Ungurii de la OTP vor să cumpere Bancpost

0
0
Baia Mare: Jaful de ieri de la Bancpost a semănat groaza în unitatea bancară

Grupul ungar OTP Bank caută oportunităţi de achiziţii în Europa de Est, una din pieţele de care este interesat fiind România, unde intenţionează să lanseze o ofertă pentru preluarea Bancpost, a declarat marţi directorul general Sandor Csanyi, potrivit Reuters.

Grecii de la Eurobank sunt presaţi de creditorii internaţionali ai Greciei să vândă băncile deţinute în afara ţării, iar luna trecută HSBC a lansat proiectul de găsire a unui cumpărător pentru Bancpost, după ce Eurobank i-a angajat să găsească un partener strategic. Eurobank, acţionarul Bancpost, vrea să vândă operaţiunile bancare, de credit de consum şi leasing. 

Acum, Csanyi spune că vrea să facă o ofertă pentru preluarea Bancpost, odată ce Eurobank o va scoate la vânzare.

„Am aşteptat timp de un deceniu ca procesul de consolidare a pieţei să demareze însă acest lucru nu s-a întâmplat. Senzaţia mea este că acum acest proces a început”, a declarat Csanyi.

Directorul general al sucursalei din România a băncii maghiare OTP Bank, László Diósi, a declarat luna trecută, pentru News.ro, că este probabilă achiziţia, de către grupul bancar ungar, a unei bănci cu o cotă de piaţă în România de cel puţin 1% în acest an. Obiectivul băncii este de a ajunge la 5% în următorii doi-trei ani, foarte greu de realizat doar pe cale organică, sublinia bancherul.

Potrivit datelor BNR, băncile private cu o cotă de piaţă de cel puţin 1%, dar mai mică de 5%, în 2015, sunt Intesa SanPaolo, Credit Europe Bank, Veneto Banca, Banca Românească, Piraeus Bank, Citibank, Garanti Bank, Bancpost şi Alpha Bank.

Bancpost era pe locul nouă în România la finalul anului 2015 cu o cotă de piaţă de 3%, în scădere faţă de 2014.

Sandor Csanyi a mai precizat şi că OTP derulează în prezent procedurile de due dilligence pentru achiziţionarea unei bănci din România.

Surse citate de bursa.ro spuneau că OTP Bank a intrat în procedura de due diligence pentru achiziţionarea Credit Europe Bank, însă răspunsul celei din urmă a fost că ştirea este fictivă. „În niciun caz Credit Europe Bank România nu este implicată în nicio acţiune de due diligence sau discuţii strategice cu terţi ori cu orice altă parte, aşa cum s-a vehiculat în presă cu privire la acest subiect”, au arătat reprezentanţii Credit Europe.

OTP este hotărâtă să îşi majoreze cota de piaţă la până în ţările unde are o pondere mică, exceptând Rusia, a spus Csanyi. Banca este în acest moment prezentă în opt ţări din Europa Centrală şi de Est, pe lângă Ungaria.

 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri