Turul II, test de stres pentru România. Economiștii avertizează asupra riscurilor unui viraj populist | ANALIZǍ

0
Publicat:

În contextul în care George Simion și Nicușor Dan se confruntă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025, economiștii avertizează că rezultatul scrutinului ar putea influența semnificativ direcția economică a României. Specialiștii subliniază necesitatea formării unui guvern tehnocrat pentru a asigura stabilitatea economică și a evita politici populiste care ar putea afecta negativ climatul investițional și relațiile internaționale ale țării.

George Simion și Nicușor Dan
George Simion și Nicușor Dan au intrat în turul II al alegerilor prezidențiale din 18 mai. EPA EFE

Întrebat ce ne așteaptă din punct de vedere economic după data de 18 mai, dat fiind faptul că românii i-au ales pe George Simion și Nicușor Dan cu cele mai multe voturi, analistul Adrian Negrescu a pus în balanță obiectivele fiecăruia, arătându-se sceptic față de ce va urma.

Simion a vorbit deseori despre naționalizare

„Vestea bună, după alegerile de ieri, este că n-au existat incidente, că alegerile s-au desfășurat corect. Dincolo de respectarea regulilor democratice, temerile legate de ce ne rezervă viitorul tind să se amplifice.

Pe de o parte avem un candidat naționalist, pe dl. Simion, ale cărui planuri economice ridică multe semne de întrebare în ochii investitorilor, mai ales că a anunțat deja că își dorește un premier în persoana controversatului personaj Călin Georgescu.

Dacă ar fi să judecăm după planurile sale economice, Simion n-are idei rele – faptul că vrea să limiteze impozitarea pentru micile afaceri fiind un lucru salutar. Sunt însă alte teme pe care le-a ridicat în spațiul public și care reprezintă un semnal de îngrijorare – Simion a vorbit în nenumărate rânduri de naționalizări, a blamat capitalul străin, a susținut discursuri cel puțin negative la adresa influenței economice și adiministrative a Bruxelles-ului, a Comisiei Europene. Asta ca să nu vorbim de declarațiile halucinante ale „premierului său”, dl Georgescu”, a declarat Adrian Negrescu pentru „Adevărul”.

Avem nevoie de un guvern tehnocrat, care să poată negocia cu BM și FMI

Pe de altă parte, arată Negrescu, „Nicușor Dan are o mare problemă legată de susținerea pe care o va obține sau nu din partea actualei coaliții de guvernare”.

„Dacă Nicușor Dan își va dori un nou guvern, care să pună în practică reforme, s-ar putea să intre în conflict cu „aristocrația bugetară”, cea care s-a opus până acum cu succes oricărei reforme reale a statului român. Altfel spus, dacă nu va iniția rapid un referendum pentru modificarea Constituției, care să îi ofere mai multă putere, Dan va sfârși izolat la Cotroceni, un simplu actor care să taie panglici și să reprezinte România la Bruxelles, însă fără un mandat clar”, a declarat Negrescu.

Analistul a opinat că, indiferent cine va câștiga alegerile, „ar trebui să meargă pe soluția unui guvern tehnocrat, format din 15-20 de specialiști în domeniile lor, apolitici, fără secretari de stat numiți de clasa politică, o squad-force capabil să negocieze cu CE, cu BM și cu FMI un plan de finanțare susținută a României fără de care riscăm să ajungem într-o criză fără precedent”.

„Doar un guvern tehnocrat va putea să pună în aplicare reformele dure dar necesare în domeniul administrației, cheltuirii banului public, va putea să reducă taxele pe muncă și să stimuleze crearea de locuri de muncă prin scăderea taxelor pentru business”, a mai afirmat el.

„Va fi cel mai greu mandat de președinte”

Analistul a subliniat că România are nevoie de „un președinte capabil să impună reforme inclusiv în privința organizării teritoriale, un președinte care să lucreze cu acest grup de experți pentru a menține România pe linia de plutire”.

„Nu va fi ușor. Va fi cel mai greu mandat de președinte din istoria post-decembristă a României, un mandat în care criza economică, cea de securitate și reformele administrative se vor afla în prim-plan.

Sunt capabili Simion și Nicușor să schimbe paradigma ineficienței statului român, să elimine interesele aristocrației bugetare, să taie în carne vie? Ei singuri cu siguranță nu. Rămâne de văzut cu cine vor lucra, dacă vor fi capabili, ca un bun manager, să își aducă de partea lor experții de care au nevoie.

Credibilitatea României atârnă în acest moment de un fir de ață. Deja bursa resimte șocul rezultatului de ieri. Nu este exclus ca și moneda națională să se deprecieze în perioada următoare pentru nivelul de 5 lei/euro.

Vom avea un președinte capabil să gestioneze situația, să nu cadă în capcana creșterilor de taxe, a soluțiilor din pix propuse de birocrații bugetari? Rămâne de văzut”, a declarat Adrian Negrescu pentru „Adevărul”.

Codîrlașu: Statul se va împrumuta și mai scump

Bursa a deschis pe roșu luni dimineață, după victoria lui Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale, economistul Adrian Codîrlașu afirmând că reacții mai puternice din partea mediului de afaceri se pot vedea peste 1-2 zile. 

Întreg mediul de afaceri este în espectativă. Reacții mai puternice se pot vedea peste 1-2 zile, când mediul de business va asimila informația. Deocamdată vorbim de o volatilitate a pieței, ca urmare a rezultatului alegerilor de ieri. Este o scădere de 1,7%. Mai grav este că au crescut yield-urile, ceea ce înseamnă că statul se va împrumuta și mai scump”, a declarat Adrian Codîrlașu pentru „Adevărul”.

Yield este un termen utilizat în finanțe și investiții pentru a descrie randamentul obținut dintr-o investiție, exprimat sub formă de procent. Acest randament poate fi generat prin plăți de dobânzi, dividende sau prin fluctuația valorii instrumentelor financiare în portofoliul investitorului. De asemenea, yield-ul poate fi calculat și pentru diferite tipuri de datorii sau obligațiuni, precum și pentru investiții imobiliare sau agricole.

Întrebat dacă faptul că românii preferă un izolaționist (și încă cu 40% din voturi) poate alunga sau ține la distanță investitorii străini, președintele CFA România - asociație a profesioniștilor în investiții din România deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, a afirmat că, important este ce spun agențiile de rating. „Agențiile de rating țin cont de apartenența României la UE. Aici este cheia. Avem de redus un deficit mare, iar asta înseamnă că nu ne va fi bine în perioada următoare. Cu bani europeni putem scăpa de recesiune”, a declarat Adrian Codîrlașu pentru „Adevărul”.

Năsulea: Nici măcar cu creșteri de taxe nu se vor putea ține lucrurile sub control

„Instabilitatea economică este deja aici și nici măcar cu creșteri de taxe nu se vor mai putea ține lucrurile sub control", a declarat luni la Antena 3 CNN profesorul de economie mondială Christian Năsulea, precizând că s-a creat o problemă majoră din cauza rezultatului de la primul tur.

Nici măcar cu creșteri de taxe nu se vor putea ține lucrurile sub control, a spus profesorul de economie.

„În momentul în care creditorii externi încep să se întrebe când ar trebui să vândă titlurile de stat ale României ca să poată să le cumpere înapoi cu o dobândă mult mai mare în viitor, asta pe mine mă duce cu gândul la un scenariu în care statul român nu va mai putea să finanțeze nici măcar unele dintre serviciile esențiale. Vorbim de pensie, asistență socială. Deci, în momentul în care se creează acest gen de panică și instabilitate, avem probleme mult mai mari decât cele la care ne gândeam până acum.

Când domnul Ilie Bolojan spunea că va fi probabil nevoie de niște creșteri de taxe, se referea la un scenariu de relativă stabilitate. Ori, în momentul acesta, cel puțin astăzi, la ora la care vorbim, lucrurile arată un pic mai întunecat decât arătau săptămâna trecută", a declarat Năsulea.

El a adăugat că investitorii sunt îngrijorați de faptul că s-ar putea să existe o schimbare de ideologie semnificativă în România, care să facă mediul de afaceri de aici să nu mai fi propice pentru multinaționale, pentru companii străine.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite