Uleiul de măsline, produs de lux în Uniunea Europeană: cele mai mici scumpiri s-au înregistrat în România

0
Publicat:

Preţul uleiului de măsline în Uniunea Europeană era în ianuarie 2024 cu 50% mai ridicat decât în luna similară din 2023, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

foto sticle de ulei de măsline
Uleiul de măsline s-a scumpit cel mai puțin în România

În ianuarie 2024, toate statele membre UE au raportat majorări anuale ale preţurilor la uleiul de măsline, cel mai semnificativ avans fiind în Portugalia (69% comparativ cu ianuarie 2023), Grecia (67%) şi Spania (63%).

În contrast, cele mai mici creşteri de preţuri s-au înregistrat în România (13%), Irlanda (16%) şi Ţările de Jos (18%).

foto tabel rata inflației pentru uleiul de măsline în UE
Rata inflației pentru uleiul de măsline în UE Foto: Eurostat

Preţul uleiului de măsline a explodat în semestrul doi din 2023, cu o creştere de 37% în august (comparativ cu august 2022). Tendinţa s-a accelerat în septembrie (44%) şi octombrie (50%), iar vârful s-a înregistrat în noiembrie 2023 (un avans de 51% faţă de noiembrie 2022). În decembrie s-a înregistrat o uşoară încetinire, preţurile fiind cu 47% mai ridicate (comparativ cu decembrie 2022). 

Prețurile s-au majorat la nivel global deoarece producția de măsline din țările care domină piața uleiului au fost sărace. Acest lucru s-a întâmplat din cauza schimbărilor climatice și a fenomenelor meteorologice neobișnuite, precum El Nino. Comisia Europeană a declarat recent că producția de ulei de măsline din Spania, Italia și din alte țări ale Uniunii Europene nu se va redresa decât foarte puțin față de declinul de 40 % înregistrat în sezonul trecut, ceea ce va limita oferta și va duce la creșterea prețurilor, pentru încă o dată.

Fenomenele meteorologice imprevizibile și neobișnuite legate de schimbările climatice, care au afectat recoltele de măsline din Marea Mediterană, au afectat, de asemenea, vinurile franceze, portocalele din Florida și multe alte culturi. Creșterea rezultată a prețurilor la alimente a fost un factor major în recenta creștere a inflației, care a comprimat bugetele gospodăriilor și a chinuit economiile din întreaga lume.

Consumatorii se vor confrunta pur și simplu cu prețuri mai mari”, a declarat Shawn Addison, proprietarul Olive Oil Source, un angrosist de ulei de măsline din California care aprovizionează magazinele alimentare și restaurantele. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite