Şase titluri de doctor obţinute la Academia Naţională de Informaţii, retrase. Cine sunt cei vizaţi

Şase titluri de doctor obţinute la Academia Naţională de Informaţii, retrase. Cine sunt cei vizaţi

Şase titluri de doctor obţinute la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” au fost retrase de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Printre cei vizaţi se numără fostul şef al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, fostul şef în cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii şi judecătoarea Corina Jîjîie, fostă şefă a Secţiei Penale din ICCJ.

Proiect de ordonanţă de urgenţă: amânarea evaluării transdisciplinare la clasa a 8-a şi prelungirea acreditărilor pentru şcolile doctorale | pnl

Proiect de ordonanţă de urgenţă: amânarea evaluării transdisciplinare la clasa a 8-a şi prelungirea acreditărilor pentru şcolile doctorale

Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul instituţiei un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede amânarea cu patru ani a evaluării transdisciplinare la clasa a 8-a din cauza faptului că procesul de predare, învăţare şi evaluare nu s-a realizat transdiciplinar până în acest moment. Mai mult, proiectul de OUG prevede ca şcolile doctorale să-şi păstreze acreditările chiar dacă nu au fost evaluate aşa cum se impunea.

Drumul spre şcoală: ajunge cine poate! Soluţiile ministrului Transporturilor amână fără rezolve problema navetei elevilor

Drumul spre şcoală: ajunge cine poate! Soluţiile ministrului Transporturilor amână fără rezolve problema navetei elevilor

Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe legea de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 51/2019 privind reglementarea transportului de persoane. Chiar dacă intenţia liberalilor a fost de inversare a deciziei guvernului Dăncilă de a scoate transportul intrajudeţean din sfera serviciilor publice, asociaţiile de elevi transmit că Guvernul Orban nu a reuşit altceva decât să amâne rezolvarea problemei până la sfârşitul anului viitor.

Lovitură dată de UDMR din opoziţie – posibilă înfiinţare la Miercurea Ciuc a unui birou al Centrului Naţional de Politici şi Evaluare! | udmr

Lovitură dată de UDMR din opoziţie – posibilă înfiinţare la Miercurea Ciuc a unui birou al Centrului Naţional de Politici şi Evaluare!

3356 de semnături a strâns, până acum, petiţia lansată on-line de cercetători ai Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei care se opun OUG nr. 68 din 06.11.2019, care statuează unificarea acestui institut cu Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în cadrul unei noi instituţii – Centrul Naţional de Politici şi Evaluare.

Academia Română, despre testele PISA: Limba latină din nou la Bacalaureat şi avertismente despre pericolul fetişizării cunoştinţelor practice

Academia Română, despre testele PISA: Limba latină din nou la Bacalaureat şi avertismente despre pericolul fetişizării cunoştinţelor practice

După ce rezultatele modeste ale elevilor români la testele PISA au reînceput o largă dezbatere privind situaţia învăţământului, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, s-a trezit pe birou cu o petiţie pentru reintroducerea probei opţionale de Limba latină la Bacalaureat, semnată şi de Academia Română. De altfel, reprezentanţii Academiei susţin că presiunea pentru reducerea drastică a teorie în favoarea deprinderilor practice ar fi periculoasă.

Există semnale că Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu doreşte să aplice legea privind  20, 25, 30 de ore la primar, gimnaziu, liceu. Motivul? Se reduce numărul de ore, mai ales la gimnaziu, de la 32-34 la 25, şi rămân profesori fără norme. Dar sănătatea elevilor, de cine trebuie să fie protejată? Tot spunem că în centrul activităţii din educaţie trebuie să stea elevul.

acum 8 ore · comentarii (6)

Într-o sclipire politică astrală, în preliminariile procesului aderării la NATO, România a decis – nefiind încă în club, cu drepturi depline – să acţioneze ca şi când ar fi fost stat membru NATO de facto. Dragi români cărora vă pasă de Şcoală ca de ochii din cap, vă invit acum să acţionaţi ca şi când articolul 26 din Legea Educaţiei Naţionale ar fi deja activat, de facto. Gând bun şi spor maxim, dragi şcoli-pilot!

acum 22 ore · comentarii (1)

E uşor să vii la guvernare, mai greu să te ţii de promisiunile care te-au adus la putere. Huiduielile de la Iaşi ne arată că românii nu mai sunt dispuşi să înghită promisiuni care nu se transformă în realităţi. Preşedintele Iohannis a promis, iarăşi: „şcoli în care românii să-şi ducă în siguranţă copiii şi unde aceştia să primească o educaţie la cele mai înalte standarde“. Se achită actualul guvern de această promisiune?

acum 2 zile · comentarii (16)

Alegerile universitare care se desfăşoară în această perioadă în cele mai multe instituţii de învăţământ superior din ţară au o miză care a fost insuficient explorată şi reliefată în dezbaterea publică. Foiletonul îşi propune totuşi să aţintească o privire cât mai profundă asupra unui proces electoral de o însemnătate aparte pentru mediul universitar românesc.

acum 3 zile · comentarii (0)

Doi Mici şi un Anc (MMA) au stat la poveşti cu Mircea Ivan, (tenured associate) profesor la Indiana University School of Medicine, SUA şi prim-autor al articolului din Science care a stat la baza acordării Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2019. Mircea este românul care s-a apropiat cel mai mult de Nobel, după George E. Palade, laureat în 1974, ambii lucrând însă în laboratoare din SUA.

acum 8 zile · comentarii (1)

Că tot se vorbeşte ideile de la Târgu-Mureş, hai să vă mai dau una caldă-caldă: şcoala din Vizureşti, judeţul Dâmboviţa, cu un număr semnificativ de elevi romi. Comunitate destul de săracă, însă cu oameni care transmit dorinţa de a învăţa copiilor lor. Fiind vorbitori nativi de limbă romani, aceştia au îmbrăţisat cu drag idea unui tânăr profesor rom de la ei din sat de a studia şi în şcoală limba romani ca limbă maternă.

acum 10 zile · comentarii (52)

„Buna dimineaţa! Sunt Monica Anisie, ministrul Educaţiei, şi v-am auzit de pe hol cum urlaţi la copii”. Să ne imaginăm un exerciţiu. Aveţi propoziţiile de mai sus şi va trebui să redaţi contextul în care ar fi putut fi formulate. Să încercăm un model de răspunsuri din care să alegeţi.

acum 11 zile · comentarii (24)

Noul regim, noua conducere a ministerului Educaţiei, trebuie să se angajeze pentru revenirea educaţiei din criza profundă în care se află. Nu este o obsesie a mea, datele statistice, testele PISA, rezultatele la examenele naţionale o demonstrează din plin. Cel mai mare risc este ca noua conducere a României să se complacă în ideea, „merge şi aşa”.

acum 14 zile · comentarii (13)

Până să ajungă (din nou) la guvernare, PNL anunţa pe toate gardurile şi pereţii de pe Facebook ori prin comunicate de presă şi alte forme de manifestare a declaraţiilor politice că urmează să depolitize educaţia dacă ajunge la cârma ministerului de resort, arătând ani de zile cu degetul, pe bună dreptate, funcţiile cheie din inspectoratele şcolare: generalii şi adjuncţii din IŞJ-uri. Pentru că am tot văzut filmul ăsta, eu nu i-am crezut.

acum 19 zile · comentarii (27)

Harvard College Program in General Education ilustrează impecabil frumuseţea, armonia şi forţa academică de excepţie proprii unei arhitecturi curriculare demne de o universitate ce defineşte – împreună cu alte puţine câteva - referenţialul cardinal al educaţiei de clasă în lume. Distinsă Alianţă a Colegiilor Centenare, te invit să parcurgi atent acest studiu de caz şi să-l foloseşti inteligent în proiectarea propriului model curricular. Succes!

acum 19 zile · comentarii (3)

Vlad Manea este în prezent membru al Academiei Mexicane de Ştiinţe, cercetător senior în cadrul UNAM, fost cercetător postdoctoral la Caltech, fost membru al Consiliului Naţional de Etică din România, are peste 2.000 de citări, iar din toamnă va începe un stagiu de cercetare de un an la Kobe University din Japonia care se va adăuga la cei 20 de ani petrecuţi deja în sistemele de cercetare ale altor ţări.

acum 19 zile · comentarii (12)

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat că se va retrage de la conducerea Consiliului de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) după ce instituţia pe care o conduce a dat un verdict de neplagiat în cazul fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache. La sfârşitul lui decembrie 2019, CNATDCU a decis că Florin Iordache (PSD) nu a plagiat şi documentul care valida decizia purta, conform legii, numele preşedintelui Ioan-Aurel Pop.

acum 20 zile · comentarii (0)

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat că se va retrage de la conducerea Consiliului de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) după ce instituţia pe care o conduce a dat un verdict de neplagiat în cazul fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache. La sfârşitul lui decembrie 2019, CNATDCU a decis că Florin Iordache (PSD) nu a plagiat şi documentul care valida decizia purta, conform legii, numele preşedintelui Ioan-Aurel Pop.

acum 20 zile · comentarii (0)

Faptul că primarii nu sunt interesaţi şi comunităţile sunt sărace, nu înseamnă că acei copii sunt condamnaţi să moară în toalete şi să le cadă tavanele în cap. Cine sunt primarii care în patru ani de mandat nu au fost în stare sa facă nici măcar o toaletă, ce partide îi susţin să fie realeşi în 2020?

acum 23 zile · comentarii (9)

Multiple constrângeri şi provocări stau în faţa şefilor din educaţie, a căror rezolvare este necesară  pentru a pregăti anul şcolar 2020-2021. Unele cu caracter imediat, altele cu termen de soluţionare mai îndepărtat. Începând cu luni, 6 ianuarie, doar o activitate febrilă la nivelul instituţiilor centrale mai poate face faţă sarcinilor multiple ce le stau în faţă. Încerc o listare a acestora, pentru a vedea amploarea schimbărilor ce ne aşteaptă.

acum 23 zile · comentarii (17)

ARACIP, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, n-a fost cu nimic mai bună, comparativ cu ARACIS, „sora” ei din învăţământul superior. Testele PISA, care ne plasează pe ultimul loc în Europa, abandonul şcolar, rezultatele la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, lipsa forţei de muncă calificate sunt dovezi prea evidente pentru a mai fi nevoie de alte demonstraţii.

luna trecuta · comentarii (20)

Am luat la purecat proiectul de buget al României pe 2020 pentru a vedea cum stăm cu cercetarea. Pe scurt, prin comparaţie cu PSD-ALDE vs. PNL: aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. Vă spuneam când s-a publicat aşa-zisul program de guvernare PNL că mai bine de 30% din el era copy/paste după cel al PSD-ALDE. Se pare că bugetul este 100% copy/paste.

luna trecuta · comentarii (3)

Am urmărit mulţi ani activitatea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior- ARACIS. Plecată dintr-o iniţiativă corectă a ministrului Mircea Miclea, ARACIS s-a transformat, în bună tradiţie românească, în instrumentul fabricilor de diplome universitare, aşa cum au ajuns să fie caracterizate majoritatea universităţilor româneşti. În clasamente internaţionale, universităţile noastre sunt la coada listei.

luna trecuta · comentarii (4)

Mari aşteptări de la ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie. Până acum n-am văzut nimic din ce speram să vedem pentru schimbarea cursului pe care merge educaţia. Să fie de vină spiritul de breaslă, dorinţa de a nu-şi supăra colegii, dependenţa de „structurile” sistemului, frica de acte de sabotaj din partea subalternilor sau toate la un loc, şi multe altele. Cert este că deocamdată nu se vede tendinţa de a schimba ce trebuie schimbat.

luna trecuta · comentarii (7)

Pentru conformitate, am marcat şi 2020 ca an al protestului meu civic pentru transformare curriculară de secol XXI. Nimic pus în fapt cu noimă, deocamdată. Iar România Educată, acum, pedalează în gol, fără cuplaj între razele de lună şi galoşii de gumă. Adică între viziunea prezidenţială şi talpa ţării. Şi, totuşi, în acest context confuz, îndrăznesc a rosti, şoptit, faimosul enunţ al lui Galilei: Eppur si muove!...

luna trecuta · comentarii (1)