Turnul Eiffel este închis pentru public, începând de luni, din cauza grevei angajaţilor

0
Publicat:

Turnul Eiffel, simbolul oraşului Paris şi unul dintre cele mai vizitate monumente din lume, este închis începând de luni din cauza unei greve care ar putea fi prelungită, au declarat pentru AFP două sindicate care îi reprezintă pe angajaţii societăţii care exploatează Turnul Eiffel (SETE), şi care critică modul în care este gestionat monumentul.

foto turnul Eiffel
Turnul Eiffel, închis de luni din cauza grevei angajaților Foto: Unsplash

Sindicatele CGT şi FO cer Primăriei din Paris, acţionarul majoritar de la SETE, să fie „rezonabilă cu privire la solicitările sale financiare pentru a asigura supravieţuirea monumentului şi a societăţii care îl gestionează”.

Aceste sindicate, care au organizat o grevă şi la finele lunii decembrie, când s-au împlinit 100 de ani de la decesul inginerului Gustave Eiffel, denunţă un model economic "mult prea ambiţios şi imposibil de menţinut", în condiţiile "unor bugete de lucrări subevaluate", însoţite de "o supra-evaluare a veniturilor".

Potrivit CGT şi FO, acest model de business "a devenit imposibil de menţinut după perioada Covid, care a amputat cu 120 de milioane de euro veniturile generate din vânzările de bilete".

Sindicatele au interpelat conducerea societăţii cu privire la starea în care se află monumentul, în pofida lucrărilor de restaurare care sunt în curs, şi vorbesc de numeroasele puncte de coroziune care sunt vizibile şi care constituie simptome ale unei stădi de degradare îngrijorătoare a monumentului.

Aceasta nu este prima data când simbolul francez a fost închis pentru public. Acest lucru s-a mai întâmplat odată în luna decembrie a anului 2023 când monumentul a fost închis pentru o zi din cauza grevelor angajaților, organizată în ziua în care se împlineau 100 de ani de la moartea constructorului.

Construit în 1887, Turnul Eiffel atrage aproximativ 20.000 de persoane pe zi. În fiecare an, aproximativ şapte milioane de persoane vizitează turnul Eiffel şi peste 20 de milioane vin să vadă turnul fără a urca însă în el.

Cu o înălţime de 330 metri, Turnul Eiffel a fost conceput de inginerul Gustave Eiffel. După 1889, Turnul Eiffel a devenit un monument emblematic al Parisului şi până în 1930 a fost cea mai înaltă construcţie din lume. Inginerul Gustave Eiffel s-a stins din viaţă la 27 decembrie 1923. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite