Video Generatorul gigant aproape de Termocentrala Mintia. Piesa de rezistență a noului complex energetic a blocat șoselele din vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un generator uriaș a fost adus în România pentru a fi montat la noua Termocentrală Mintia, din Deva. Transportul pe teritoriul României, a început duminică, 23 februarie, de la Nădlac, iar până joi, a parcurs peste 200 de kilometri.

Generatorul va ajunge vineri la Termocentrala Mintia. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Generatorul va ajunge vineri la Termocentrala Mintia. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Aflată în proces de retehnologizare, pentru a fi transformată într-o centrală electrică pe gaz, cu o capacitate de producție de 1,7 GW de energie, Termocentrala Mintia va primi la sfârșitul acestei săptămâni un generator de aproape 800 de tone.

Generatorul  gigant  (video - ADEVĂRUL)a fost transportat peste ocean, din Statele Unite ale Amerciii, apoi pe fluviile Dunărea și Tisa, până în Ungaria, iar duminică, 23 februarie, a ajuns la frontiera de vest a României de la Nădlac.

De aici, convoiul de peste 120 de metri și-a continuat călătoria de aproape 250 de kilometri spre Termocentrala Mintia, pe Autostrada A1 și pe șoselele DN 7 (Arad - Deva) și DN 68A (Lugoj - Deva).

Echipamentul este adus de companiile Felbermayr și Bauman, care folosesc un trailer special, numit SPMT (Self Propelled Modular Transporter) pentru transportul ei în siguranță.

Joi dimineață, 27 februarie, transportul a intrat în județul Hunedoara, pe DN 7, la Zam, continuându-și apoi drumul spre nodul rutier al Autostrăzii A1 de la Ilia și apoi spre Dobra. Vineri dimineață, convoiul va parcurge ultimii aproximativ 20 de kilometri până la Termocentrala Mintia.

Transportul agabaritic a necesitat pregătiri minuțioase. Traficul rutier a fost oprit pe DN 7 în zonele traversate de acesta, iar traseul a fost amenajat astfel încât să permită intrarea convoiului în sensurile giratorii. Chiar și semnele de circulație și malurile de pământ care stăteau în calea trailerului de mare tonaj au fost îndepărtate.

„Al treilea pod a fost traversat cu succes de convoiul agabaritic folosind sistemul "flyover". Agabariticul de 788 tone și 128 metri lungime a pornit de la Zam (Hunedoara) pe DN 7 spre nodul rutier Ilia, autostrada A1. În zona nodului rutier Dobra, va coborî spre DN 68A”, a anunțat, joi, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara (video - DRDP Timișoara Facebook).

Pentru localnicii din satele traversate de convoi, evenimentul a fost unul deosebit.

„Trec multe camioane prin satele noastre, pe DN 7, deși ar putea foarte bine să meargă și pe autostradă, care este paralelă cu drumul național. Dar azi a fost foarte liniște după ce circulația a fost oprită. Nu am mai văzut o asemenea piesă și am ieșit să o fotografiem, ne-a plăcut. Bine că au trecut cu bine peste podurile din comuna noastră”, spune un localnic din comuna Gurasada din Hunedoara.

Generatorul (video: imagini aeriene DRDP Timișoara) se numără printre cele circa 250 de componente și instalații cu care va fi dotată noua termocentrală de la Mintia, aflată la cinci kilometri de municipiul Deva.

În vara anului 2024, la Mintia a ajuns prima turbină, de tip Siemens, al cărui transport nu a pus astfel de probleme, fiind mai puțin voluminos.

La prezentarea acesteia, reprezentanții termocentralei anunțau că achiziția și furnizarea turbinelor și a altor echipamente va costa circa 400 de milioane de euro, iar lucrările la noua centrală electrică sunt estimate la 675 de milioane de euro. Restul investiției vizează alte cheltuieli necesare pentru realizarea proiectului, care ar putea începe producția din 2026.

Termocentrala Mintia, o istorie de cinci decenii

Termocentrala Mintia din Hunedoara a fost construită la începutul anilor '70, în timp record, iar timp de jumătate de secol a reprezentat o emblemă a sistemului energetic din România. A depins, însă, vreme îndelungată de cărbunele provenit, în mare parte, din Valea Jiului și de importurile de cărbune.

Termocentrala Mintia în anii '70. Sursa: revista Flacăra
Termocentrala Mintia în anii '70. Sursa: revista Flacăra

Termocentrala a fost unul dintre marii producători de energie din România, fiind compusă din cinci grupuri energetice de câte 210 MW, și un altul care a ajuns la 235 MW, după modernizarea din anii 2000. „De la punerea în funcţiune şi până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune”, arăta un raport al Termocentralei Mintia.

Termocentrala Mintia din Hunedoara a fost închisă în vara anului 2021, când ultimii 700 de salariați ai ei au fost disponibilizați, primind plăți compensatorii. În 2022, Termocentrala Mintia din Hunedoara a fost vândută de statul român, prin lichidatorul judiciar, cu peste 91 de milioane de euro, unui investitor privat.

Ulterior unele din vechile facilități din Termocentrala Mintia au fost demolate și au fost turnate fundații pentru echipamentele tehnologice noi.

Potrivit proiectului, noua centrală electică va fi echipată cu două turbine cu gaz (GTG) clasa H şi o turbină cu abur. Va avea două generatoare de abur cu recuperare de căldură (HRSG), cu trei niveluri de presiune cu reîncălzire, o turbină cu abur (STG) şi un condensator răcit deschis, răcit cu apă de râu. Va fi dotată cu echipamente auxiliare pentru generatoare și echipamente de producţie (pompe, conducte, cabluri, supape, echipamente de admisie a apei, etc.).

Termocentrala Mintia va produce mai multă energie ca în trecut

Producţia de energie a noii centrale electrice Mintia va fi de 1700 MW. Producţia de energie a fiecărei turbine cu aburi va fi de aproximativ 560 MW. Producţia de energie a fiecărei turbine cu gaz va fi de aproximativ 570 MW. Consumul total de gaz pentru cele două turbine cu gaz este de 283.806 metri cubi pe oră.

Noua centrală electrică (video, 2024) va fi construită pe o suprafață de 250 x 300 de metri. Cea mai înaltă structură a centralei vor fi stivele cu o înălţime de 65 de metri. Următoarele structuri cele mai înalte sunt HRSG-urile cu o înălţime de 50 metri. Turbinele cu gaz şi turbina cu abur vor fi amplasate în clădiri cu structură de oţel. Vor fi trei clădiri din beton; clădirile electrice, de administrare şi de control.

Puterea de energie produsă va fi transferată prin linii de 400 kv şi 220 kv în reţeaua naţională prin Transelectrica. Gazele naturale vor fi recepţionate prin conductele Transgaz până la graniţa centralei Mintia. Noua centrală electrică va folosi râul Mureş pentru răcirea turbinei cu abur, iar apa va fi retumată înapoi în râul Mureş, similar ca vechea centrală electrică.

Investiția de realizare a unei capacități energetice cu ciclu combinat nou, cu o putere instalată de minim 1.290 MW în bandă pe gaz și energie regenerabilă trebuie finalizată până la data de 31 decembrie 2026, se arată în proiectul depus la Agenția de Mediu Hunedoara.

În paralel cu retehnologizarea termocentralei au loc lucrări la conducta de gaze care o va alimenta. Investiția are o valoare totală depeste 60 de milioane de euro, anunța în mai 2024 Ministerul Energiei.

Amplasarea lucrărilor pentru conducta de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia este în extravilanul și în intravilanul comunelor Sântămăria Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți, Vețel și orașele Călan, Hunedoara, Deva, pe o distanță totală de 56,5 kilometri.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite