Unul din doi români se bazează doar pe pensia de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate din români consideră că sistemul pensiilor de stat este nesigur FOTO Adevărul
Jumătate din români consideră că sistemul pensiilor de stat este nesigur FOTO Adevărul

În pofida creşterilor salariale recente, tot mai puţini români reuşesc să facă economii. Totuşi, unul din doi se bazează integral pe pensia de stat, deşi numărul celor care au încredere în sistemul public scade.

Jumătate dintre români se bazează doar pe pensia de stat, atunci când ajung la vârsta pensionării, arată un studiu realizat de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care a analizat obiceiurile românilor privind economisirea, percepţia lor privind Pilonul II de pensii, dar şi câţi bani au produs administratorii de pensii private pentru români.

Procentul românilor care se bazează doar pe pensia de stat este totuşi în scădere faţă de anul 2018, când 56% afirmau acelaşi lucru, mai arată studiul, realizat de ISRA Center. În schimb, doar 38% din respondenţi spun că la vârsta pensionării se bazează în primul rând pe alte resurse, iar procentul a crescut doar foarte uşor faţă de 2018, când 36% spuneau că au şi alte resurse.

În ciuda acestor date, jumătate (53%) din cei sondaţi spun că sistemul pensiilor de stat este nesigur pentru că numărul celor care contribuie este în scădere. Totodată, 44% spun că sistemul public nu oferă siguranţa şi confortul viitorului.

Astfel, la vârsta pensionării, doar 12% din respondenţi susţin că le va fi mai bine, 44% spun că le va fi la fel, iar o treime cred că le va fi mai rău. Radu Crăciun, preşedinte al APAPR, este de părere că românii au aşteptări nerealiste.

Românii nu economisesc, deşi cresc salariile

În pofida creşterii cu 15% a salariului mediu pe economie în 2019, tot mai puţini români spun că pot economisi o parte din veniturile lor: doar 34% dintre români economisesc cu regularitate (în scădere faţă de 45% în 2018), în timp ce 60% dintre cei intervievaţi spun că nu pot pune deoparte niciun leu din ce câştigă (în creştere faţă de 51% în 2018).

Corelaţia acestor informaţii sugerează o înclinaţie spre consum a populaţiei. De altfel, doar 11% dintre salariaţii cu venituri peste medie reuşesc să economisească activ, pe cont propriu, pentru pensie.

2 milioane de români cu peste 10.000 lei în cont

Deja 2,1 milioane de români au strâns peste 10.000 lei în conturile personale din Pilonul II de pensie. De asemenea, economiile a peste 850.000 de români au depăşit suma de 20.000 de lei în contul lor de pensie administrată privat.

Până în prezent, administratorii fondurilor de pensii private au făcut plăţi în valoare totală de 467 milioane lei către 70.000 de beneficiari (participanţi şi moştenitori), potrivit datelor publicate de ASF (Pilonul II + Pilonul III).

De la înfiinţare şi până în prezent, Pilonul II de pensii a furnizat, istoric, câştig net pentru participanţi de 12,86 miliarde lei. Mai precis, contribuabilii români au virat contribuţii brute de 49,36 miliarde lei, în cei 11 ani de există a Pilonului II, la care administratorii au adăugat un câştig brut generat din investiţii de 15,19 miliarde lei. Activele nete administrate de fondurile de pensii au ajuns la 61,97 miliarde lei.

Doar 3 din 4 vor menţinerea Pilonului II

După cei aproape 12 ani de funcţionare a sistemului de pensii obligatorii private, două treimi dintre români cred că Pilonul II de pensii este o idee bună, iar trei sferturi spun că Pilonul II ar trebui menţinut, arată studiul ISRA Center.

Potrivit acestuia, nivelul de satisfacţie al românilor privind administrarea Pilonului II este în creştere la nivelul principalilor indicatori (acces la informaţie, claritatea informaţiei, costurile de administrare). 45% spun că au multă şi foarte multă încredere în sistemul de pensii private.

„În general, participanţii Pilonului II au o opinie favorabilă în legătură cu modul în care fondurile de pensii private sunt administrate, românii consideră că Pilonul II este o idee bună care trebuie menţinută. Sprijinul populaţiei pentru Pilonul II a rămas constant şi majoritar în perioada de un an dintre cele două sondaje pe care le-am derulat pentru APAPR”, remarcă Monica Alexandru de la ISRA Center, sociologul care a condus desfăşurarea cercetării.

Contribuţia nu creşte în 2020

În anul 2020 nu vom vedea o majorare a contribuţiei virate către Pilonul II de pensii, este de părere Radu Crăciun, preşedinte al APAPR. „Îmi este clar că anul 2020 nu are cum să furnizeze o soluţie pentru creşterea contribuţiei către Pilonul II. Sper că intenţia ministrului de Finanţe de a creşte la 5% anul viitor se va concretiza şi, de asemenea, în 2022 la 6%”, a declarat Crăciun.

Sondaj privind Pilonul II de pensii - ISRA Center

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite