Xi-Jinping a interzis tăierea pădurilor timp de 99 de ani. Chinezii cumpără lemn din Belgia şi îl revând europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
stejari china

China cumpără lemn din regiunea Valonia de Sud a Belgiei, în cadrul unei licitaţii anuale, lemn pe care-l vând mai apoi europenilor la un preţ mult mai mare, potrivit unei anchete realizate de Deutsche Welle în colaborare cu Digi24.

Un loc în care putem vedea cum funcţionează această piaţă este Sivry-Rance, în regiunea Valonia de Sud a Belgiei. De acolo, chinezii cumpără lemn în cadrul unei licitaţii anuale, pe care apoi îl vând înapoi europenilor, cu un preţ mai mare.  Stejarul este o resursă naturală foarte căutată - mai ales dacă are o sută sau două sute de ani. Thierry Pirson are o fabrică de cherestea în Belgia. O afacere de familie de patru generaţii, pentru al cărei viitor îşi face griji după anul 2021. Stejarul e din ce în ce mai scump şi greu de găsit, arată Digi 24.

„Mai am nişte copaci de anul trecut şi unii de acum doi ani. Aşa că mai avem lemn de prelucrat, dar numai pentru următoarele şapte luni sau cam aşa ceva. Şi apoi, gata”, spune proprietarul fabricii de cherestea. Planul era ca fiul lui să preia gaterul, dar acum nu mai e aşa sigur de viitor.

Situaţia economică din Valonia e dificilă în general. Şomajul este ridicat aici, iar după declinul industriei grele, lemnul a fost singura resursă naturală rămasă. Acum, şi aici sunt probleme. Şi tâmplarul Alin Goblet spune că, deşi are mulţi clienţi, afacerea lui se confruntă cu blocaje. Încearcă să-şi facă stocuri de lemn.

„Cresc costurile. Terminăm comenzi şi vindem mai ieftin decât cumpărăm. Preţul lemnului creşte mai repede decât putem noi lucra”, spune Alin Goblet. Afacerile mergeau bine înainte. În aceste vremuri marcate de schimbări climatice, lemnul de calitate superioară, precum stejarul, a devenit şi mai preţios. Şi chiar şi buştenii de calitate inferioară se vând foarte bine.

China se impune pe piaţa lemnului din Europa

Lemnul din pădurile locale este vândut o dată pe an la o licitaţie organizată de primării şi care a generat întotdeauna sume considerabile. Dar anul acesta, modesta licitaţie din Sivry-Rance a avut parte de o surpriză: doi comercianţi au cumpărat 95 la sută din tot lemnul oferit, în schimbul unei sume-record, pentru a fi exportat în China. „Am câştigat de două ori mai mult decât estimam la începutul anului, ceea ce este enorm. Problema este că, dacă această situaţie se va repeta, în câţiva ani nu va mai exista concurenţă.

Dacă sume-record de bani sunt pompate în piaţă, oamenii şi fabricile de cherestea din zonă vor da faliment. Nu au cum să concureze cu cumpărătorii străini, în special cu cei din China”, recunoaşte Jean-Francois Gatelier, primarul din Sivry-Rance.

Buştenii sunt trimişi în China pentru prelucrare

China trimite buştenii înapoi acasă pentru a fi prelucraţi, eliminând din proces gaterele europene. Lemnul este o marfă căutată în China, dar guvernul doreşte şi să-şi protejeze natura: preşedintele Xi Jinping a interzis tăierea pădurilor în China pentru următorii 99 de ani.

„Statul chinez are fonduri şi subvenţionează companiile pentru a cumpăra lemn din străinătate, ca să nu taie stejarul chinezesc. Dar acest lucru creează concurenţă neloială şi ar putea distruge rapid industria europeană a lemnului - belgiană, franceză şi germană”, spune Jean-Francois Gatelier, primarul din Sivry-Rance.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite