UPDATE Ungaria vrea să cumpere 51% din acțiunile Aeroportului din Budapesta. Ce ofertă a depus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria a prezentat o ofertă oficială pentru achiziţionarea participaţiei de 51% în aeroportul Budapesta, prin intermediul unei companii de investiţii controlate de stat, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Aeroportul din Budapesta FOTO Shutterstock
Aeroportul din Budapesta FOTO Shutterstock

UPDATE, ora 14:

Guvernul ungar a făcut o nouă ofertă oficială pentru preluarea unui pachet de 51% din acţiunile aeroportului internaţional din Budapesta, iar acţionarii aeroportului au decis să demareze discuţiile formale cu Executivul, a anunţat miercuri firma AviAlliance, care operează aeroportul din capitala Ungariei şi este şi cel mai mare acţionar, transmite Reuters.

Aeroportul internaţional din Budapesta a fost privatizat în 2005, iar acordul de concesionare, negociat pentru o perioadă de 75 de ani, asigură o poziţie puternică investitorilor străini, care au dreptul să colecteze aproape toate veniturile generate de serviciile aeroportuare.

Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a exprimat dorinţa de a răscumpăra participaţiile deţinute de acţionarii străini la companiile considerate de interes "strategic", aşa cum a făcut în sectoarele energiei şi media. Executivul de la Budapesta a depus în 2021 o ofertă non-angajantă de a prelua aeroportul din Budapesta însă procedurile au fost oprite ulterior din cauza inflaţiei ridicate şi a volatilităţii de pe pieţele financiare globale

"Suntem în măsură să confirmăm că Guvernul ungar a depus o nouă ofertă oficială pentru preluarea Budapest Airport Zrt. Actualii acţionari au ajuns la concluzia că oferta este în interesul lor şi au decis să intre în discuţii formale, care ar urma să se întindă pe mai multe luni", a informat operatorul AviAlliance, care deţine o participaţie de 55,44% la aeroportul internaţional din Budapesta.

Potrivit Bloomberg News, valoarea tranzacţiei ar putea să se ridice la patru miliarde de euro, iar sursele susţin că Ungaria vrea să preia o participaţie de 51% via o companie de investiţii controlată de stat, în timp ce restul de 49% ar urma să fie preluat de un alt operator aeroportuar.

În luna iunie a acestui an, ministru Dezvoltării Economice, Marton Nagy, a spus că Ungaria caută un co-investitor "prietenos" împreună cu care să preia aeroportul din Budapesta, iar autorităţile ungare poartă discuţii cu mai mulţi operatori aeroportuari, unul dintre ei fiind din Qatar.

Graţie companiilor low-cost, Ungaria a devenit o destinaţie populară pentru călătorii. Profiturile înregistrate de aeroportul din Budapesta au crescut până la 331 milioane euro în 2019. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dãdârlat)

Știrea inițială

............................................................

Proprietarii aeroportului din Budapesta au decis să înceapă noi discuţii oficiale, potrivit Bloomberg. Restul participaţiei de 49% ar urma să fie achiziţionată de un alt operator aeroportuar, susţin sursele.

Ministerul ungar al Dezvoltării Economice, responsabil cu discuţiile privind achiziţia în numele Guvernului, nu a comentat informaţia.

Acţionarul majoritar al aeroportului este fondul de pensii canadian PSP cu 55,44%. Fondul suveran din Singapore (GIC) şi fondul canadian Caisse de dépôt et placement du Québec deţin fiecare aproximativ 20%.

Recent, aeroportul din Budapesta a anunţat că în 2022 a înregistrat un profit net de 76,6 milioane de euro şi venituri de 277,7 milioane de euro, după doi ani de pierderi, ca efect al pandemiei. 

În luna iulie, Reuters scria că Guvernul Ungariei caută un co-investitor „prietenos” care să achiziționeze aeroportul din Budapesta și să opereze apoi și aeroportul. Anunțul fusese făcut chiar de ministrul dezvoltării economice, Marton Nagy, care preciza atunci că achiziția ar putea fi încheiată până la sfârșitul anului 2023, guvernul fiind în discuții cu mai mulți operatori aeroportuari, unul dintre ei în Qatar.

De când prim-ministrul Viktor Orban a preluat puterea în 2010, guvernul său a sporit deținerea maghiară în domeniul energiei, bancare, telecomunicații și mass-media și plănuiește să cumpere aeroportul de ani de zile. În 2021, guvernul lui Orban a depus o ofertă neobligatorie de cumpărare a aeroportului, dar ulterior procesul a fost oprit.

Guvernul a reînviat ideea în februarie 2023, când Nagy a fost însărcinat cu discuțiile despre achiziție.

Statul ar dori să cumpere aeroportul împreună cu un co-investitor prietenos, care ar putea, de asemenea, să poată opera aeroportul”, a spus Nagy într-un briefing.

Cel mai mare acționar al aeroportului din Budapesta, cu 55,44%, este AviAlliance GmbH, fosta Hochtief AirPort GmbH, deținută de Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) din Canada.

AviAlliance declara atunci că „guvernul ungar și-a comunicat recent interesul continuu pentru preluarea aeroportului”.

„Chiar dacă acționarii nu au inițiat achiziția, AviAlliance și co-acționarii săi sunt obligați să ia în considerare orice ofertă de cumpărare în interesul fondurilor lor”, a spus AviAlliance într-un răspuns prin e-mail la întrebările Reuters, adăugând că este o activitate orientată pe termen lung. investitor în aeroport.

Miercuri, aeroportul din Budapesta a declarat că a înregistrat un profit net de 76,6 milioane de euro din veniturile nete din vânzări de 277,7 milioane de euro în 2022, după doi ani de pierderi mari pe fondul pandemiei. A spus că nu va plăti dividende acționarilor săi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite