Tertipul folosit de producătorii auto chinezi pentru a scăpa de suprataxele UE
0Producătorii auto chinezi pare să fi găsit o soluție pentru a evita suprataxele impuse de UE, scrie presa internațională explicând care sunt tertipurile folosite de Chery Auto și EV Motors.

Partenerul chinez al Chery Auto a anunţat că lucrează pentru a asigura componente produse local pentru societatea sa mixtă cu producătorul auto chinez, astfel încât vehiculele lor să fie comercializate ca europene, transmite Bloomberg.
EV Motors şi Chery au decis anul acesta că vor produce împreună vehicule pe combustie, hibride şi electric la fabrica din Barcelona. Furnizorii locali vor reduce costurile de import şi vor îmbunătăţi, susţine preşedintele firmei spaniole, Rafael Ruiz. Acesta a adăugat: „Analizăm cu atenţie toate detaliile şi lucrăm pentru a face vehiculele europene".
Procurarea de componente locale este extrem de importantă după ce UE a impus tarife vamale suplimentare producătorilor chinezi de mașini electrice.
Marca Ebro a EV Motors ar urma să înceapă producţia producţia de SUV-uri luna aceasta, a anunţat Ruiz. Chery a amânat lansarea producţiei modelului electric de vârf Omoda 5 până în octombrie 2025.
Ruiz şi-a exprimat speranţa că modelul electric Omoda 5 nu va fi spus taxelor vamale deoarece va fi produs în Europa.
Spania este al doilea mare producător auto din Europa după Germania şi are mulţi furnizori de componente.
Uzina din Barcelona va începe cu 200 de angajaţi în două schimburi, iar al treilea ar urma să fie adăugat în februarie. Până în 2026, cele două companii vor să ajungă la 1.250 de angajaţi.
„Vrem să devenim un model de referinţă în sector şi un exemplu de succes", a declarat Ruiz.
Chery vinde maşini cu combustie internă, hibride şi vehicule complet electrice. Mărcile sale Omoda şi Jaecoo au fost lansate pe toate pieţele importante din Europa. Până la finalul lui 2025, Chery vrea să lanseze trei modele de SUV-uri pentru fiecare brand, cu diferite tipuri de alimentare.
Spania este al doilea mare producător de automobile din Europa după Germania și are o listă solidă de furnizori, de la producători de bare de protecție la tehnologii de ștanțare și motoare.
Uzina din Barcelona va începe cu 200 de lucrători în două schimburi, un al treilea schimb urmând să fie adăugat în februarie. Până în 2026, compania s-a angajat să angajeze până la 1.250 de oameni.
„Vrem să devenim o referință în sector și un exemplu de succes”, a spus Ruiz.
Ebro, fondată în 1954, a făcut odată parte din Nissan. Compania s-a listat la BME Growth din Madrid pe 14 octombrie și avea o valoare de piață de 406 milioane EUR (429 milioane USD) începând cu 14 noiembrie.
UE a majorat tarifele pentru mașinile electrice chineze
Uniunea Europeană a decis la finalul lunii trecute să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului, transmite CNBC.
La puţin peste un an de la lansarea anchetei sale anti-subvenţii, Comisia Europeană va stabili tarife suplimentare, variind de la 7,8% pentru Tesla la 35,3% pentru SAIC din China, pe lângă taxa standard de 10% la importul auto valabilă în UE. Un înalt oficial al UE a declarat că tarifele suplimentare au fost aprobate oficial marţi. Acestea vor intra în vigoare în cursul zilei de joi.
Comisia a declarat că tarifele sunt necesare pentru a contracara ceea ce spune că sunt subvenţii neloiale, inclusiv finanţări şi granturi preferenţiale, precum şi terenuri, baterii şi materii prime la preţuri sub piaţă. Se spune că capacitatea de producţie de rezervă a Chinei de trei milioane de vehicule electrice pe an este de două ori mai mare decât piaţa UE.
Având în vedere tarifele de 100% în Statele Unite şi Canada, cea mai evidentă desfacere pentru aceste vehicule electrice este Europa.
Beijingul a numit taxele UE protecţioniste şi dăunătoare relaţiilor UE-China şi lanţurilor de aprovizionare auto şi a lansat propriile investigaţii în acest an cu privire la importurile de brandy, lactate şi produse din carne de porc din UE, ca represalii. De asemenea, a contestat măsurile provizorii ale UE la Organizaţia Mondială a Comerţului.
Producătorii de automobile europeni se confruntă cu un aflux de vehicule electrice cu preţuri mai mici de la rivalii chinezi. Comisia estimează că cota de piaţă a mărcilor chineze pe piaţa UE a crescut la 8%, de la sub 1% în 2019, şi ar putea ajunge la 15% în 2025. Susţine că preţurile sunt de obicei cu 20% sub cele ale modelelor fabricate în UE.
Poziţia UE faţă de Beijing s-a înăsprit în ultimii cinci ani. UE vede China ca un potenţial partener în unele zone, dar şi ca un concurent şi un rival sistemic, dar membrii UE nu sunt uniţi în privinţa tarifelor pentru vehiculele electrice.