Transelectrica subliniază importanța securității energetice și a cooperării regionale în Europa de Est

0
Publicat:

Transelectrica a subliniat, la o conferință la care au participat 50 de delegații la nivel înalt, importanța securității energetice și a cooperării regionale în Europa de Est.

masă rotundă la care stau câteva zeci de oficiali
La conferință au participat 50 de delegații la înalt nivel

„Consolidarea securității energetice și cooperarea operatorilor de transport și de sistem din Europa de Est”, eveniment organizat recent de Compania Națională de Transport Energetic Transelectrica la Parlamentul European și găzduit de Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie, a reunit reprezentanți factori la nivel european în domeniul energiei.

La dezbatere au participat aproximativ 50 de delegați la nivel înalt: reprezentanți ai Comisiei Europene, ai ENTSO-E, membri ai Parlamentului European, precum și reprezentanți ai managementului de vârf din sectorul energetic din țările est-europene – Bulgaria, Serbia, Croația, Grecia, Ungaria, Albania, Polonia și Slovacia

Operatorii de sistem și transport energetic din regiunea Europei de Est prezenți la evenimentul organizat de Transelectrica în Parlamentul European au abordat teme esențiale pentru asigurarea accesului neîntrerupt la energie electrică într-un mod sigur și durabil.

Obiectivul principal al dezbaterii a fost promovarea unui schimb dinamic de soluții comune pentru cooperarea bilaterală și regională, consolidarea securității energetice, proiectarea pieței energetice și tranziția energetică. În contextul preocupărilor crescute legate de securitatea energetică, conferința a atins subiecte relevante pentru România, țările din Europa de Est și nu numai în ceea ce privește modalitățile de colaborare pentru asigurarea securității energetice și a rezistenței sistemului interconectat în întreaga regiune.

„Subiectele pe care le-am dezbătut în cadrul acestei conferințe au generat idei și concluzii comune pentru a atinge un obiectiv comun. Suntem împreună în această situație și numai împreună putem realiza ceva semnificativ. Deși avem în vedere și discuții despre eficiența managerială și costurile, este esențial pentru noi să privim eficiența ca un mijloc de consolidare a transportului de energie electrică și a tranziției energetice. În acest context, coordonarea investițiilor în rețelele energetice pe care le gestionăm devine crucială. Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți să furnizăm mai multă energie în viitor, iar acest lucru necesită o cooperare extinsă. Pentru implementarea cu succes a acestor planuri, ENTSO-E joacă un rol important în coordonarea aplicării codurilor de rețea pentru toți operatorii de transport, iar noi trebuie să sprijinim în continuare această activitate a ENTSO-E, dând toată încrederea asociației. În sfârșit, este important să acordăm o atenție deosebită atragerii de fonduri europene și să ținem cont de faptul că majoritatea sunt destinate Europei de Est.”,  a declarat Cătălin Andrei Dascăl, Președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

Alexandru-Cristian Vasilescu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului: „Avem nevoie de cooperare regională într-un concept mai larg, care să implice nu doar colaborarea între operatorii de transport și de sistem, ci și dialog interguvernamental. Mai precis, colaborarea între guverne este importantă pentru a sprijini proiecte majore transfrontaliere. Planurile operatorilor de transport și de sistem pot fi elaborate, iar rolul celor 3 guverne este de a le sprijini și de a le oferi sprijinul necesar. Este esențial, de exemplu, ca factorii de decizie să cadă de acord asupra repartizării costurilor implicate în dezvoltarea și exploatarea noilor infrastructuri, precum și asupra modului în care vor fi susținute și garantate investițiile necesare de ambele părți. În același timp, colaborarea regională în Europa de Est pentru asigurarea securității energetice joacă un rol crucial în gestionarea riscurilor și asigurarea rezilienței sistemului energetic. Eforturile privind securitatea energetică între statele existente în regiunea Europei de Est trebuie să fie coordonate unitar la nivel decizional. În acest sens, dialogul dintre statele membre din regiune este indispensabil pentru a adopta politici de securitate energetică și reglementări eficiente și pentru a implementa o strategie care să beneficieze și să susțină energetic întreaga zonă.”

Compania Națională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica administrează și operează o rețea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV și 110 kV) și 81 de posturi de transformare electrică în toată țara.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite