Unele diplome românești vor fi recunoscute automat de UE: despre ce meserie este vorba

0
Publicat:

O meserie care putea fi practicată până la acest moment doar în țară va fi recunoscută la nivel european, deoarece Executivul comunitar a recunoscut diplomele acordate înainte de aderarea României la UE în anul 2007.

foto steaguri Uniunea Europeană
O diplomă românească va fi recunoscută la nivel european Foto: via News

Diplomele de asistent medical generalist din România obținute înainte de aderarea României vor fi recunoscute automat de către statele membre ale UE, atât timp cât titularii acestora au finalizat programul de revalorizare în vederea îndeplinirii cerințelor minime de pregătire stabilite de Comisia Europeană.

Informația a fost comunicată, miercuri, de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) din cadrul Ministerului Educației.

"La 12 februarie, s-a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Directiva (UE) 2024/505 a Parlamentului European și a Consiliului din 7 februarie 2024, privind modificarea Directivei 2005/36/CE, în ceea ce privește recunoașterea calificărilor profesionale ale asistenților medicali generaliști formați în România. În baza acestei directive, celelalte state membre ale UE vor recunoaște diplomele românești obținute înainte de 1 ianuarie 2007 de asistenții medicali generaliști care au urmat ulterior programul de revalorizare", a precizat sursa citată.

Potrivit CNRED, instituțiile Uniunii Europene au modificat legislația europeană în vigoare în ceea ce privește recunoașterea calificărilor profesionale, ca răspuns la demersurile făcute de autoritățile române. Acest lucru înseamnă că asistenții medicali generaliști care au participat la programul de perfecționare din perioada 2014-2020 sunt eligibili pentru a obține recunoașterea diplomelor și certificatelor obținute în România înainte de data aderării în orice stat membru al UE.

Statele din UE ar urma să aibă la dispoziție un an de zile pentru a adopta normele naționale care implementează Directiva UE 2024/505.

„Acțiunile autorităților române au început în anul 2012, la momentul revizuirii generale a Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale. Atunci, s-a solicitat ca în Directivă să fie incluse și diplomele de asistent medical generalist emise de instituții de învățământ din România anterior datei aderării la Uniunea Europeană. Pentru recunoașterea acestor calificări, titularii au urmat un program de revalorizare elaborat împreună cu experții Comisiei Europene și ai statelor membre. Ulterior, în baza raportului din 2020 al Comisiei Europene privind rezultatele programului, s-a decis recunoașterea automată a acestor diplome", a adăugat sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite