Veşti bune pentru românii cu credite în lei. Ratele ar putea scădea din luna iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii ar putea plăti rate mai mici la creditele în lei începând din luna iulie FOTO Adevărul
Românii ar putea plăti rate mai mici la creditele în lei începând din luna iulie FOTO Adevărul

Românii care au contractat credite în lei ar putea achita rate mai mici chiar din luna iulie, după ce indicatorul financiar ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânda variabilă pentru împrumuturile în moneda naţională, a coborât la un nou minim istoric.

Astfel, ROBOR cu scadenţa la trei luni a scăzut luni cu 0,3% faţă de şedinţa de vineri, până la 0,73% pe an. Cele mai multe bănci îşi actualizează trimestrial nivelul dobânzilor pentru credite, astfel că, dacă trendul se menţine, românii ar putea plăti mai puţin pentru ratele la împrumuturi. 

Indicatorul financiar ROBOR cu scadenţa la trei luni a scăzut cu 27% de la începutul anului, când se situa la 1%. La începutul anului trecut, ROBOR la trei luni era de 1,68% pe an.    

Băncile calculează dobânda pentru un credit în lei cu dobândă variabilă în funcţie de nivelul ROBOR la trei luni la care adaugă o marjă de 2-3 puncte procentuale pentru creditele ipotecare şi de 8-12 puncte procentuale pentru creditele de consum. Pentru creditele acordate prin programul „Prima Casă“, marja dobânda se calculează în funcţie de ROBOR la trei luni plus o marjă de 2%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite