Parteneriat Energetic la Marea Neagră

0
0
Publicat:

În deschiderea evenimentului "Conferința Sustenabilității în Județul Prahova", Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS) a anunțat un parteneriat strategic cu Asociația U.S. Oil & GAS (USOGA), cea mai veche asociație profesională din domeniul petrolului și gazelor, înființată în anul 1917, cu relații ferme în forurile tehnice și politice superioare din Statele Unite ale Americii, manifestate prin cooperare și reciprocitate de peste 100 ani. 

Asociatia combustibili sustenabili dezvoltare durabila ONU mediu
ACS - Asociația pentru Combustibili Sustenabili

Parteneriat Strategic ACS - USOGA

Tim Stewart, președintele USOGA, a luat cuvântul în deschiderea evenimentului pentru a anunța o cooperare extinsă între cele două asociații profesionale pentru a întări legăturile dintre piețele de energie ale României și Statelor Unite, care va începe să se manifeste din ce în ce mai puternic și va debuta cu un eveniment de anvergură globală, organizat de ACS și USOGA în luna septembrie a acestui an:

Printre alte subiecte de importanță strategică, Tim Stewart a nuanțat importanța jucătorilor consacrați în piața de energie, aceștia fiind în continuare fundația pentru dezvoltare durabilă, cu investiții majore în noi tehnologii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Practic, cele mai mari organizații consacrate pentru producția, transportul și distribuția energiei în ultima sută de ani au înregistrat cele mai mari investiții în sustenabilitate și modernizarea standardelor de alimentare cu energie a industriilor, transporturilor și comunităților. 

În conferință a luat cuvântul și Matei Bălăiță, consilierul economic al Ambasadei României la Washington, pentru detalierea programului comun și sprijinul reciproc în vederea dezvoltării relațiilor comerciale dintre România și SUA, cu precădere în domeniul energetic, pentru securitatea energetică în zona Mării Negre și soluții de dezvoltare durabilă pentru confortul societății. Matei Bălăiță este un veritabil punct de sprijin și un aliat în dezvoltarea relațiilor România-SUA, răspunzând pozitiv la apelurile ACS pentru dezvoltarea unei relații pe orizontală cu jucători paraleli din piața de energie și asigurând relația dintre ACS și USOGA. 

Conferință pentru Stabilitate și Securitate Energetică la Marea Neagră

ACS și USOGA dezvoltă la București o conferință de anvergură globală în luna septembrie a anului 2023, la care vor participa companiile din portofoliul USOGA, care au anunțat deja un interes deosebit în colaborarea cu organizațiile omoloage din România. 

Summitul pentru energie va ține pe tapet subiectele evoluției comune a industriilor energetice transcontinentale spre țintele de dezvoltare durabilă ONU, într-o manieră sustenabilă atât pentru mediul înconjurător cât și pentru agenții economici și comunitățile în care își desfășoară activitatea, dar mai ales subiectul securității și stabilității energetice ca și coloană vertebrală a continuității și dezvoltării strategice a industriilor. 

Relațiile energetice România - SUA deja Consacrate

Statele Unite și România lucrează împreună pentru a extinde și moderniza programul civil de energie nucleară al României. În mai 2022, cele două țări au anunțat un acord inițial de cooperare privind extinderea și modernizarea programului civil nuclear al României. Acordul a fost semnat de secretarul american al Energiei, Dan Brouillette, și de ministrul român al Economiei, Energiei și Dezvoltării Afacerilor, Virgil Popescu.

Acordul propus este pentru un tip mai mic și mai ieftin de centrală nucleară (Small Modular Nuclear Reactor), construită de o firmă americană. Statele Unite s-au angajat să implementeze tehnologia reactorului modular mic în România. Președintele american Joe Biden și președintele României, Klaus Iohannis, au anunțat la conferința privind clima Cop26 din Glasgow că NuScale Power și compania română de stat Nuclearelectrica intenționează să construiască o centrală cu reactor modular mic fără precedent în România.

Statele Unite și România vor continua să-și consolideze relația bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru Cooperare Transatlantică în Domeniul Energiei (P-TEC) creat sub administrația Trump. În cadrul P-TEC, SUA și România co-prezidează un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă.

Conferința Sustenabilității în Județul Prahova

image

În data de 29 martie 2023, Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS) a organizat un eveniment amplu și o dezbatere tehnică pentru familiarizarea mediului public, dar și a celui privat, cu subiecte critice pentru economia națională, pornind de la coloana vertebrală a dinamicii organizaționale, energia și alimentarea cu resurse a producției. Evenimentul face parte din circuitul ACS de conferințe cu titlul „Conferința Sustenabilității” și s-a desfășurat în Centrul de Afaceri Lumina Verde din Județul Prahova pentru a delimita dezbaterea la nivel de regiune.

Romgaz, partenerul principal al evenimentului, nuanțează pe această cale importanța gazului natural în mixul energetic, în această etapă de tranziție critică pentru independența continentală, continuitatea în liniile de producție și distribuție din mediul organizațional, creșterea calității serviciului public și întreținerea unui standard de viață în creștere pentru cetățeni.

Prin sprijinul și la recomandarea Romgaz, gazdă comună a evenimentului ACS a fost domnul Dumitru Chisăliță, președinte al Asociația Energia Inteligentă, participând activ la lucrările ședințelor, contribuind cu expertiză valoroasă din vasta sa experiență și completând narativul lucrărilor în interacțiune dinamică cu președintele ACS Vlad Stoicescu.

Sinteza concluziilor domnului Chisăliță:

Volatilitatea consumului și variabilitatea energiei produse care se va accentua masiv în viitor, trebuie gestionată printr-o reconstrucție totală a infrastructurii critice, care este pusă în situația de a face față unor vârfuri și căderilor de consum, respectiv de producție foarte mari, a curgerii bidirecționale a energiei (în toate formele sale), a inter-schimbabilității între diverse forme de energiei, a stocării orare si sezoniere a energiei, a funcționării sistemului național integrat într-un sistem european, astfel încât acesta nu mai trebuie să răspundă doar cerințelor de echilibrare națională ci și regională/europeană.

Concret considerăm necesară coagularea tuturor forțelor (societatea civilă, mediul academic, mediul antreprenorial și mai ales mediul politic) în definitivarea unui viitor Nou Model al Sistemului Energetic Romanesc care să fie capabil să facă față provocărilor din următorii 30 de ani.

Autoritățile publice sprijină dezvoltarea sustenabilă

În deschidere, au luat cuvântul domnul Virgiliu Daniel NANU (prefect al județului Prahova), domnul Emil DRĂGĂNESCU (subprefect al județului Prahova) și domnul Bogdan TOADER (deputat de Prahova) pentru a-și manifesta sprijinul pentru conferințe tehnice și dezbateri în sprijinul dezvoltării durabile și implementării programelor regionale construite pe principiile sustenabilității. 

Reprezentanții autorităților locale și centrale, cât și forurile superioare legislative s-au manifestat pozitiv și în sprijinul oricărei inițiative menite să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor dar și la creșterea randamentului economic în regiune. 

Tranziție contiunuă 

Evenimentul s-a desfășurat în jurul subiectului principal „Tranziția graduală, alimentată de gazele naturale ca și resursă energetică sustenabilă, complementară energiei regenerabile în continuă creștere, la alimentarea industriilor și transporturilor cu hidrogen curat”.

S-au dezbătut temele complementare, dar în egală măsură importante, ale politicilor europene de reducere ale emisiilor de gaze cu efect de seră, manifestate cumulativ prin Planul Industrial pentru Pactul Verde European, după cum urmează:

• Conceptul de economie circulară alimentat de gazele naturale în tranziția spre noi standarde sustenabile pentru dinamica industriilor și transporturilor;

• Hidrogen, ca țintă fermă asumată pentru un viitor sustenabil, catalizator al industriilor și transporturilor;

• Upcycling în transporturi, retehnologizarea vehiculelor poluante pentru a putea fi alimentate cu GNL și GNC, proof-of-concept prezentat de INTERGAZ România;

• Upcycling în transporturi, popularizarea vehiculelor electrice pentru a pregăti programe de conversie la pila de combustie cu hidrogen;

• Environmental, social & Governance (ESG), programe de finanțare ale proiectelor sustenabile, platforme de contabilizare a emisiilor de gaze cu efect de seră din procesele industriale și lanțurile de distribuție, finanțarea sustenabilă și conformarea cu normele și standardele europene;

• Unitate diplomatică pentru reconstrucția continentală, colaborarea ACS cu U.S. Oil & Gas Association (USOGA), cea mai veche asociație profesională a industriașilor din mediul combustibililor activă în S.U.A.;

• Dialog cu Matei Bălăiță, consilierul economic al Ambasadei Romaniei la Washington, pentru detalierea programului comun și sprijinului reciproc în vederea dezvoltării relațiilor comerciale dintre România și SUA, cu precădere în domeniul energetic, pentru securitatea energetică în zona Mării Negre și soluții de dezvoltare durabilă pentru confortul societății;

• Cuvântul de sprijin al Președintelui U.S. Oil & Gas Association (USOGA) și anunțul colaborării cu ACS pentru dezvoltarea unui eveniment de anvergură globală, în luna septembrie a anului 2023, pentru networking, întâlniri multilaterale și bilaterale între furnizori de soluții energetice din SUA cu organizațiile omoloage din România, aliniament strategic și politic, asigurarea securității energetice regionale;

• Tehnică pentru sustenabilitate și display tehnologic, panel în care s-au prezentat Platforma 3E pentru contorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră dezvoltată prin structurile ACS, autobuzul INTERGAZ România, modernizat de la Diesel EURO 3 la standard GNC EURO 6 cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de peste 97% în depline condiții de confort și siguranță pentru pasageri, autobuzul electric autonom nivel 4 al Invoker TransIT, întreaga gamă de autobuze și autocare electrice TEMSA.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite