Terenurile au fost excluse de la darea în plată, cu o singură excepţie. Ce au hotărât parlamentarii din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul „Prima Casă“ a fost eliminat din proiectul legii dării în plată, în vreme ce plafonul pentru credite a fost majorat de la 150.000 de euro la 250.000 de euro, au decis ieri deputaţii din Comisia Juridică. De asemenea, terenurile au fost excluse de la aplicarea legii, cu excepţia celor cumpărate pentru ridicarea unei case.

Legea va fi votată miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, care este şi cameră decizională. Ulterior, legea va merge pentru promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului o poate promulga sau o poate ataca la Curtea Constituţională a României.

Deputaţii din Comisia Juridică au adoptat, marţi, în unanimitate, raportul privind legea dării în plată. Aceasta permite românilor care au credite, dar nu mai pot rambursa creditul, să cedeze băncii locuinţa cu care au garantat, fără a mai rămâne datori cu ceva. Acum, din cauza crizei, preţul locuinţelor se află sub cel din perioada de boom de până în 2008, astfel că dacă un client cu credit dă băncii casa mai rămâne dator cu diverse sume, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi.

 

Moara stricată

Nici dezbaterile de ieri nu au fost, însă, lipsite de scene kafkiene. Iniţiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a venit cu un amendament care spunea negru pe alb că statul va plăti garanţia, chiar dacă vreun client cu credit „Prima Casă“ va da băncii locuinţa înapoi.

„În legătură cu «Prima Casă» v-aş ruga să îmi permiteţi să formulez  un amendament: «Dispoziţiile prezentei legi nu afectează garanţiile statului român acordate pentru Prima Casă». Doresc să asigurăm prin acest amendament continuarea programului «Prima Cas㻓, a spus Zamfir, la comisie.

Numai că nici această prevedere nu i-a mulţumit pe reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) şi nici pe cei ai Ministerului Finanţelor. Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a afirmat: „Garanţiile Statului se emit irevocabil şi necondiţionat. Riscăm să ajungem doi coproprietari ai acelui imobil, statul şi banca“.

De asemenea, şi Florin Georgescu – prim-viceguvernator BNR – s-a pronunţat împotrivă. „În opinia noastră, garanţia statului este afectată. Creşte avansul solicitat de bănci, se scumpeşte creditul, iar perioada de aşteptare pentru a obţine un împrumut va creşte“, a afirmat Georgescu, potrivit Hotnews.ro.

Şi viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a intervenit, dar a susţinut ca protecţia celor care au credite „Prima Casă“ să se facă prin modificarea Codului Fiscal: „Înţeleg că se doreşte ca Fiscul să nu mai fie în măsură să-l urmărească pe debitor. Lucru cu care suntem de acord, chiar dacă acest lucru va presupune excepţii de la aplicarea Codului Fiscal“, a spus oficialul BNR.

Ulterior, Daniel Zamfir a acuzat „ipocrizia“. „Nu pot să nu consemnez ipocrizia din această sală. Am explicat de atâtea ori că această lege nu omoară «Prima Casă». Prin acest amendament, noi spunem că Pământul e rotund şi că se învârte. BNR se temea că va dispărea «Prima Casă». Am introdus special acest amendament ca să lămurim această treabă“.

În final, Zamfir a renunţat la propriul său amendament, astfel că acesta nu a mai fost votat.

Anumite terenuri, exceptate

De asemenea, deputaţii din Comisia Juridică au votat şi o definiţie care să cuprindă toate tipurile de credite garantate cu o locuinţă, dar care să excludă creditele garantate cu terenuri. Singurele terenuri acceptate mai sunt cele luate cu scopul construirii unei locuinţe. „Creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil având destinaţia de locuinţă“, potrivit amendamentului.

Legea se aplică şi celor care au pierdut casa

De asemenea, membrii Comisiei au stabilit că legea se aplică şi celor care au fost deja executaţi silit. Aceştia pot cere, astfel, anularea datoriilor cu care au rămas în scriptele băncilor. Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a afirmat că există riscul ca acest amendament să nu fie constituţional.

În fine, deputaţii au votat şi un amendament care îi exclude pe cei care au comis fraude în legătură cu creditul care urmează a fi dat în plată. 

Românii vor ca legea să se aplice la o singură locuinţă

Mai mult de trei sferturi dintre români (77%) spun că de o eventuală lege a dării în plată ar trebui să beneficieze doar cei care nu pot plăti şi nu cei care pot plăti, dar nu mai vor, se arată într-un sondaj realizat de IRSOP Market Research & Consulting pentru Asociaţia Română a Băncilor. Bancherii reiterează că cea mai bună soluţie pentru cei cu probleme o constituie legea insolvenţei personale, deoarece clienţii pot rămâne cu imobilul în cauză. Legea insolvenţei persoanelor fizice trebuia să se aplice de la 1 ianuarie, dar aplicarea ei a fost amânată cu un an. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite