China recurge la represalii contra deciziei UE de a restricţiona exporturile de vehicule electrice

0
Publicat:

China recurge la represalii contra deciziei UE de a restricţiona exporturile de vehicule electrice (EV) chineze impunând tarife vamale suplimentare, a anunţat, miercuri, publicaţia oficială Global Times.

Xi Jinping, preşedintele Chinei, în faţa steagului cu secera şi ciocanul
China recurge la represalii contra deciziei UE de a restricţiona exporturile de maşini electrice

Într-o întâlnire secretă organizată marţi, la care au participat şi reprezentanţi al companiilor auto europene, producătorii auto chinezi şi grupurile din industrie au sugerat autorităţilor majorarea tarifelor vamale la vehiculele mari alimentate cu motoare termice importate din Uniunea Europeană, susţine publicaţia chineză.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a informat că intenţionează să impună tarife vamale suplimentare pentru mașini electrice (EV) chineze, începând cu data de 4 iulie, o măsură care este posibil să ducă la represalii din partea Chinei.

Vehiculele produse în uzinele chineze şi importate în Uniunea Europeană (UE) sunt vizate deja de tarife vamale de 10%. Oficialii de la Bruxelles intenţionează să majoreze aceste tarife cu 17,4% pentru automobilele BYD, cu 20% pentru Geely şi cu 38,1% pentru SAIC.

Şi Statele Unite au majorat, în luna mai, tarifele vamale la vehiculele chineze, deschizând un nou front în războiul comercial al Occidentului cu Beijing, care a început în 2018 când Washington a impus primele tarife vamale suplimentare.

Luna trecută, Global Times anunţase că un centru de cercetare auto afiliat Beijingului a sugerat ca statul chinez să majoreze la 25% tarifele vamale la vehiculele mari alimentate cu motoare termice.

În prezent, China impune taxe vamale de 15% la importurile de maşini.

Tot Global Times informase, luna trecută, fără a preciza sursa informaţiei, că firmele chineze intenţionează să ceară autorităţilor să deschidă o investigaţie anti-subvenţii privind unele produse lactate din UE şi o investigaţie antidumping pentru unele produse din carne de porc din Europa.

Luni, Ministerul Comerţului din China a transmis că a lansat o investigaţie antidumping privind importurile de carne de porc şi produsele sale secundare din Uniunea Europeană. 

La 12 iunie, Comisia Europeană a comunicat autorităţilor chineze că are intenţia de a impune tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice chineze, începând cu data de 4 iulie.

Vehiculele produse în uzinele chineze şi importate în UE sunt vizate deja de tarife vamale de 10%. Bruxelles-ul intenţionează să majoreze aceste tarife cu 17,4% pentru automobilele BYD, cu 20% pentru automobilele Geely şi cu 38,1% pentru automobilele SAIC.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite