Top 5 indici bursieri, în preferinţele românilor, în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA / Franck Robichon
FOTO EPA / Franck Robichon

Indicii bursieri reprezintă o alternativă de investiţii pentru români, în special în perioade agitate şi cu un grad ridicat de incertitudine. Această tendinţă se datorează faptului că acest tip de active oferă expunere asupra performanţelor dintr-o arie mai amplă, oferind un nivel superior de diversificare şi mai multă stabilitate investitorilor.

Astfel, în baza numărului de tranzacţii (şi al volumului acestora) realizate pe platforma de tranzacţionare a XTB în prima jumătate a acestui an, specialiştii XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi companie de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia, au analizat cu atenţie care sunt indicii bursieri ce se află în prezent în atenţia investitorilor români.

„Preferinţa pentru indicele bursier german este evidentă, acesta clasându-se pe primul loc (peste o treime din numărul de tranzacţii), la mare distanţă de cei 2 indici din SUA (unul bazat pe S&P 500 şi altul pe Dow Jones, cu uşor sub 20% din numărul de tranzacţii) care completează topul. Este probabil să observăm în acest clasament rezultatul relativei apropieri geografice, şi astfel a unei familiarităţi mai mari, mai ales dacă ne gândim la companii mari din sectorul auto, financiar sau farma, între altele, foarte cunoscute publicului local. Din punctul de vedere al volumelor ”mişcate”, totuşi, se poate observa că valoarea medie a tranzacţiei este relativ mai ridicată pentru indicele care urmăreşte S&P 500 decât pentru cel bazat pe indicele german. Nu este surprinzătoare nici atracţia pentru indici americani precum S&P 500, Dow Jones sau Nasdaq, indici foarte cunoscuţi şi urmăriţi la nivel global. Cumulat, dincolo de evaluări individuale, atât ca volume, cât şi ca număr de tranzacţii, investitorii preferă indicii bursieri americani, care au o pondere de peste jumătate din total. Doar indicele european bazat pe Eurostoxx 50, cel francez şi cel britanic mai reuşesc o pondere de peste 1% în numărul de tranzacţii efectuate pe indici. Alte nume, precum Australia, Japonia sau Rusia, sunt o prezenţă rară pe ecranele de trading ale clienţilor”, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Prima jumătate a anului a adus provocări foarte mari investitorilor, care încearcă acum să scruteze orizontul pentru a se poziţiona în consecinţă. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, de departe cea mai bună performanţă între indicii bursieri majori a înregistrat-o Nasdaq, care a atins recent chiar noi maxime istorice. DAX, pe de altă parte, rămâne la aproximativ 10% distanţă de vârful precedent. Pieţele au favorizat până acum companiile din tehnologie, considerate a fi ”câştigătoare" ale evenimentelor recente, în timp ce episoade precum Wirecard au diminuat apetitul unor investitori pentru plasamente în bursa germană.

A doua jumătate de an se anunţă a fi, de asemenea, o provocare: sunt restricţiile de mişcare generalizate depăşite, sau vor fi reimpuse? Unii observatori şi chiar manageri de fond foarte cunoscuţi s-au arătat nedumeriţi de robusteţea apetitului pentru acţiuni, în raport cu ”economia reală”. Chiar şi estimările revizuite în sens descendent ale FMI pentru economia globală includ un nivel de incertitudine. Încrederea în revenire rapidă este vizibil înglobată în cotaţiile curente, un test important fiind sezonul raportărilor. La jumătatea lunii sunt programate informări trimestriale din partea mai multor companii majore din SUA, în timp ce unele nume din tehnologie vor publica datele ulterior (22 iulie Facebook, 23 iulie Amazon şi Alphabet (Google), 28 iulie Apple). Testul ar putea fi unul dificil de trecut având în vedere nivelul foarte ridicat al speranţelor, cu o volatilitate în creştere înaintea vârfului de sezon. Fluctuaţii mai ample sunt de aşteptat pentru Nasdaq decât pentru S&P500 sau chiar DAX, deşi indicele german nu a "dezamăgit" traderii care urmăresc variaţii ample pe termen scurt. O perioadă de relativă linişte, după aşezarea post-rezultate ar fi posibilă, un răgaz înaintea reluării temelor majore ale toamnei, în spaţiul economic, politic şi al relaţiilor internaţionale,” adaugă Claudiu Cazacu.

Printre instrumentele tranzacţionate în această perioadă s-a numărat şi indicele de volatilitate VIX. Acesta arată, în timp real, aşteptarea pieţei privind volatilitatea din următoarele 30 de zile. Acest indicator se bazează pe oscilaţiile de preţ ale opţiunilor pe indicele S&P 500 şi oferă o imagine asupra riscului de piaţă şi a sentimentului investitorilor. Mai este cunoscut drept ”Indicele Fricii”. Acest instrument prezintă un nivel invers de corelare cu pieţele bursiere, astfel în momente de depreciere ale pieţelor, volatilitatea este în creştere şi invers. Această caracteristică reprezintă unul dintre factorii principali care a stat la baza popularităţii indicelui în ultima perioadă”, atrage atenţia, la rândul său, Radu Puiu, Analist în cadrul casei de brokeraj XTB România.

Evoluţia din prima jumătate a anului a fost extrem de agitată, în doar 5 săptămâni, indicele VIX a avansat de la 15 puncte, în februarie, la 85 de puncte, în martie. Ulterior, pe măsură ce nivelul de panică s-a temperat, VIX a suferit o corecţie rapidă, atingând un minim local la 24 de puncte. Apoi, în doar cinci zile, indicele a crescut de la 24 de puncte la 44 de puncte, atingând cel mai înalt nivel din 21-22 aprilie. Această evoluţie sugerează că investitorii încep să devină îngrijoraţi cu privire la posibilitatea de apariţie a unui al doilea val de infecţii. De atunci, cotaţia s-a aflat pe o pantă descendentă îndreptându-se către nivelul rotund de la 30 de puncte.

Un alt instrument care s-a aflat în atenţia investitorilor a fost indicele Euro Stoxx 50, care cuprinde cele mai mari 50 de companii listate pe pieţele europene. Trimestrul al doilea a adus cea mai amplă creştere trimestrială înregistrată din 2009, după scăderea cauzată de Criza Financiară. Prin urmare, evoluţia pozitivă a fost alimentată de măsurile de stimulare anunţate de băncile centrale şi de guverne. În plus, situaţia a putut să rămână pe linia de plutire ca urmare a unor rezultate macroeconomice optimiste, care au compensat pentru atitudinea pesimistă cauzată de accelerarea ritmului de creştere a cazurilor în mai multe regiuni la nivel global. Deprecierea iniţială a depăşit 40 de procente şi a dus cotaţia din zona maximelor istorice la marcarea celor mai scăzute valori din 2012,” mai spune Radu Puiu.

În acest moment, investitorii traversează o perioadă de aşteptare odată cu accentuarea nivelului de incertitudine. Investitorii sunt destul de adverşi la risc după ce ultima zi a lunii iunie adus cea mai mare creştere zilnică a numărului de cazuri din SUA de la începutul pandemiei. Astfel, deşi stimulentele rămân la niveluri ridicate, performanţa din Q2 este greu de crezut că poate fi sustenabilă. În plus, contextul incert limitează potenţialul de apreciere al pieţelor iar forma pe care o va avea redresarea economică rămâne în continuare principalul subiect de discuţie şi unul dintre motoarele cheie ale pieţelor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite