Darea în plată, amendată: Programul „Prima Casă“ a fost eliminat, iar plafonul a fost majorat la 250.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Comisia juridică au decis, marţi, amendarea legii dării în plată pentru a scoate programul Prima Casă de sub incidenţa actului nomativ şi pentru a creşte plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro.

Articolele în acest sens au fost votat în şedinţa Comisiei juridice de marţi, urmând ca, la finalul dezbaterilor, proiectul de lege să fie votat în ansamblu.

Comisia juridică a decis săptămâna trecută că raportul asupra legii dării în plată să fie dat marţi, 5 aprilie.

Senatul a votat în unanimitate legea cu 119 voturi „pentru“, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Legea a mai fost votată o dată anul trecut, dar preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o în Parlament pentru reglementarea unor probleme tehnice. Ulterior, s-a stabilit că legea se aplică doar consumatorilor, nu şi celor care derulează afaceri „pe persoană fizică“. De asemenea, în Senat s-a introdus un plafon de 150.000 de euro pentru credite.

Bancherii au mai cerut şi eliminarea altor imobile, respectiv ca legea să nu se aplice şi celor cu alte imobile, cum ar fi terenuri şi hale, în vreme ce Banca Naţională a României (BNR) a cerut ca legea să nu se aplice creditelor deja acordate. În fine, Guvernul a specificat în punctul de vedere trimis Parlamentului că ar trebui introduse criterii pentru a delimita pe cei care nu pot să plătească de cei care nu vor să achite ratele.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite