Violeta Alexandru: Trei sferturi din pensiile speciale sunt plătite de stat. Grafic: cât sunt pensiile de rând şi cât iau parlamentarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, şi-a exprimat marţi speranţa că parlamentarii vor vota pentru eliminarea pensiilor speciale, cu atât mai mult cu cât trei sferturi din valoarea lor este plătită din banii tuturor românilor şi doar un sfert pe baza contributivităţii „specialilor”.

„Sper că Parlamentul să îşi asume astăzi o decizie legată de propunerea PNL de abrogare a pensiilor speciale. Cred că s-a amânat destul acest subiect. Eu personal respect instituţia parlamentului şi am aşteptat această zi pentru luarea unei decizii pe care societatea o solicită. Şi pe care o găsesc justificată.

Sunt pentru corectitudine şi principii, înainte de orice. Ponderea în bani nu este, într-adevăr, atât de mare pe cât se crede. Graficul de mai jos arată, defalcat, câţi oameni primesc fiecare tip de pensie/indemnizaţie dar şi cât reprezintă toate acestea, ca valoare, în total.

În pensiile speciale, un sfert se acoperă din bugetul CASS (pe bază de contributivitate) şi restul se suplimentează din Bugetul de Stat. Din contribuţiile tuturor. Despre acest principiu vorbesc.

Am ajuns în acest punct pentru 2 motive mari “Specialii” s-au descurcat să aibă acces la decizie. Au ştiut cu cine să vorbească, cum să vorbească, ce trebuie să fie pus la punct ca să intre în calculul pensiei, ce să exploateze, etc. “Banalii” cetăţeni, doctorii, maiştrii – sudorii, brancardierii, chimiştii, învăţătorii, deşi au muncit cât s-au priceput ei, neavând toate cele de mai sus, nu au reuşit să găsească disponibiltate pentru a-şi susţine cauza. Au plecat de la premiza că sistemul e corect, cu toată lumea. Aşa ar fi trebuit să fie.

Toate acestea pe fondul deciziei fostei guvernări de a trece contribuţiile la angajat, ceea ce a făcut ca salariile brute ale magistraţilor, de exemplu, să crească semnificativ, ieşind la pensie cu 80% din salariul brut. Dintr-o dată, pensii mai mari cu 2,3,4 sau chiar 5.000 de RON! Pe fondul unor politici diferite de valorificare a bonusurilor/primelor/sporurilor în calculul pensiilor.

De aceea spun că este uşor de dat legi fără să cântăreşti implicaţiile acestora.

Să ne întoarcem la principiile corecte în stabilirea pensiilor. Fără pensionari speciali. Fiecare om e special! Totul pe contributivitate!”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

pensii de rand vs pensii speciale noiembrie 2019 Sursa Violeta Alexandru Facebook

Potrivit datelor CNPP din luna ianuarie 2020, numărul beneficiarilor de pensii speciale este următorul:

  • 607 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi
  • 1.793 foşti grefieri şi alţi foşti angajaţi ca personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor
  • 1.436 foşti piloţi ai Aviaţiei Civile
  • 792 foşti parlamentari şi funcţionari publici din parlament
  • 839 foşti diplomaţi
  • 3.929 foşti judecători şi procurori
Imagine indisponibilă
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite