Comisia Europeană pune capăt măsurilor sale de criză a pieței energetice

0
Publicat:

Comisia Europeană a declarat luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgență introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea piețelor europene de energie.

Colaj foto cu bani, calculator, pix, becuri, incarcator, steagul UE pe care scrie Crisis
Comisia Europeană pune capăt măsurilor sale de criză a pieței energetice

La sfârșitul anului 2022, Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute alimentate de invazia Ucrainei de către Rusia, iar statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocații și subvenții pentru a face față crizei.

Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, a spus într-un comunicat, reamintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice și reguli de stabilire a prețurilor cu amănuntul, scrie Reuters.

Acesta a adăugat că prețurile la energie electrică au scăzut acum la mai puțin de 80 EUR/MWh, iar prețurile la gaze nu numai că au scăzut, ci și s-au stabilizat, în măsura în care creșterile prețurilor la energie electrică observate pe tot parcursul anului 2022 sunt considerate „mai puțin probabil să apară în iarna viitoare”.

Comisia a mai spus că unele aspecte ale măsurilor de urgență au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung în proiectarea pieței de energie electrică.

Aceste propuneri urmăresc să încerce să crească utilizarea contractelor de energie cu preț fix, să protejeze consumatorii de creșterile de preț și să accelereze trecerea la energia regenerabilă.

Comisia Europeană a propus, în luna martie a.c., reformarea organizării pieței energiei electrice a UE pentru a accelera dezvoltarea puternică a energiei din surse regenerabile și eliminarea treptată a gazului, pentru a reduce dependența facturilor consumatorilor de volatilitatea prețurilor la combustibilii fosili, pentru a proteja mai bine consumatorii de viitoarele creșteri ale prețurilor și de potențiala manipulare a pieței și pentru a face industria UE curată și mai competitivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite