UE nu mai vrea companii chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După doi ani de ameninţări, Comisia Europeană lucrează la o lege care va bloca accesul companiilor chineze în blocul comunitar.

Nemulţumirea oficialilor de la Bruxelles faţă de măsurile protecţioniste aplicate de Beijing pentru a-şi sprijini companiile autohtone ajunge la cote fără precedent. După ce, în mai 2011, Uniunea Europeană a început să taxeze o gamă de produse „made in China" ca răspuns la practicile controversate ale statului pentru a-şi impulsiona exporturile, europenii vor acum acces pe piaţa chineză. 

„Eu şi Michel Barnier, comisarul european pentru Piaţa Internă, pregătim un proiect legislativ referitor la pieţele publice, astfel încât să putem răspunde în cazul în care China continuă să restricţioneze accesul companiilor europene", a declarat Karel de Gucht, comisarul european pentru Comerţ, citat de publicaţia germană „Focus".  Potrivit acesteia, proiectul va fi finalizat până în luna martie. Comisarul pentru Comerţ a numit practicile comerciale ale Beijingului „naţionaliste", făcând referire la subvenţiile controversate acordate de stat companiilor locale şi asigurarea unui monopol pe materiile prime.

Taxe adiţionale pentru marfa „made in China"

De Gucht nu se află la prima încercare de a sancţiona practicile comerciale ale Chinei, el fiind iniţiatorul propunerii de taxare suplimentară a produselor importate din statul asiatic. Proiectul s-a bucurat însă de sprijinul Comisiei Europene şi a mai multor oficiali naţionali. „Măsurile anunţate astăzi vor reinstaura condiţii echitabile în piaţa UE", declara atunci John Clancy, purtătorul de cuvânt pentru Comerţ al Comisiei Europene. Potrivit Executivului UE, taxele adiţionale vor fi valabile cinci ani.

Comisarul european pentru Comerţ a declarat chiar că UE ar putea restricţiona accesul mai multor companii chineze dacă Beijingul nu-şi deschide piaţa companiilor europene. Propunerea a fost însă uitată rapid atunci când UE a cerut sprijinul Chinei pentru a depăşi criza datoriilor de stat. Atunci, Beijingul a început să pună condiţii legate strict de comerţ. „Recunoaşterea Chinei ca o economie liberă, bazată în totalitate pe piaţă, este felul în care un prieten recunoaşte alt prieten", a declarat Wen Jiabao.

Ajutorul de stat, cheia succesului

Oficialii UE au declarat de mai multe ori că aceste subvenţii sunt ilegale. Banii primiţi de producătorii chinezi de la stat îi ajută să-şi menţină preţurile foarte scăzute, iar în acest context companiile europene nu mai pot fi competitive.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite