginale, în Parlamentul României se discută şi lucruri importante. Noi ne facem datoria şi vă aducem în atenţie o problemă gravă ce ar putea fi rezolvată de către Senatul României chiar în actuala sesiune parlamentară, astfel încât viitorul an şcolar să înceapă cu perspective mult mai bune pentru fenomenul abandonului şcolar.

luna trecuta · comentarii (0)

Nu m-aş fi oprit asupra comunicatului de presă al deputatului Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte PNL, dacă n-aş fi avut şi eu informaţii care conduceau la aceleaşi concluzii. 50% din şcoli nu au suficienţi bani să achite către stat contribuţiile sociale reţinute, atenţie, din salariile brute ale profesorilor! Furt pe faţă! Situaţia îmbracă aspecte penale care trebuie cercetate de către organele în drept.

luna trecuta · comentarii (28)

Suntem în plin proces de aprobare a proiectelor de manuale pentru ciclurile primar şi gimnazial. Nu este prima oară când scriu despre curriculumul şcolar şi despre manuale. Degeaba. Mă şi mir că mai am răbdare să mă aplec asupra acestui subiect, ştiind că vorbesc la pereţi, scriu, dar nu citeşte nimeni, dintre cei cu putere de decizie, ce spun. Şi nu sunt păreri personale.

acum 2 luni · comentarii (22)

Am salutat în momentul apariţiei programul CRED, un proiect cu finanţare europeană. Părea unul dintre posibile răspunsuri  la teribilul avertisment lansat  de Liviu Dragnea la recentul Congres PSD: „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat“. Din păcate, doar vorbe.

acum 2 luni · comentarii (0)

În momentul de faţă, toată activitatea de producere a manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 este blocată. Toată legislaţia secundară a fost construită în baza OUG 76/2017, de transformare a Editurii Didactice şi Pedagogice într-o entitate economică cu capital exclusiv de stat  care să se ocupe de producerea manualelor şcolare, eliminând competiţia adusa de alte edituri, competiţie generatoare de calitate.

acum 2 luni · comentarii (3)

Cu ocazia dialogului cu protestatarii din 17 Aprilie a.c., ministrul Educaţiei, inginer doctor Valentin Popa, a afirmat că în anii următori facultăţile de drept şi de economie îşi vor reduce drastic numărul de studenţi, la 20% din numărul actual, deoarece nu este nevoie de atâţia jurişti şi economişti. Ulterior, şi-a nuanţat atacul împotriva Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti.

acum 2 luni · comentarii (17)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

acum 2 luni · comentarii (4)
Postari Recente