UE sprijină, în premieră, achizițiile publice comune pentru apărare, inclusiv în România
0Uniunea Europeană face un pas major în întărirea apărării comune, alocând, în premieră, un sprijin financiar semnificativ pentru achizițiile publice în comun în domeniul apărării.
Comisia Europeană a aprobat astăzi finanțarea a cinci proiecte transfrontaliere, care vor sprijini coordonarea și eficiența achizițiilor de produse critice pentru apărare între statele membre ale UE. Aceste proiecte vor beneficia de o finanțare totală de 300 de milioane EUR, fiecare dintre cele cinci proiecte primind câte 60 de milioane EUR, în cadrul programului EDIRPA (Instrumentul european de consolidare a industriei de apărare prin achiziții publice în comun).
Achizițiile publice comune sunt un mecanism eficient care va permite statelor membre ale Uniunii Europene să acceseze capabilități de apărare critice la costuri mai reduse, prin economii de scară. Aceste achiziții vor contribui la o mai bună interoperabilitate între forțele armate ale statelor membre, un aspect esențial pentru o apărare europeană eficientă. De asemenea, cu produse achiziționate pe bază de contracte comune, industria europeană va beneficia de o mai mare previzibilitate, ceea ce îi va permite să se adapteze mai bine la nevoile de apărare ale Europei și să sprijine consolidarea capacităților de producție.
Proiectele finanțate
Comisia Europeană a aprobat finanțarea pentru achizițiile comune în trei domenii cheie ale apărării:
- Sisteme de apărare aeriană și antirachetăProiectul „MISTRAL”: Nouă state membre (Franța, Belgia, Cipru, Estonia, Spania, Ungaria, Slovenia, România și Danemarca) vor achiziționa în comun sisteme de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune „Mistral”, pentru protecția împotriva aeronavelor de luptă, elicopterelor de atac și UAV-urilor.Proiectul „JAMIE”: Un alt proiect care va implica șase state membre (Germania, Slovenia, Bulgaria, Austria, Estonia și Letonia) și va sprijini achiziționarea sistemelor de apărare aeriană IRIS-T SLM, cu rază medie de acțiune.
- Vehicule blindate modernePatru state membre (Finlanda, Letonia, Suedia și Germania) vor achiziționa în comun vehicule blindate pentru transportul protejat al trupelor, contribuind astfel la o mobilitate sporită și protecție în teatrele de operațiuni.
- Muniție de artilerieProiectul „CPoA 155mm”: Șase state membre (Olanda, Italia, Polonia, Lituania, Danemarca și Croația) vor achiziționa în comun muniție de artilerie de 155 mm.Proiectul „HE 155mm”: Alte patru state membre (Germania, Danemarca, Olanda și Estonia) vor achiziționa, de asemenea, muniție de 155 mm.
Impactul economic și strategic
Valoarea totală a achizițiilor finanțate prin aceste proiecte depășește 11 miliarde EUR, iar investiția inițială de 300 de milioane EUR din partea UE va stimula un angajament financiar total de aproximativ 36 de ori mai mare. Aceasta demonstrează eficiența programului EDIRPA în generarea de investiții semnificative în domeniul apărării și în sprijinirea unei industrii europene competitive.
În plus, Comisia Europeană a menționat că alte propuneri promițătoare de proiecte vor fi păstrate pe o listă de rezervă și ar putea beneficia de finanțare suplimentară în viitor, prin utilizarea fondurilor neutilizate alocate statelor membre.