Transportatorii de gaze din România şi Bulgaria caută noi constructori pentru conducta Giurgiu-Ruse

0
0

Transportatorii de gaze din România şi Bulgaria, Transgaz şi Bulgartransgaz, caută noi constructori pentru conducta Giurgiu-Ruse, după ce au reziliat contractul cu firmele care urmau să foreze pe sub Dunăre, pentru finalizarea proiectului, dar au avut „probleme tehnice deosebite“, potrivit Transgaz.

„Procedurile de achiziţie a lucrărilor de subtraversare a Dunării vor fi reluate în comun de cei doi transportatori în condiţiile în care, în baza prevederilor Contractului de Finanţare prin programul EEPR, a fost transmisă Comisiei Europene o solicitare comună pentru ultima extindere a termenului de eligibilitate a costurilor până la finele anului 2016“, a anunţat Transgaz, la solicitarea Mediafax.

Proiectul de interconectare a sistemelor naţionale de transport al gazelor naturale din România şi Bulgaria, pe ruta Giurgiu - Russe, a fost lansat în 2011 şi urma să fie finalizat doi ani mai târziu, dar lansarea a fost amânată iniţial pentru ianuarie 2014, termenul limită fiind din nou extins din cauza dificultăţilor tehnice.

Lucrările la această conductă au început în 2012.

„Problemele tehnice deosebite întâmpinate pe parcursul operaţiunilor de foraj orizontal dirijat pentru conducta principală de gaze, generate în principal de configuraţia imprevizibilă a structurii geologice a zonei de subtraversare, au condus la întârzieri considerabile şi imposibilitatea asociaţiei de constructori să finalizeze lucrările, motiv pentru care cele două companii de transport gaze naturale beneficiare, Transgaz şi Bulgartransgaz, au decis rezilierea contractului de execuţie cu aceasta“, precizează reprezentanţii Transgaz.

Proiectul de interconectare prevede construcţia unor staţii de măsurare a gazelor, la Giurgiu şi Ruse, şi a conductei dintre acestea, de aproximativ 25 kilometri, care include subtraversarea Dunării.

„Segmentele terestre ale proiectului au fost finalizate în ambele ţări“, arată Transgaz, iar conform companiei valoarea lucrărilor finalizate şi recepţionate pe segmentul românesc a fost de 6,7 milioane euro, din estimarea iniţială de 10,9 milioane euro.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanţarea din partea Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a Dunării.

Conducta va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România şi de 500 de milioane metri cubi pe an pe relaţia inversă.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite