Trecerea de la preţurile plafonate la cele de piaţă nu se face peste noapte, susțin specialiștii din energie

0
Publicat:

Director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Dana Dărăban, a transmis, marți, că ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili.

CE nu va prelungii măsurile de sprijin în domeniul energiei, Foto: Shutterstock
CE nu va prelungii măsurile de sprijin în domeniul energiei, Foto: Shutterstock

Protecţia clienţilor faţă de fluctuaţiile din piaţă induse de criza energetică şi contextul geopolitic a fost esenţială, dar trebuie să pregătim şi revenirea la regulile normale de piaţă. Aproape jumătate din preţul final al energiei electrice reprezintă costul cu achiziţia „mărfii", iar pentru gazele naturale procentul urcă la 60%. Dacă preţurile pentru achiziţia energiei de pe pieţele angro se menţin pe acest trend descrescător, noi credem că nu va mai fi nevoie de plafonarea preţurilor la clienţii finali.

Totuşi, trecerea de la preţurile plafonate stabilite administrativ la cele de piaţă nu se poate face peste noapte", a explicat Dana Dărăban, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze, informează Agerpres.

Măsurile au contribuit la calmarea pieţelor de energie din Europa, a informat Executivul comunitar.

În opinia reprezentantului ACUE, piaţa trebuie pregătită din timp, iar măsurile legislative trebuie să fie cunoscute şi implementate astfel încât să nu genereze sincope nedorite şi să ofere clienţilor şi operatorilor din piaţă timp să se adapteze.

În acelaşi timp, ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili. Măsurile de protecţie trebuie să fie cunoscute, dirijate doar către cei care sunt în această situaţie şi proporţionale cu nevoile acestora", a menţionat sursa citată.

În context, Federaţia arată că a susţinut în mod constant că măsurile de intervenţie trebuie să fie temporare, adaptate contextului pieţei şi orientate către clienţii vulnerabili.

Conform sursei citate, pentru pregătirea tranziţiei către revenirea la piaţa liberă sunt esenţiale cel puţin trei elemente. Unul dintre acestea se referă la o discuţie aplicată cu instituţiile responsabile, în sensul definirii şi implementării unei platforme actualizate, care să permită identificarea în timp real a persoanelor afectate de sărăcie energetică.

Un alt element vizează recuperarea cu celeritate a întârzierilor la decontarea sumelor datorate furnizorilor de energie care au prefinanţat diferenţele dintre plafonul aplicat clienţilor şi preţul real. În acest moment sunt întârzieri semnificative pentru decontarea sumelor.

Furnizorii au restanţe importante neachitate pentru anul 2022, deşi am ajuns deja în luna iunie 2023. Această situaţie creează o problemă serioasă de lichiditate pentru operatorii din piaţă", precizează sursa citată.

De asemenea, programele de eficientizare a consumului prin eliminarea risipei de energie trebuie continuate şi chiar accelerate.

Preţul gazelor s-a stabilizat

Conform Comisiei Europene, preţurile la electricitate au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, în timp ce preţul gazelor s-a stabilizat, astfel încât majorarea preţurilor energiei electrice din 2022 este considerată „mai puţin probabilă să aibă loc în următoarea iarnă".

De asemenea, unele aspecte ale măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie sunt incluse în propunerile CE pe termen mai lung de ajustări structurale ale pieţei de electricitate.

Acele propuneri sunt menite să sporească utilizarea contractelor de energie cu preţ fix, să protejeze consumatorii de creşterile de preţ şi să accelereze tranziţia la energia regenerabilă, a precizat Comisia Europeană.

Luna trecută, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, preciza că România ar trebui să îşi regândească plafoanele actuale la energie mai devreme de 2025.

E încă război, n-avem nicio garanţie că războiul se termină repede sau nu se agravează, vedem că nici alte ţări nu şi-au modificat legislaţia introdusă în perioada de criză, vedem că nici Comisia Europeană nu ne presează prea tare până în momentul de faţă să revenim la legislaţia anterioară. Deci, cred că trebuie să fim atenţi. Dacă credem că situaţia cumva s-a normalizat şi piaţa îşi revine la preţuri relativ mici, atunci ar avea sens ca mai devreme de 2025 să ne revizuim legislaţia, ca să nu rămânem blocaţi în preţuri prea mari pentru mult timp.”, explica președintele Autorității.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite