Vin vremuri grele. Mediul privat avertizează că PIB-ul României va scădea din cauza măsurilor de austeritate
0Produsul intern brut a stagnat în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior, IMM-urile considerând că măsurile de austeritate vor scădea PIB-ul în viitorul apropiat.
PIB a stagnat în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior, arată noile date provizorii (2) publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Pe serie ajustată sezonier, PIB estimat pentru trimestrul III 2024 a fost de 446,176 miliarde de lei preţuri curente, fără modificări, în termeni reali, faţă de trimestrul II 2024 şi în scădere cu 0,1% faţă de trimestrul III 2023.
Pe serie brută, PIB estimat pentru trimestrul III a fost de 471,561 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,2% faţă de trimestrul III 2023.
Potrivit cifrelor publicate vineri, faţă de trimestrul trei al anului trecut, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi o scădere de 0,1% pe seria ajustată sezonier.
În primele nouă luni din acest an, Produsul intern brut a crescut cu 0,9% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară a anului trecut. Produsul intern brut estimat pentru perioada ianuarie - septembrie 2024 a fost de 1.314 miliarde de lei preţuri curente pe serie ajustată şi de 1.242 miliarde de lei preţuri curente pe serie brută.
IMM România: trebuia să fie anul relansării economice
În urma acestor date publicate de INS privind stagnarea PIB-ului României, IMM ROMÂNIA (fosta CNIPMMR) subliniază tendințele de scădere privind produsul intern brut care se vor accentua în perioada următoare din cauza dezechilibrelor comerciale precum reducerea numărului de firme, a numărului de angajați și a exporturilor slabe.
„Anul 2025 trebuie să fie anul relansării economice prin crearea unor programe de susținere pentru IMM-uri. Aceste programe suport trebuie să vină într-un ecosistem antreprenorial stabil, economic și legislativ. Nemodificarea Codului Fiscal este o condiție necesară pentru asigurarea predictibilității planurilor de afaceri și scăderea numărului de acte normative precum ordonanța Trenuleț și diminuarea măsurilor de austeritate care afectează mediul economic”, avertizează micii întreprinzători.
Potrivit acestora, IMM ROMÂNIA încurajează investițiile prin crearea unor stimulente pentru investitori și propune sprijinirea domeniilor cu potențial de creștere precum IT-ul, tehnologia verde, agricultura și turismul prin oferirea de subvenții IMM-urilor care să stimuleze, de asemenea, inovația și competitivitatea pe piețele internaționale.
Conform informațiilor publicate de INS, valoarea exporturilor în luna noiembrie 2024 a fost de 8.389,4 milioane euro și valoarea importurilor de 11.227,1 milioane euro, existând un deficit de 2.837,7 milioane euro. Daca ne raportăm la aceeași lună din anul 2023, importurile din luna noiembrie 2024 au crescut cu 6,2%, existând o creștere mai mare față de creșterea exporturilor de 1,6%.
De asemenea, în perioada ianuarie-noiembrie 2024, s-a înregistrat o scădere de 1% pentru exporturi și o creștere de 3,3% la importuri, comparativ cu aceeași perioada din anul 2023.
În ceea ce privește turismul în România, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în luna noiembrie 2024 au crescut cu 4,3%, iar înnoptarile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat) au crescut cu 3,1% față de aceeași perioadă a anului 2023.
De asemenea, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în perioada ianuarie - noiembrie 2024 au crescut cu 4,4%, iar innoptarile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat) au crescut cu 3,4% fata de aceeași perioadă a anului 2023.