UE vrea un acord de liber schimb cu India care să-i ofere acces la piață asiatică

0
Publicat:

Statele membre ale Uniunii Europene doresc să încheie un acord de liber schimb cu India, dar numai dacă acesta le va acorda acces real la piețele acestei țări asiatice, a declarat vineri ministrul adjunct spaniol al comerțului, Xiana Mendez, la o reuniune a UE prezidată de țara sa.

colaj foto drapel UE și drapelul Indian
UE vrea un acord cu India pentru a avea acces la piața asiatică Foto: Shutterstock

Anul trecut, UE și India au reluat negocierile pentru a încheia un acord de liber schimb care ar putea acționa ca un contrabalans pentru a contrabalansa influența crescândă a Chinei în regiunea Indo-Pacific, însă blocul comunitar a considerat că propunerile de până acum ale Indiei sunt prea blânde pentru a conduce la un pact cuprinzător.

Am simțit un impuls politic din partea Indiei și dorim să consolidăm negocierile”, a declarat Mendez, care a reprezentat președinția spaniolă rotativă a Consiliului European la o reuniune a miniștrilor comerțului din orașul spaniol Valencia.

Există un interes enorm din partea statelor membre, dar numai dacă va exista un acces la piața reală, fără de care acordul ar fi golit”.

Se consideră că UE dorește un acces mai mare la piețele indiene pentru automobilele sale, băuturile alcoolice și produsele agroalimentare, cum ar fi brânza, în timp ce India este considerată a beneficia mai mult în domeniul serviciilor și ar dori un acces mai ușor la vize în UE pentru profesioniștii indieni.

Uniunea Europeană se așteaptă, de asemenea, să ajungă la un acord cu Statele Unite privind comerțul cu oțel până la sfârșitul anului, a declarat Mendez.

„Știam că nu va fi posibil să ajungem la o soluție astăzi (la un summit UE-SUA la Washington)... Soluția trebuie să fie sofisticată și complexă. Propunerea principală este de a finaliza acordul cu Statele Unite înainte de sfârșitul anului”, a spus ea.

Statele Unite au suspendat tarifele de import pentru oțelul și aluminiul din UE, impuse de fostul președinte american Donald Trump în 2018, dar cu condiția ca ambele părți să convină până la sfârșitul acestei luni asupra unor măsuri pentru a aborda supracapacitatea excesivă din economiile care nu sunt de piață, precum China, și pentru a promova un oțel mai ecologic.

Mendez a declarat că părțile au ajuns la o soluție definitivă în ceea ce privește problema taxelor, spre deosebire de o soluție temporară, dar că încă mai negociază problema capacității excedentare și a decarbonizării industriei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite