Unde verifici valabilitatea rovinietei. Cine este exceptat de la plata acesteia
0Obligativitatea rovinietei s-a stabilit prin intermediul OUG nr. 15/2002 în care se menționează faptul că taxa trebuie achitată pentru ca autoturismele să poată fi utilizate pe drumuri expres, drumuri naționale, drumuri naționale secundare și principale, dar și autostrăzi.

Neachitarea rovinietei constituie contravenție și se pedepsește cu amendă cuprinsă între 275 de lei și 11.900 de lei, în funcție de categoria autovehiculului. Pe parcursul a 30 de zile, un șofer poate fi amendat o singură dată pentru neachitarea rovinietei.
Pentru a verifica existența sau valabilitatea rovinietei este nevoie de numărul de îmnatriculare și seria de șasiu a autoturismului, scrie spotmedia.ro
Unde verifici valabilitatea
Pe site-ul CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) există o secțiune creată special pentru verificarea rovinietei. Acolo poți verifica dacă ai rovinietă în baza numărului de înmatriculare a mașinii și a seriei șasiului autoturismului pentru care se efectuează verificarea în cauză.
Există și alte site-uri și aplicații pe care poate fi verificată valabilitatea unei roviniete. Un exemplu este un site dezvoltat tot de către CNAIR, respectiv erovinieta.ro. În acest caz, pe lângă numărul de înmatriculare și seria șasiului, va fi nevoie să introduci și un cod de verificare pe care platforma îl generează în mod automat. Există și aplicații specializate, prin care poți alege să fii notificat atunci când se apropie data de expirare a plății pe care ai efectuat-o pentru taxa reprezentată de rovinietă.
De unde cumperi rovinieta
Rovineta se poate cumpăra online pe site-ul erovinieta.ro, dar și pe alte site-uri special dezvoltate și autorizate de CNAIR în acest sens. Tarifele le poți consulta aici
De asemenea, șoferii au posibilitatea de a plăti taxa de rovinietă și prin SMS la numărul 7500. Este necesar ca în SMS să se precizeze numărul de înmatriculare pe care îl are mașina, fără spațiu între județ, simbolurile numerice și cele trei litere. După numărul scris legat, se lasă un spațiu și se scrie și categoria din care face parte autovehiculul.
Există și varianta de a plăti rovinieta în oficiile Poștei Române, în cadrul benzinăriilor Rompetrol, OMV Petrom, Socar, MOL sau Lukoil.
Cine nu plătește rovinieta
Sunt exceptate de la regulă mașinile cu numere provizorii. Numerele roșii oferă conducătorului posibilitatea de a circula pe o perioadă limitată pe orice drum public. Sunt exceptate de la plata rovinietei și persoanele cu handicap care conduc o mașină adaptată celor aflați în această situație.
De asemenea, nu este obligatorie plata rovinietei pentru autoturismele care aparțin de anumite autorități și instituții de importanță națională. Este vorba despre mașinile conduse de angajați ai următoarelor ministere și instituții:
- Ministerul Afacerilor Interne;
- Ministerul Apărării Naționale;
- Administrația Națională a Penitenciarelor;
- Serviciul de Pază și Protecție:
- Serviciul de Informații Externe;
- Serviciul Român de Informații;
- Inspectoratul Național pentru Controlul Transportului Rutier;
- Serviciile de Ambulanță;
- Crucea Roșie;
- Compania Națională pentru Drumuri și Autostrăzi.