UPDATE Codul Fiscal a fost votat. Ponta, pe Facebook: „Sunt un premier mândru şi fericit - USL şi-a îndeplinit azi TOATE promisiunile economice şi sociale!!!!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codul Fiscal a fost votat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor în forma anunţată de Guvern, cu o singură modificare, respectiv reducerea TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016. Iniţial, reducerea de TVA anunţată era de la 24% la 20%. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor a anunţat că deficitul va fi mai mare decât cel asumat cu instituţiile internaţionale, dar se va plasa sub limita de 3%, stabilită prin tratatele UE.

UPDATE 16:03 Camera Deputaţilor a aprobat proiectul Codului Fiscal şi pe cel al Codului de procedură fiscală cu 306 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi o abţinere. Ponta a afirmat pe Facebook: "Sunt un premier mandru si fericit - USL si-a indeplinit azi TOATE promisiunile economice si sociale!!!!"

UPDATE 14:52  România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Autorităţile din România au informat recent autorităţile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.

"Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat de menţinere a unui deficit pentru 2016, dar important este ca acest deficit să fie ţinut sub 3% pentru a nu intra într-o procedură de deficit excesiv cu cei de la Comisia Europeană. S-a făcut o analiză comparativ cu alte state membre, unde există deja o depăşire importantă a acestui prag de deficit de 3%. România a luat decizia de depăşire temporară a acestui angajament, dar cu o revenire încă începând din 2016, pentru o reducere estimată astăzi de la 2,8-2,9 undeva în zona 2,5 anul viitor şi să continuăm trendul pentru a reveni cât mai curând la nivelul de angajamente asumate", a spus, la Guvern, ministrul Finanţelor.

vot Parlament Codul Fiscal

El a arătat că România trebuie să îşi asume la acest moment o astfel de depăşire a deficitului.

"România trebuie să dea dovadă de mai multă îndrăzneală, este vorba de economia României. România a fost campioană - şi va fi în continuare, sunt convins - la ce înseamnă respectarea angajamentelor, dar este o perioadă în care, prin aceste măsuri (din Codul Fiscal-n.r.) poate stimula şi consolida creşterea economică. Dacă ratează acest moment, lucrurile se pot înrăutăţi în următoarea perioadă", a spus ministrul Finanţelor.

UPDATE 13:00 Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală au fost votate pe articole, votul final urmând a fi dat la ora 16.00, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook că votul care se va da astăzi este "istoric" şi a criticat decizia din 2010 de majorare a TVA de la 19% la 24%. "Azi este o zi extraordinară pentru economia României şi pentru toţi cetăţenii săi - la ora 15 Camera Deputaţilor votează Noul Cod Fiscal propus de Guvernul pe care îl conduc / prin acord politic şi cu Opoziţia cota standard de TVA va reveni la 19% (aşa cum era înainte de decizia catastrofală de mărire la 24% luată în 2010 de Băsescu - Boc - Predoiu şi restul PDL)!

harta TVA in UE Victor Ponta Facebook

Regret că nu pot fi azi la acest vot istoric, dar le mulţumesc anticipat tuturor colegilor deputaţi care vor participa şi vor susţine azi acest Nou Cod Fiscal!!!", a afirmat Ponta.

"Deficitul va mai mare decât cel asumat, dar rămâne sub limita de la Maastricht de 3% din PIB. Mesajul pentru partenerii noştri externi este că România este hotărâtă să menţină acest deficit sub 3%", a afirmat Teodorovici, în cadrul dezbaterilor finale din plenul Camerei Deputaţilor pentru aprobarea Codului Fiscal.

Potrivit acestuia, după aplicarea noii legislaţii fiscale, România va trece de la statul cu una dintre cele mai mari cote generale de TVA din Uniunea Europeană, şi una dintre cele mai mari medii ale TVA, în rândul ţărilor cu cele mai mici cote generale de TVA şi cele mai mici medii din Europa.

Ministrul Finanţelor a reamintit că impactul bugetar total în urma aplicării noului Cod Fiscal se va ridica la 12 miliarde de lei.

El a reamintit că noul Cod Fiscal va elimina taxa pe construcţiile speciale şi supra-acciza la carburanţi tot de la 1 ianuarie 2016.

Premierul Ponta a postat pe Facebook şi o serie de tabele care arată că România va avea, după votarea celor două coduri, o medie de 14,3% la TVA, rezultată dintr-un TVA la alimente de 9% şi un TVA general de 19%. de asemenea, Ponta a postat pe Facebook o hartă cu nivelul mediu al TVA în unele ţări membre ale UE începând cu 1 ianuarie 2016, arătând că scăderea TVA este "cea mai bună măsură luată de un Guvern al României în ultimii 10 ani! 

TVA in UE victor ponta FOTO Facebook
deficit bugetar in UE victor ponta FOTO Facebook

Impozit de 5% pe dividende, TVA scade înainte de 1 ianuarie

În ceea ce priveşte impozitul pe dividende, ministrul Finanţelor a afirmat că acesta va rămâne la 5%, deşi în varianta aprobată de Guvern urma să fie eliminat.

Ministrul Finanţelor a adăugat că Executivul intenţionează să reducă TVA la 19% chiar înainte de finalul acestui an, prin ordonanţă de guvern, însă măsura va fi analizată la rectificarea bugetară din luna iulie.

„Deficitul bugetar se va menţine sub 3%“

Referitor la criticile venite de la instituţiile financiare internaţionale cu privire la riscul unor derapaje de la ţintele bugetare asumate în cazul aprobării proiectului de Cod Fiscal, Eugen Teodorovici a spus că anul viitor deficitul bugetar se va menţine sub 3%, estimările sale fiind de 2,8%-2,9%.

Autorităţile române şi-au asumat, însă, în cadrul acordului cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială încadrarea într-o ţintă de deficit de 1,1% în 2016.

În ceea ce priveşte impactul bugetar al reducerii TVA, ministrul Finanţelor a precizat că acesta este de aproximativ 1,8 miliarde de lei pentru fiecare punct procentual, iar impactul tuturor măsurilor prevăzute în proiect se ridică la 12 miliarde de lei.

Potrivit lui Teodorovici, există şi măsuri compensatorii pentru aceste reduceri de taxe, el menţionând o mai bună colectare şi gestionarea cheltuielilor într-un mod mai eficient.

„ANAF îşi va intensifica rolul de a colecta mai bine“

"ANAF îşi va intensifica rolul pentru finanţele ţării, de a colecta mai bine. ANAF a planificat venituri de opt miliarde de lei la buget în acest an, iar Comisia Europeană a luat în calcul doar 4,4 miliarde. Acesta este doar un exemplu de compensare a reducerii taxelor", a explicat Teodorovici.

Deputaţii din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, amendamentul la proiectul de Cod Fiscal privind scăderea la 19% a cotei standard de TVA începând de anul viitor. Miercuri, documentul urmează să primească vot final în plenul Camerei Deputaţilor, aceasta fiind cameră decizională.

Eugen Teodorovici declara, săptămâna trecută, că dezbaterile parlamentare pe marginea Codului Fiscal vor fi finalizate până la finalul acestei luni, însă documentul nu va fi aprobat fără acordul Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional. Cele două instituţii susţin că aplicarea tuturor măsurilor de reducere a taxelor propuse, începând de anul viitor, vor duce la dezechilibre bugetare importante.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite