Turiştii israelieni ar putea vizita România dacă prezintă un „paşaport COVID”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
israel vaccinare

Israelul se află în discuţii cu statul român pentru semnarea unui acord care prevede primirea turiştilor în ţara noastră pe baza „paşaportului verde”, care atestă vaccinarea împotriva COVID-19. Ţara a semnat deja acest tip de protocoale cu Cipru, Grecia, Marea Britanie, Estonia, Georgia şi Seychelles.

Israelul s-a aflat constant pe primele locuri ca sursă de turişti pentru România, pentru 2018, 2019 şi pentru primele două luni din 2020. Pe de altă parte, statul Israel va atinge ţinta de vaccinare de 75% din populaţie în maxim 2 luni.

La ora actuală, potrivit mass-media din Israel, Ministerul israelian de Externe a ajuns deja la un acord cu Cipru, Grecia, Marea Britanie, Estonia, Georgia şi Seychelles privind primirea turiştilor pe bază de adeverinţă de vaccinare - aşa numitul „paşaport verde” - şi se află în discuţii cu guvernele din România şi Serbia.

Prezentând la graniţă „paşaportul verde”, turiştii israelieni vor fi primiţi în aceste destinaţii fără nicio limitare şi fără carantină. Călătoriile cetăţenilor israelieni vor putea începe după ridicarea restricţiilor impuse în Israel privind zborurile internaţionale, care rămân deocamdată suspendate până pe 20 februarie.

Meidan Butnaru, lucrător în turism româno-israelian, care a adus, până la ora actuală, peste 200.000 de turişti israelieni dar şi din alte ţări în România, consideră că dacă România va semna acest acord cât de repede, Israelul va putea asigura chiar şi mai mulţi turişti decât înainte de 2020.

„Turiştilor israelieni le place să călătorească, iar în acest an vor avea, evident, mai puţine opţiuni. România este oricum una dintre destinaţiile căutate de către israelieni. Astfel, oraşele mari precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, dar şi Valea Prahovei sau litoralul românesc în timpul sezonului de vară o să poată să-şi recupereze o parte dintre turiştii tradiţionali. Turismul intern este important, dar turismul de incoming aduce bani în ţară, constituie export de servicii şi este vital, mai ales în această perioadă grea, de criză. Astfel, România va putea primi măcar din Israel, în acest an, mulţi turişti. Turiştii israelieni cheltuiesc zilnic, în medie, în afara costurilor pachetului turistic, 100 de euro şi sunt clienţi ai restaurantelor şi mall-urilor”, subliniază Meidan Butnaru.

Un turist israelian cheltuieşte în România, pentru pachetul turistic, în medie, 580 de euro de persoană, plus încă 100 de euro pe zi pentru mâncare, cumpărături etc. Durata medie a unui sejur în România pentru un turist israelian este de 5 nopţi. În concluzie, fiecare israelian cheltuieşte în total aproximativ 1.100 de euro, suma totală generată de cei peste 230.000 de vizitatori israelieni care au ales ţara noastră în 2019 fiind de peste 1,2 miliarde de lei, turiştii din această ţară fiind pe locul 1 la cheltuieli în România.

„Sper să nu pierdem trenul, măcar de data asta. După cum vedem, alte ţări turistice precum Grecia, Cipru sau Marea Britanie s-au mişcat rapid. Pe lângă avantajele incoming-ului, acordul va fi bilateral iar turiştii români vor putea vizita la rândul lor Ţara Sfântă pe baza adeverinţei de vaccinare”, conchide Meidan Butnaru.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite