Germania le sugerează producătorilor chinezi cum să evite taxele uriașe impuse pentru mașinile electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxe mari vor fi impuse importurilor de vehicule electrice din China către UE, după ce majoritatea statelor membre au susținut planurile, deși mari puteri economice precum Germania s-au opus cu vehemență.

Mașină electrică din China, marca BYD, expusă într-un salon auto
Comisia Europeană impune taxe mai mari Chinei pentru vânzarea mașinilor electrice în UE

Mișcarea de introducere a tarifelor urmărește să protejeze industria auto europeană de subvențiile, considerate nedrepte de politicienii europeni, pe care statul chinez le oferă..

Tarifele pentru vânzarea în UE a mașinilor electrice fabricate în China vor crește de la 10% la până la maximum 45% în următorii cinci ani, dar au existat temeri că o astfel de mișcare ar putea crește prețurile vehiculelor electrice (EV) pentru cumpărători.

Decizia, care a împărțit state membre ale UE precum Franța și Germania, riscă să declanșeze un război comercial între Bruxelles și Beijing, care a calificat tarifele drept protecționiste.

China mizează pe produse de înaltă tehnologie pentru a ajuta la relansarea economiei sale, iar UE este cea mai mare piață pentru industria mașinilor electrice a țării.

Industria auto autohtonă a crescut rapid în ultimele două decenii, iar mărcile sale, precum BYD, au început să se mute pe piețele internaționale, provocând temeri din partea UE că propriile companii nu vor putea concura cu prețurile mai ieftine.

UE a impus tarife de import de diferite niveluri pentru diferiți producători chinezi în vară, dar votul de vineri urma să decidă dacă acestea vor fi implementate în următorii cinci ani.

Taxele au fost calculate pe baza estimărilor ale ajutorului de stat chinezesc primit de fiecare producător în urma unei investigații UE. Comisia Europeană a stabilit sarcini individuale pentru trei mărci majore de mașini electrice din China - SAIC, BYD și Geely.

Germania s-a opus

Membrii UE au fost împărțiți în privința tarifelor. Germania, a cărei industrie de producție auto este puternic dependentă de exporturile către China, a fost împotriva lor. Mulți membri ai UE s-au abținut la vot.

Producătorii de mașini germani s-au exprimat în opoziție. Volkswagen spune că tarifele sunt „o abordare greșită”.

Cu toate acestea, s-a raportat că Franța, Italia, Țările de Jos și Polonia au susținut taxele de import. Propunerea de tarife ar fi putut fi blocată doar dacă o majoritate calificată de 15 membri ar fi votat împotriva ei.

Asociația de top din Germania, BDI, a cerut Uniunii Europene și Chinei să continue discuțiile comerciale cu privire la tarife pentru a evita „un conflict comercial în creștere”.

Comisia Europeană, care a organizat votul, a declarat că UE și China vor „lucra din greu pentru a explora o soluție alternativă” la taxele de import pentru a aborda ceea ce a numit „subvenționarea prejudiciabilă” a vehiculelor electrice chinezești, relatează BBC.

Ministerul Comerțului din China a numit decizia de a impune tarife „nedreaptă” și „nerezonabilă”, dar a adăugat că problema ar putea fi rezolvată prin negocieri.

Disputa a stârnit temeri în rândul grupurilor industriale din afara sectorului auto că s-ar putea confrunta cu tarife de represalii din China.

Volkswagen sugerează Chinei să investească în UE, pentru a ocoli astfel taxele

Directorul general al producătorului auto german Volkswagen, Oliver Blume, consideră că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare ajustarea planificatelor tarife vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice din China, pentru a oferi facilităţi pentru investiţiile realizate în Europa.

În loc de taxe punitive, ar trebui să fie vorba de a oferi încredere între părţi pentru investiţii. Cei care investesc, creează locuri de muncă şi lucrează cu firmele locale ar trebui să aibă beneficii atunci când e vorba de taxe", a declarat şeful VW într-un interviu acordat publicaţiei Bild am Sonntag, scrie Reuters.

Chiar dacă Germania, cea mai mare economie europeană, şi producătorii auto germani s-au opus, vineri Comisia Europeană a anunţat impunerea de tarife vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice din China. Tarifele vamale provizorii care se aplică din 5 iulie celor trei producători chinezi din eşantion sunt de 17,4% pentru automobilele BYD, de 19,9% pentru automobilele Geely şi de 37,6% pentru automobilele SAIC.

  • Consultările cu UE la nivelul echipelor tehnice continuă şi sunt programate să se reia luni, au informat autorităţile chineze.

China a lansat ideea oferirii "unui angajament flexibil de preţ" - un preţ minim convenit al vehiculului importat - pentru a răspunde temerilor din Europa că vehicule electrice ieftine din China vor inunda piaţa europeană. În comunicatul de vineri, Ministerul Comerţului şi-a exprimat speranţa că o astfel de abordare „va evita escaladarea fricţiunilor comerciale".

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite