Zelenski dezminte că cerealele ucrainene ajung cu precădere în Europa. „Au fost exportate pe trei continente”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezminţit în noaptea de miercuri spre joi că cerealele ucrainene pe care le exportă ţara sa ar ajunge cu precădere în Europa, aşa cum a acuzat anterior şeful statului rus, Vladimir Putin, transmite EFE.

Majoritatea cerealelor din Ucraina ajung în UE, Foto: Shutterstock
Majoritatea cerealelor din Ucraina ajung în UE, Foto: Shutterstock

,,Astăzi (miercuri - n.r.) Rusia a făcut o altă declaraţie neobrăzat de falsă, conform căreia majoritatea absolută a grânelor ucrainene s-ar exporta către ţările europene. În fine, de multă vreme nu s-au mai auzit adevăruri la nivel oficial în Rusia, iar acest lucru nu surprinde pe nimeni'', a declarat Zelenski în discursul său nocturn, informează Agerpres.

Putin urmează să discute cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre limitarea destinaţiilor navelor care exportă cereale ucrainene, întrucât ,,cele mai sărace ţări'' nu au acces la ele.

,,Excluzând Turcia ca mediator, practic toate cerealele care pleacă din Ucraina nu merg în cele mai sărace ţări, ci în Europa. Doar două din 87 de nave merg în ţările în curs de dezvoltare. 60.000 de tone din 2 milioane" de tone, a declarat miercuri Putin în cadrul sesiunii Forumului Economic Estic de la Vladivostok, oraş-port pe coasta rusă a Pacificului.

În replică, Zelenski a declarat miercuri noapte că produsele alimentare ucrainene au fost exportate pe trei continente: în Asia, unde au fost trimise deja 54 de nave; Africa, cu 16 nave; şi Europa, cu 32 de nave, însă o parte ,,din această cantitate'' trimisă în Europa ,,va fi trimisă ulterior în ţări asiatice şi africane''.

Preşedintele ucrainean a insistat că, până la sfârşitul lunii, se vor fi exportat trei milioane de tone de produse agricole, din care ,,o parte importantă este destinată ţărilor cele mai sărace şi care au cea mai mare nevoie'' de aceste produse.

Zelenski s-a referit, mai concret, la primul transport care a fost predat Etiopiei.

,,Drumul nu a fost uşor: mai întâi pe mare, apoi cu camioanele. Însă sute de mii de etiopieni nu vor muri de foame. Cine ştie, poate că Rusia nu este de acord cu asta şi nu vrea să observe. Totuşi, exact de asta are lumea nevoie. Este nevoie să salvăm de la haos ţări de pe diferite continente, este nevoie să salvăm oameni de la a muri de foame'', a afirmat preşedintele ucrainean.

,,Spre deosebire de Rusia - a continuat el -, noi nu împărţim lumea pe criterii rasiste între cei care merită securitate şi cei care s-ar părea că nu o merită, între cei care merită să trăiască fără foamete şi cei care s-ar părea că nu merită acest lucru. Sprijinim toate persoanele, toate ţările. (..) Ucraina a fost, este şi va fi garantul securităţii alimentare mondiale''.

În România, în cursul acestei săptămâni, Federaţia Naţională PRO AGRO a transmis că cerealele din Ucraina sunt comercializate şi procesate pe teritoriul României, deşi trebuiau doar să îl tranziteze, iar fermierii români sunt drastic afectaţi, deoarece costul de achiziţie este incomparabil mai mic decât cel practicat în zona UE.

La acest moment, suntem în situaţia în care observăm chiar şi recolta obţinută cu greu din cauza secetei cum nu este achiziţionată, piaţa din România este distorsionată cu preţul produselor din Ucraina, contribuind astfel la vulnerabilizarea operatorilor care au investit în această cultură. Floarea soarelui vine din Ucraina la un preţ chiar şi cu 100 de dolari pe tonă mai ieftină din cauza ambiţiilor europene, dar şi din cauza preţurilor la substanţele de protecţie care sunt mult mai ieftine pe piaţa din Ucraina”, spuneau reprezentanţii Pro AGRO.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite