UE aprobă primul set cuprinzător de reguli din lume pentru reglementarea activelor cripto

0
Publicat:

Statele Uniunii Europene şi-au dat, marți, acordul final cu privire la primul set de reguli pentru reglementarea criptoactivelor, punând presiune asupra unor țări precum Marea Britanie și Statele Unite pentru a le ajunge din urmă, relatează Reuters.

UE vrea să regementeze criptoactoivele, Foto: Shutterstock
UE vrea să regementeze criptoactoivele, Foto: Shutterstock

Miniştrii de Finanţe ai UE, reuniţi la Bruxelles, au aprobat reguli care au fost negociate cu Parlamentul European. Instituția şi-a dat acordul încă din aprilie.

Potrivit sursei citate, se așteaptă ca regulile să fie implementate din 2024.

Reglementarea cripto a devenit mai urgentă pentru autoritățile de reglementare după prăbușirea platformei criptografice FTX.

Evenimentele recente au confirmat nevoia urgentă de a impune reguli care să protejeze mai bine europenii care au investit în aceste active și să prevină utilizarea abuzivă a industriei cripto în scopuri de spălare a banilor și de finanțare a terorismului”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, care deține președinția UE.

Astfel, regulile impun firmelor care doresc să emită, să comercializeze și să protejeze criptoactive, active tokenizate și monede stabile, în blocul celor 27 de țări, să obțină o licență.

De asemenea, miniștrii au luat măsuri pentru a combate evaziunea fiscală și utilizarea transferurilor de criptoactive pentru spălarea banilor, făcând tranzacțiile mai ușor de urmărit.

Aceștia au convenit și asupra unei cerințe ca, din ianuarie 2026, furnizorii de servicii să obțină numele expeditorilor și beneficiarilor în criptoactive, indiferent de suma transferată.

A existat, de asemenea, un acord cu privire la modificarea regulilor privind modul în care țările membre cooperează între ele în materie de impozitare pentru a acoperi tranzacțiile cu cripto-active și privind schimbul de informații privind deciziile fiscale anticipate pentru persoanele cele mai bogate.

Potrivit Reuters, firmele cripto spun că doresc certitudine în reglementare, punând presiune asupra țărilor să copieze regulile UE și asupra autorităților de reglementare să vină cu norme globale pentru o activitate transfrontalieră.

Marea Britanie a evidențiat o abordare în etape, începând cu monedele stabile și extinzându-se mai târziu la criptoactive fără suport, dar nu există un calendar ferm.

Totodată, Statele Unite s-au concentrat pe utilizarea regulilor de valori mobiliare existente pentru acțiunile de aplicare a legii în sector, în timp ce decide dacă să introducă noi reguli personalizate și cine le va aplica.

Hester Peirce, unul dintre comisarii de la CFTC din SUA, a declarat săptămâna trecută că o serie de autorități federale și de stat încearcă să-și dea seama ce rol de supraveghere ar putea juca în sectorul cripto.

Hotărâm puțin în deșert”, a spus Peirce la conferință.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite