Unde plătesc contribuțiile cei care lucrează remote din străinătate

0
Publicat:

Începând de la 1 iulie, un acord european la oferă angajatorilor și angajaților posibilitatea de a opta pentru menținerea în sistemul de securitate socială din țara în care angajatorul este înregistrat, atunci când angajații lucrează în regim de telemuncă din țara de reședință.

Mulți români lucrează în regim de telemuncă
Mulți români lucrează în regim de telemuncă

Noul acord dublează, practic, limita de referință aplicabilă la acest moment pentru a stabili unde se datorează contribuțiile, dar aplicarea noului acord e limitată la cazul telesalariaților.

„Statele membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Elveția și Marea Britanie au fost invitate să semneze un acord-cadru în domeniul securității sociale care va oferi angajatorilor și angajaților posibilitatea de a opta pentru menținerea în sistemul de securitate socială din țara în care angajatorul este înregistrat atunci când angajații lucrează în regim de telemuncă din țara de reședință, pentru o perioadă de timp mai mică de 50% din totalul activității (comparativ cu prevederile anterioare Acordului, care menționau o perioadă maximă de 25%). Acordul se bazează pe prevederile articolului 16 alineatul (1) din Regulamentul 883/2004/CE privind coordonarea sistemelor de securitate socială”, scrie KPMG.

Acordul a intrat în vigoare la 1 iulie 2023 pentru acele țări care aderat până la acel moment (adică au semnat acordul) sau după 1 iulie 2023, pentru acele țări care vor adera la înțelegere după această dată, cu mențiunea că acordul nu se va aplica retroactiv, arată avocatnet.ro. Noul acord se referă însă numai la telesalariați care își desfășoară activitatea folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, dar nu și la alte tipuri de lucrători. Odată ce telemunca a câștigat interes în rândul angajaților, angajatorii au fost sfătuiți cu privire la implicațiile fiscale pe care le poate avea plecarea telesalariaților în afara țării și desfășurarea activității într-una sau mai multe țări.

Astfel, angajatorii trebuie să analizeze fiecare situație în parte pentru a stabili dacă contribuțiile sociale ajung să fie datorate în alt stat decât cel de origine. Un angajat poate rămâne asigurat în România, chiar dacă își desfășoară telemunca în alt stat membru al UE, iar pentru asta angajatorul poate solicita formularul A1. În lipsa formularului A1, există riscul ca angajatul să datoreze contribuții sociale în statul în care acesta prestează munca

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite